Contact opvoedspreekuur

Voor alle vragen over opvoeding of ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 18 jaar, kun je terecht op onze opvoedspreekuren in de regio's KvNH, Alkmaar en WF.

Maken van een afspraak voor het opvoedspreekuur

 • bel 088 - 01 00 550

Tijdens werkdagen bereikbaar van 08.30-16.30 uur.

Je mag je opvoedvraag ook mailen.  

Cursus Positief Opvoeden, ook voor jou!

Videohome-training

Bron: ActiZ

Het opvoedspreekuur

Elke ouder/verzorger heeft wel eens vragen over de opvoeding of de ontwikkeling van zijn kind. Voor alle vragen over opvoeding of ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 18 jaar, kun je terecht op onze opvoedspreekuren in de regio's KvNH, Alkmaar en WF. De opvoedspreekuren vind je op verschillende plaatsen in de regio.  Kun je niet op een van de vaste dagen, dan kun je ook op een ander moment in de week terecht. Het opvoedspreekuur is gratis. Je kunt gebruik maken van 4 gesprekken. Heb je meer of andere hulp nodig, dan kan de opvoedadviseur je verder helpen.
Meer informatie over positief opvoeden vind je op www.positiefopvoeden.nl.
Voor algemene informatie over opvoeden, zie www.opvoeden.nl.

Folder Opvoedspreekuur

Echtscheiding

Het was je bedoeling om de kinderen samen op te voeden en te zien opgroeien. Al jullie scheiden zal dat er voor iedereen anders uit gaan zien. Het veroorzaakt twijfels, angsten en vragen. Voor je kind verandert er veel, zowel in grote als in kleine zaken. Hij voelt sterke en nieuwe emoties, raakt veel vertrouwds kwijt en zelfs zijn ouders doen anders. Er is veel wat je kind niet begrijpt en het leven blijkt onvoorspelbaar. Er zijn ook keuzes die je kind liever niet maakt. Al deze gevolgen zijn onvermijdelijk maar niet onoverkomelijk.

De folder Tips Kinderen en ouderschap bij echtscheiding bevat suggesties hoe je kind te troosten en te steunen bij het omgaan met alle emoties en veranderingen.

Bij GGD Hollands Noorden kun je terecht voor (preventieve) informatie over het opvoeden bij je echtscheiding.

 

 

 

 

 

Video-hometraining (VHT)

Ervaar je knelpunten of heb je vragen over de opvoeding of de interactie met je kind? Dan kan kortdurende Video  Home Training je helpen. Met behulp van korte videobeelden van dagelijkse gezinssituaties wordt het contact tussen jou en je kind(eren) vastgelegd. Hierbij staat centraal wat er goed gaat en wat je dus meer kunt doen. Ook ontvang je tips over zaken waar je vragen over hebt. De beelden worden alleen door de Video Home Trainer en jou bekeken. Zie ook de folder Video-hometraining.
Voor meer informatie kun je terecht bij aanmeldingvht@ggdhn.nl.

Relatiespreekuur - voor mensen met relatietwijfel of (echt)scheiding

Dit spreekuur is bedoeld om te helpen bij relatietwijfel of bij (echt)scheiding. Iedereen kan er terecht met vragen over financiële en juridische aspecten, vragen over (echt)scheiding en opvoeding, vragen over afspraken met ex-partners of over nieuwe stiefgezinnen. Ook als je twijfels hebt over je relatie of al je nog niet direct aan een scheiding denkt, ben je welkom.

Kosten
Het spreekuur is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Waar? 

 • CJG Alkmaar Noord
  Wijkcentrum Mare Nostrum, Arubastraat 2, 1825 PV Alkmaar 
  Op afspraak: donderdag van 10.00-14.00 uur
   
 • CJG Alkmaar Zuid
  Van Alphenstraat 9, 1813 KG Alkmaar
  Op afspraak: woensdag van 10.00-11.00 uur


Afspraak maken
Bel maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 13.00 uur naar 088-00 75 000 of mail naar info@stichtingdewering.nl (onder vermelding van het Relatiespreekuur).

 

Voor grote en kleine vragen

Voor elke vraag over opvoeden en opgroeien, groot of klein, moet je bij het opvoedspreekuur zijn! Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende vragen:

 • Mijn dochter van 10 maanden huilt heel erg als ik haar naar de oppas breng. Het afscheid nemen is zo - ook voor mij - heel moeilijk. Hoe kan ik haar helpen en komen we goed door deze periode heen?
 • Mijn zoontje van anderhalf eet zo slecht. Gelukkig groeit hij wel goed, maar ik maak me zorgen of hij wel voldoende goede dingen binnenkrijgt. Hoe laat ik hem beter en gevarieerder eten?
 • Mijn zoontje van 5 plast nog regelmatig in zijn bed. Binnenkort gaat hij een week logeren bij opa en oma. Hoe kan ik hem helpen een gezellige én droge week te hebben?
 • Mijn vrouw en ik gaan scheiden. Hoe helpen we onze kinderen van 6 en 8 door deze periode heen?
 • Mijn dochter van 9 is heel stilletjes en maakt eigenlijk nooit afspraken buiten school om. Hoe kan ik haar helpen bij het sluiten van vriendschappen?
 • Mijn zoon van 13 is de hele dag spelletjes aan het spelen en laat zijn huiswerk versloffen. Hoe krijgen we hem aan het werk zonder dat het oorlog wordt?
 • Mijn dochter van 15 heeft sinds kort een vriendje en is hartstikke verliefd. Ik neem aan dat ze binnenkort met hem naar bed zal willen. Ik wil dit graag met haar bespreken, maar weet niet zo goed hoe erover te beginnen. Of moet ik wachten tot zij erover begint?
 • Mijn dochter van 4 wil wel vaak doktertje spelen met haar beste vriendje. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?
  Voor meer informatie zie overzicht folders puberteit en seksualiteit.
  Mijn dochter is 9 en vroeg me wat tampons waren! Moet ik nu al met haar over ongesteldheid praten? En wat vertel ik haar precies?
 • Voor meer informatie zie overzicht folders puberteit en seksualiteit.