U bevindt zich hier

Wanneer testen op COVID-19?

Laatste bewerking op 1 februari 2021. Deze informatie kan achterhaald zijn. De links in de artikelen verwijzen altijd naar meest actuele informatie van de Rijksoverheid.


De testcapaciteit is ruim op orde. Iedereen kan zich aanmelden voor een test bij de GGD-teststraat. De uitslag volgt binnen 24 tot 48 uur. De geteste persoon moet thuisblijven tot de testuitslag bekend en negatief is.

Medewerkers kunnen zich laten testen bij milde klachten en op dag 5 van de quarantaine. Als een medewerker onmisbaar is op dat moment, kan hij/zij met voorrang getest worden.

Kinderen kunnen ook altijd getest worden bij milde klachten of op dag 5 van de quarantaine. Het testen van kinderen op de basisschool wordt in ieder geval geadviseerd bij:

  • Veel hoesten, koorts of benauwdheid.
  • Verkoudheidsklachten in combinatie met contact met iemand met COVID-19.

Als er COVID-19 op school is, adviseren wij laagdrempelig om vaker en meer te testen. Meer informatie hierover lees je op COVID-19 op school.

GGD Hollands Noorden gebruikt bij kinderen dezelfde onderzoeksmethode als bij volwassenen met een staafje in de neus en keel. Dit is de meest betrouwbare testmethode.

GGD Hollands Noorden maakt op dit moment alleen gebruik van PCR-testen. We bieden geen sneltesten (antigeentesten) aan. De uitslag van een sneltest is minder betrouwbaar. Een sneltest is daarom niet in alle situaties geschikt.