Zorg goed voor jezelf!

Gezond zijn van lijf en geest is de beste basis voor een goede zwangerschap. Zorg dus, juist ook in de periode dat je zwanger wilt worden, goed voor jezelf. Eet gezond, beweeg, ontspan, ga lekker naar buiten. En stop met roken en drinken! Dit geldt zowel voor jou, als voor je partner. Mannen die roken of drinken produceren minder gezond zaad, dan mannen die drank en sigaretten laten staan. Samen zwanger worden is dus samen gezond leven.

Wil je meer weten over zwanger worden? Bij de verloskundige kun je terecht op het spreekuur voor mensen met een kinderwens (preconceptionele spreekuur).

Mannen: jullie ook!

Zwanger word je samen. In de meeste gevallen passen vrouwen hun leefstijl wel aan aan hun kinderwens. Ze stoppen met roken en laten de alcohol staan. Mannen doen dat minder vaak. Toch wordt ook mannen die vader willen worden aangeraden om gezond te leven. Mannen die roken of drinken, produceren namelijk minder gezond zaad dan mannen die niet roken en/of drinken. Mannen, doe dus mee met je vrouw!

 

 

Stoppen met anticonceptie

Als je zwanger wilt worden, stop je met anticonceptie. Ga zodra je daarmee stopt gelijk foliumzuur gebruiken.
Zodra je met anticonceptie bent gestopt, kun je zwanger worden. Bij veel vrouwen komt de normale cyclus, met eisprong, direct op gang. Het kan ook zijn dat dat bij jou wat langer duurt, zeker na langdurig pilgebruik is dat soms het geval.
 

Foliumzuur

Als je zwanger wilt worden, begin je gelijk met het slikken van 0.5 mg foliumzuur per dag. Gebruik foliumzuur tot en met de 12e week van de zwangerschap.

Tijdens de eerste periode van je zwangerschap ontwikkelen de hersenen en het ruggemerg van de baby zich. Foliumzuur heeft een gunstig effect op deze belangrijke ontwikkeling. De kans op spina bifida (open rug) of anencefalie (het schedeldak ontbreekt dan vrijwel geheel en een deel van de hersenen is in ontwikkeling achtergebleven) is kleiner als je Foliumzuur gebruikt.

Foliumzuur is een B vitamine die onder andere voorkomt in bladgroentes, noten, eieren, vlees, vis, volkorenbrood, bananen. Je kunt foliumzuur in tabletvorm kopen bij de drogist of apotheek. Ook multivitamines, specifiek voor zwangere vrouwen, bevatten de juiste dosering foliumzuur.


 

Vruchtbare dagen

De kans op een zwangerschap is het grootst als je vlak voor of op de dag van de eisprong vrijt. De eisprong vindt ongeveer twee weken voor het begin van je menstruatie plaats. Bij een cyclus van 28 dagen, vindt de eisprong dus plaats rondom dag 14. Duurt jouw cyclus 32 dagen, dan kun je de eisprong verwachten op dag 18.
Hoe vaak moet je vrijen om de zwangerschapskans te verhogen? En is het nodig om ‘op de kalender’ te vrijen als je zwanger wilt worden? Als je zwanger wilt worden en twee tot drie keer per week vrijt, hoeft dat niet. Je hebt dan een behoorlijke kans dat je binnen een halfjaar zwanger bent. En je voorkomt dat het vrijen een verplicht nummer wordt.
 

Zwanger na je 30e

Vrouwen in Nederland krijgen steeds later kinderen. Was de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in 1970 hun eerste kind kregen nog 24 jaar, inmiddels is die leeftijd gestegen tot 29 jaar. Vooral hoogopgeleide vrouwen kiezen er steeds vaker voor om een zwangerschap uit te stellen tot na hun 35e. Op latere leeftijd een kind krijgen, heeft een aantal nadelen:

