Reizen naar het buitenland

Met de meivakantie weer voor de deur boeken vele mensen een reis naar bijvoorbeeld Indonesië, Thailand, Kroatië, Marokko, Egypte en Kaapverdië. 

Uit onderzoek blijkt dat reizigers in deze landen gezondheidsrisico’s lopen. Kinderen zijn gevoeliger voor ziekten, kou, warmte en zon dan volwassenen. Ze hebben minder reserves als het gaat om vocht en voedingsenergie. Als u hoort dat ouders met kinderen gaan reizen, wijs de ouders dan op een goede voorbereiding!  

Het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering (LCR) adviseert vaccinaties voor bovengenoemde landen. Echter, uit onderzoek blijkt dat 50% van de reizigers naar deze landen ook daadwerkelijk een vaccinatie haalt. In deze landen is het risico op een besmetting met hepatitis A of een andere ernstige infectieziekte hoog. Bijvoorbeeld door besmet water of voedsel. Veel mensen realiseren zich niet dat zij gezondheidsrisico’s lopen op vakantie. Kinderen kunnen ongemerkt hepatitis A verspreiden op school, met alle vervelende gevolgen van dien.  

In de afgelopen jaren heeft GGD HN enkele malen te maken gehad met hepatitis A-uitbraken op scholen. Dit kan voorkomen worden door inentingen, zodat de kinderen beschermd zijn en dus ook geen andere kinderen kunnen besmetten! 

In Nederland geven we kinderen vanaf 2 maanden vaccinaties vanuit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Met 14 maanden geven we de BMR (Bof, Mazelen en Rode Hond). Soms kan deze prik voor de reis vervroegd nodig zijn. Heel jonge kinderen krijgen niet altijd hetzelfde als de ouders/verzorgers. Dat heeft een medische reden. Verwijs ouders naar de GGD als u hoort dat zij gaan reizen. De GGD kan ouders meer vertellen over welke vaccinaties nog meer geadviseerd zijn, welke we kunnen geven en welke niet.