U bevindt zich hier

Zwanger

Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap!
Zwanger zijn is een spannende en unieke periode in je leven. Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel. Je lichaam verandert, je leven verandert. Het is goed om tijdens je zwangerschap gezond te leven en je voor te bereiden op de bevalling en het aanstaande ouderschap. Daar helpen wij je graag bij! 

We wensen je een fijne zwangerschap!

Brochure Zwanger! (RIVM)

Kinkhoestvaccinatie

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor niet of onvolledig gevaccineerde baby’s. Om jonge baby’s tegen kinkhoest te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich laten inenten tegen kinkhoest. Op deze manier worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. Wil jij je laten vaccineren? Neem contact op met 088-01 00 530.

Rookvrij zwanger

wat je moet weten over roken en zwangerschap

 

 

Zorg goed voor jezelf

Zwanger zijn is een intensieve periode, zeker ook voor je lijf. Zorg daarom goed voor jezelf! Dat doe je door gezond te eten, lekker te (blijven) bewegen en regelmatig te ontspannen. Waarschijnlijk ben je al gestopt met ongezonde gewoontes als roken en drinken. Is dat niet het geval, doe dat dan alsnog. Dat is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je kindje.

Zwanger, gezond en fit

Tijdens je zwangerschap wil je fit blijven. En gezond! Als je fit en uitgerust aan de bevalling begint, dan herstel je sneller na de bevalling. Waarschijnlijk wil je graag weten wat je straks te wachten staat als de bevalling begint en als de baby er is. De cursus Zwanger, gezond en fit besteedt aandacht aan deze onderwerpen.

GGD Hollands Noorden organiseert ook informatie avonden over de bevalling en over borstvoeding. Kijk eens bij ons cursusaanbod zwangerschap en bevalling en schrijf je direct in!

Voeding voor jou

Gezond eten is belangrijk als je zwanger bent. Door op je eten en drinken te letten, houd je je lichaam gezond. Dit is goed voor jezelf, maar ook voor je ongeboren kind. Op de site van het voedingscentrum kun je goede tips en adviezen vinden om gezond te eten en drinken als je zwanger bent. Ook kun je een app downloaden. Door je uitgerekende datum in te vullen, krijg je tips en advies die passen bij de fase waarin je op een bepaald moment bent in je zwangerschap.

 

Voor je kind: borst of fles?

Hoe ga je je kindje straks voeden? Kies je voor de borst of voor de fles? Het is verstandig om hier tijdens je zwangerschap al over na te denken. Op internet kun je veel informatie vinden. Goede websites zijn www.borstvoeding.nl, www.borstvoeding.com. Ben je op zoek naar een lactatiekundige? Kijk op www.nvlborstvoeding.nl. Je kunt ook contact opnemen met het consultatiebureau als je vragen hebt over voeding voor je kind. Of je kunt een van onze informatie avonden bezoeken over (borst)voeding.

Welke keuze je ook maakt, het is belangrijk dat jij je daar goed bij voelt. En of je nu de borst gaat geven of de fles, in beide gevallen kun je op ons rekenen bij al je vragen.

 

Voorbereiding op de bevalling

Naar de verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een eerste afspraak maken bij de verloskundige. De verloskundige in jouw gemeente kun je vinden in het overzicht van verloskundigen in Noord-Holland Noord. Bij de meeste verloskundigen word je op het spreekuur verwacht wanneer je 10 weken zwanger bent. Bij de aanmelding hoor je hoe de controles in zijn werk gaan en wat je mee moet nemen naar het consult.
 

Een steuntje in de rug

Tijdens de zwangerschap en in de periode na de zwangerschap is het belangrijk dat je goed voor jezelf en voor je kind zorgt. Er verandert in deze periode veel in je leven en het is normaal dat je vragen hebt en ondersteuning nodig hebt. Het programma VoorZorg is bedoeld om de groep vrouwen die extra zorg behoeven een steuntje in de rug te geven

Lees meer over wat het programma VoorZorg biedt en of je ervoor in aanmerking komt

Voorbereiding op de baby: praktische zaken

De komende maanden heb je de tijd om je voor te bereiden op de periode dat de baby er is. Dat kan al vanaf het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt gedaan. Natuurlijk maak je een afspraak bij de verloskundige, voor een goede zwangerschapsbegeleiding. En meld je je aan voor een cursus of informatie avond, maar er zijn ook andere zaken waar je aan moeten denken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Wonen jullie ongetrouwd samen? Informeer jezelf over aangifte van geboorte, erkenning en ouderlijk gezag
  • Werken jullie allebei? Dan moet je nu al de kinderopvang regelen. Er zijn vele mogelijkheden. Je kunt onder meer kiezen voor een kinderdagverblijf of gastouder, maar natuurlijk kun je ook de zorg delen met andere ouders of een familielid vragen als vaste oppas. 
  • Als je werkt dan vraag je zwangerschaps- en bevallingsverlof aan bij je leidinggevende. Dit moet uiterlijk drie weken voordat je gebruik wilt maken van het verlof. Voor de aanvraag van zwangerschapsverlof heb je een zwangerschapsverklaring nodig van je verloskundige met daarin de uitgerekend datum.  
  • Wil je borstvoeding geven, dan kun je dat het beste nu al met je leidinggevende bespreken. Werkgevers zijn verplicht een geschikte ruimte beschikbaar te stellen waar je in alle rust kunt kolven! Voor kolven op je werk zijn regels en rechten vastgesteld.