Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte

Website speciaal voor jongeren: deelditnietmetjevrienden.nl, hierop kunnen ook ouders terecht. 
Op deze site filmpjes en verhalen van ouders en jongeren die zelf te maken hebben gehad met de ziekte. 
 
Op JouwGGD.nl kunnen jongeren chatten met een jeugdarts over dit onderwerp.

javascript:void(0)

Oproepschema NHN

Oproepschema NHN
Jongeren die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden, ontvangen een Uitnodigingsbrief voor een groepsvaccinatie  in de buurt tegen meningokokkenziekte ACWY, zie voor de planning Oproepschema regio Noord-Holland Noord. Ben je verhinderd, dan kun je op de website ook naar alternatieven kijken.

 

Aandacht voor Meningokokkenziekte

Vanaf 1 mei 2018 krijgen alle baby's van 14 maanden een vaccinatie aangeboden die beschermt tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Tot die tijd was dit alleen een vaccinatie tegen meningokokken type C. Ook alle kinderen, die geboren zijn tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004, ontvangen een uitnodiging voor de aangepaste vaccinatie dit jaar.

Mensen die niet in aanmerking komen voor de vaccinatie Men ACWY, maar wel gevaccineerd willen worden tegen meningokokkenziekte kunnen digitaal een afspraak maken. We bellen u terug zodra we een afspraak met u kunnen maken. Aan deze vaccinatie zijn kosten verbonden.

Op de website van het RIVM staan vragen en antwoorden over de meningokokkenziekte algemeen en vaccinatie tegen de
meningokokkenziekte.

Meer informatie?
Heeft u nog andere vragen of wilt u meer informatie: dan kunt u terecht bij de jeugdarts en jeugdverpleegkundige van de Jeugdgezondheidzorg. U kunt uw vraag stellen tijdens een consult. Bellen of e-mailen kan ook! Tel.: 088-01 00 506 (op werkdagen van 08.30-16.30 uur), e-mail: rvp@ggdhn.nl

 

Meningokokkenvaccinatie A, C, W en Y

Maandag 10 september is de landelijke campagne gestart met voorlichting over de vaccinatie tegen meningokokkenziekte.

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. In de meeste gevallen word je er niet ziek van. Af en toe dringt de bacterie verder in het lichaam binnen en kan dan hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Sinds 2015 is er een toename van meningokokkenziekte type W in Nederland, met name onder jonge kinderen en tieners. De kans om Meningokokken W op te lopen is momenteel gelukkig klein. De toename is echter dusdanig dat er nu MenACWY-vaccinatie wordt ingevoerd om een uitbraak te voorkomen.

Gewijzigd Rijksvaccinatieprogramma
In 2017 heeft de minister besloten het Rijksvaccinatieprogramma aan te passen, omdat een stijging te zien is in het aantal ziektegevallen met meningokokken type W. De aanpassing van het programma houdt in, dat sinds 1 mei 2018 alle baby's van 14 maanden een vaccinatie krijgen aangeboden die beschermt tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Tot die tijd was dit alleen een vaccinatie tegen meningokokken type C. Ook alle kinderen, die geboren zijn tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004, ontvangen een uitnodiging voor de aangepaste vaccinatie. Dit najaar vindt er een door het RIVM landelijk gecoördineerde vaccinatieronde plaats voor deze jongeren. Voor groepsvaccinaties in Noord-Holland Noord zie het oproepschema hiernaast.

Besmetting en risico 
De belangrijkste groepen om verspreiding van meningokokkenziekte tegen te gaan zijn jonge kinderen en pubers. Met het vaccineren van de kinderen rond de leeftijden van 14 maanden en 14 jaar verwachten we een toename in de besmettingen met meningokokken type W te voorkomen. Wanneer de besmettingen onder deze groepen worden teruggedrongen, betekent dit dat ook andere groepen minder risico zullen lopen.

 

Wat is meningokokkenziekte? (Youtube)