 1. Je vruchtbaarheid neemt af
  Hoe ouder je wordt, hoe minder vruchtbaar je bent. Vrouwen tot 30 jaar hebben zo’n 25% kans om meteen zwanger te worden, 80 tot 90% is binnen een jaar zwanger. Deze kansen zijn gehalveerd op je 35e en nemen daarna nog meer af. Dat betekent niet dat je nooit zwanger zal worden, maar wel dat de kans een stuk groter is dat het langer gaat duren.
 2. Verhoogde kans op afwijkingen bij je baby
  Ook op latere leeftijd kun je bevallen van gezonde kinderen! Maar als je na je 30e zwanger wordt, is er een verhoogde kans op afwijkingen bij je baby. Je eicellen worden ook ouder en kunnen beschadigd zijn. Dit geeft een groter risico op chromosoomafwijkingen. Een kind met het Downsyndroom is hiervan het bekendste voorbeeld.
 3. Grote kans op zwangerschapsdiabetes
  De kans op zwangerschapsdiabetes is dubbel zo groot als je op latere leeftijd zwanger wordt. Zwangerschapsdiabetes verhoogt de kans op complicaties bij de geboorte van je baby.
   

Natuurlijk zijn er risico’s bij een zwangerschap op latere leeftijd. Gelukkig is de kans op een gezond kind nog vele malen groter.
 

Zwanger worden met overgewicht

Als je zwanger wilt worden, is het verstandig eerst op gezond gewicht te zijn. Door overgewicht (obesitas) tijdens de zwangerschap loopt je kind meer risico op gezondheidsproblemen. Dat wil je toch voorkomen? Door een gezond gewicht tijdens de zwangerschap kun je klachten voorkomen als hoge bloeddruk en diabetes en complicaties bij de bevalling.

Vrouwen met overgewicht zijn minder vruchtbaar dan vrouwen die een gezond gewicht hebben. Hoe meer overgewicht er is, hoe groter de kans dat er vruchtbaarheidsproblemen zijn. Vrouwen met overgewicht hebben, vaker dan vrouwen met een normaal gewicht, een verminderd aantal eisprongen. Vaak is er sprake van een meer onregelmatige menstruatie, minder menstruatie of menstrueren ze helemaal niet.

Als zwanger worden niet direct lukt

De eerste maanden dat je probeert om zwanger te worden, zijn prettig spannend. Elke maand is er de hoop dat het lukt. Als het langer duurt, wordt je geduld op de proef gesteld en kan elke menstruatie een teleurstelling zijn. Is het na een jaar nog niet gelukt om zwanger te worden, dan is het tijd voor een bezoek aan de huisarts. Die doet onderzoek en adviseert om nog af te wachten. Of hij verwijst je naar een gynaecoloog of fertiliteitscentrum. Jij en je partner worden nu verminderd vruchtbaar genoemd.

Er volgt meer onderzoek om te kijken waar dat aan ligt. Een behandeling misschien. Hormonen bijvoorbeeld. Of intra-uteriene inseminatie met bewerkt zaad. Of een reageerbuisbevruchting. Om van je zwangerschap een medisch gebeuren te maken, daar zit je misschien niet op te wachten. Toch is het de weg die veel stellen moeten volgen, en met resultaat. 97% van alle stellen met een kinderwens krijgt, geholpen of niet, een kind. Slechts 3% blijft onvrijwillig kinderloos. 

Erfelijke aandoeningen

Het grootste deel van alle baby’s wordt gezond geboren, 3 tot 5% van alle kinderen wordt geboren met een erfelijke aandoening. Erfelijke aandoeningen zijn niet te voorkomen door een gezonde levensstijl. Weet je al dat je een verhoogd risico loopt, bijvoorbeeld omdat een bepaalde erfelijke aandoening vaker in de familie voorkomt, dan kun je een keuze maken. Een keuze om onderzoek te laten doen tijdens of zelfs voor de zwangerschap. Of voor een alternatieve manier om zwanger te worden, met zaad of een eicel van een donor bijvoorbeeld. Zo kun je de kans op een kind met een erfelijke afwijking verkleinen. Je kunt het risico natuurlijk ook accepteren en bewust de keuze maken dat het kind welkom is met of zonder aandoening.

Kijk voor meer informatie ook eens op de site van de zorgwijzer of op erfelijkheid.nl.