Lood in drinkwater

Lood in drinkwater is ongezond voor jonge kinderen. Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt. Sinds 1960 is dat verboden. In loden waterleidingen kunnen hele kleine looddeeltjes loslaten en zo in het drinkwater terecht komen. Omdat lood ongezond is voor jonge kinderen, adviseert de GGD loden leidingen te vervangen. 

Als jonge kinderen te veel lood binnen krijgen, kan dat leiden tot een iets lagere intelligentie (IQ daling met 1-5 punten) en gedragsafwijkingen, zoals een verminderde concentratie. Volwassenen zijn minder gevoelig voor lood.  

Vooral baby’s die flesvoeding drinken gemaakt met kraanwater uit loden leidingen, krijgen meer lood binnen dan de aanbevolen norm. Voor alle kinderen is het belangrijk zo min mogelijk lood binnen te krijgen. Daarom kunnen in ieder geval kinderen tot 8 jaar en zwangere vrouwen beter geen kraanwater drinken uit loden leidingen. 

Hebt u een pand van na 1960? Dan heeft u geen loden leidingen. Loden leidingen zijn te herkennen aan hun grijze kleur, als ze niet zijn geverfd. Ze zijn vaak een beetje bobbelig. Als u er met bijvoorbeeld een lepel op klopt hoort u een dof geluid. Twijfelt u nog of u een loden leiding heeft? Bekijk dan het volgende filmpje: Bekijk hoe je een loden leiding herkent

Koken van kraanwater helpt niet om de loodconcentratie te verlagen. De meest geschikte lange termijn oplossing blijft het vervangen van loden leidingen.  

Ook bij nieuwe kranen en koppelstukken van nieuwe leidingen kan tijdelijk een kleine hoeveelheid lood in het water terechtkomen. Gebruik koud tapwater bij het koken of bereiden van warme dranken. In water uit de warme kraan lossen meer metalen op dan in koud water. Heeft u een nieuwe waterleiding? Zet dan elke ochtend de kraan twee minuten open gedurende de eerste drie maanden. Heeft u een nieuwe kraan? Zet dan elke ochtend de kraan tien seconden open gedurende de eerste drie maanden. 

Bij vragen over lood in drinkwater, neem contact op met de afdeling Medische Milieukunde van GGD Hollands Noorden: 088-01 00 500.