Contact opvoedspreekuur

Voor alle vragen over opvoeding of ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 18 jaar, kun je terecht op onze opvoedspreekuren in de regio's KvNH, Alkmaar en WF.

Maken van een afspraak voor het opvoedspreekuur

 • bel 088 - 01 00 550

Tijdens werkdagen bereikbaar van 08.30-16.30 uur.

Je mag je opvoedvraag ook mailen.  

Cursus Positief Opvoeden, ook voor jou!

Videohome-training

Bron: ActiZ

Het opvoedspreekuur

Elke ouder/verzorger heeft wel eens vragen over de opvoeding of de ontwikkeling van zijn kind. Voor alle vragen over opvoeding of ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 18 jaar, kun je terecht op onze opvoedspreekuren in de regio's KvNH, Alkmaar en WF. De opvoedspreekuren vind je op verschillende plaatsen in de regio.  Kun je niet op een van de vaste dagen, dan kun je ook op een ander moment in de week terecht. Het opvoedspreekuur is gratis. Je kunt gebruik maken van 4 gesprekken. Heb je meer of andere hulp nodig, dan kan de opvoedadviseur je verder helpen. 

Meer informatie over positief opvoeden vind je op www.positiefopvoeden.nl.

Voor algemene informatie over opvoeden, zie www.opvoeden.nl.

Folder Opvoedspreekuur

Echtscheiding

Het was je bedoeling om de kinderen samen op te voeden en te zien opgroeien. Al jullie scheiden zal dat er voor iedereen anders uit gaan zien. Het veroorzaakt twijfels, angsten en vragen. Voor je kind verandert er veel, zowel in grote als in kleine zaken. Hij voelt sterke en nieuwe emoties, raakt veel vertrouwds kwijt en zelfs zijn ouders doen anders. Er is veel wat je kind niet begrijpt en het leven blijkt onvoorspelbaar. Er zijn ook keuzes die je kind liever niet maakt. Al deze gevolgen zijn onvermijdelijk maar niet onoverkomelijk.

De folder Tips Kinderen en ouderschap bij echtscheiding bevat suggesties hoe je kind te troosten en te steunen bij het omgaan met alle emoties en veranderingen.

Bij GGD Hollands Noorden kun je terecht voor (preventieve) informatie over het opvoeden bij je echtscheiding. Voor intensievere hulpverlening kun je terecht bij Parlan. Parlan biedt hulp bij scheiding in diverse varianten: voor individuele ouders, voor ex-partners en voor kinderen. Wil je weten over welk aanbod het gaat? Neem dan een kijkje op www.parlan.nl.

 

 

 

Video-hometraining (VHT)

Ervaar je knelpunten of heb je vragen over de opvoeding of de interactie met je kind? Dan kan kortdurende Video  Home Training je helpen. Met behulp van korte videobeelden van dagelijkse gezinssituaties wordt het contact tussen jou en je kind(eren) vastgelegd. Hierbij staat centraal wat er goed gaat en wat je dus meer kunt doen. Ook ontvang je tips over zaken waar je vragen over hebt. De beelden worden alleen door de Video Home Trainer en jou bekeken. Zie ook de folder Video-hometraining.
Voor meer informatie kun je terecht bij Evelien Katoen, coach/trainer, 06 51661668 of ekatoen@ggdhn.nl, of bij je eigen jeugdverpleegkundige, arts of opvoedadviseur of bij aanmeldingvht@ggdhn.nl.

Uit elkaar, met 1 plan

Wanneer je besluit uit elkaar te gaan, komt er veel op je af. Om je beter op weg te helpen, kun je terecht op het spreekuur ‘Uit elkaar, met 1 plan’. Het team dat spreekuur houdt bestaat uit maatschappelijk werk, sociale raadslieden en opvoedadviseurs. Door de brede deskundigheid is hulp mogelijk bij financiële en juridische aspecten, opvoedkundige vragen, vragen over afspraken met de ex-partner en vragen over nieuwe stiefgezinnen.

Kosten
Het spreekuur is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Waar? 
Centrum voor Jeugd en Gezin Alkmaar Noord
Wijkcentrum Mare Nostrum, Arubastraat 2, 1825 PV Alkmaar 
Op afspraak : Donderdag van 9.00-11.00 uur 

Afspraak maken
Bel maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 13.00 uur en tussen 13.30 en 17.00 uur naar (088) 00 75 000 of mail naar info@stichtingdewering.nl (onder vermelding van spreekuur ‘Uit elkaar, met 1 plan’).

Folder 'Uit elkaar, met 1 plan'

Voor grote en kleine vragen

Voor elke vraag over opvoeden en opgroeien, groot of klein, moet je bij het opvoedspreekuur zijn! Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende vragen:

 • Mijn dochter van 10 maanden huilt heel erg als ik haar naar de oppas breng. Het afscheid nemen is zo - ook voor mij - heel moeilijk. Hoe kan ik haar helpen en komen we goed door deze periode heen?
 • Mijn zoontje van anderhalf eet zo slecht. Gelukkig groeit hij wel goed, maar ik maak me zorgen of hij wel voldoende goede dingen binnenkrijgt. Hoe laat ik hem beter en gevarieerder eten?
 • Mijn zoontje van 5 plast nog regelmatig in zijn bed. Binnenkort gaat hij een week logeren bij opa en oma. Hoe kan ik hem helpen een gezellige én droge week te hebben?
 • Mijn vrouw en ik gaan scheiden. Hoe helpen we onze kinderen van 6 en 8 door deze periode heen?
 • Mijn dochter van 9 is heel stilletjes en maakt eigenlijk nooit afspraken buiten school om. Hoe kan ik haar helpen bij het sluiten van vriendschappen?
 • Mijn zoon van 13 is de hele dag spelletjes aan het spelen en laat zijn huiswerk versloffen. Hoe krijgen we hem aan het werk zonder dat het oorlog wordt?
 • Mijn dochter van 15 heeft sinds kort een vriendje en is hartstikke verliefd. Ik neem aan dat ze binnenkort met hem naar bed zal willen. Ik wil dit graag met haar bespreken, maar weet niet zo goed hoe erover te beginnen. Of moet ik wachten tot zij erover begint?
 • Mijn dochter van 4 wil wel vaak doktertje spelen met haar beste vriendje. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?
  Voor meer informatie zie overzicht folders puberteit en seksualiteit.
  Mijn dochter is 9 en vroeg me wat tampons waren! Moet ik nu al met haar over ongesteldheid praten? En wat vertel ik haar precies?
 • Voor meer informatie zie overzicht folders puberteit en seksualiteit.