Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte

Website speciaal voor jongeren: deelditnietmetjevrienden.nl, hierop kunnen ook ouders terecht. 
Op deze site filmpjes en verhalen van ouders en jongeren die zelf te maken hebben gehad met de ziekte. 
 
Op JouwGGD.nl kunnen jongeren chatten met een jeugdarts over dit onderwerp.

javascript:void(0)

Aandacht voor Meningokokkenziekte

Vanaf 1 mei 2018 krijgen alle baby's van 14 maanden een vaccinatie aangeboden die beschermt tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Tot die tijd was dit alleen een vaccinatie tegen meningokokken type C.
De overheid heeft in 2018 besloten om ook kinderen geboren in 2001, 2002, 2003, 2004 en 2005 te laten vaccineren tegen Men ACWY in 2018 en 2019. Alle kinderen die in 2018 nog geen uitnodiging hebben ontvangen, krijgen in 2019 een uitnodiging voor de vaccinatie Men ACWY. 

Mensen die niet in aanmerking komen voor de vaccinatie Men ACWY, maar wel gevaccineerd willen worden tegen meningokokkenziekte kunnen digitaal een afspraak maken. Aan deze vaccinatie zijn kosten verbonden.

Op de website van het RIVM staan vragen en antwoorden over de meningokokkenziekte algemeen en vaccinatie tegen de
meningokokkenziekte.

Meer informatie?
Heeft u nog andere vragen of wilt u meer informatie: dan kunt u terecht bij de jeugdarts en jeugdverpleegkundige van de Jeugdgezondheidzorg. U kunt uw vraag stellen tijdens een consult. Bellen of e-mailen kan ook! Tel.: 088-01 00 550 (op werkdagen van 08.30-16.30 uur), e-mail: rvp@ggdhn.nl

Zie ook Vaccinaties voor meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma.

 

Meningokokken B-vaccinatie
De meningokokken B-vaccinatie valt niet onder het Rijksvaccinatieprogramma. Voor vragen over de meningokokken B-vaccinatie zie de website van het RIVM. Heeft u nog vragen of wilt u toch een meningokokken B-vaccinatie? Neemt u dan contact op met onze afdeling Reizigersadvisering 088-0100530.

Meningokokkenvaccinatie A, C, W en Y

In 2018 is de landelijke campagne gestart met voorlichting over de vaccinatie tegen meningokokkenziekte

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. In de meeste gevallen word je er niet ziek van. Af en toe dringt de bacterie verder in het lichaam binnen en kan dan hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Sinds 2015 is er een toename van meningokokkenziekte type W in Nederland, met name onder jonge kinderen en tieners. De kans om Meningokokken W op te lopen is momenteel gelukkig klein. De toename is echter dusdanig dat er nu MenACWY-vaccinatie wordt ingevoerd om een uitbraak te voorkomen.

Gewijzigd Rijksvaccinatieprogramma
In 2017 heeft de minister besloten het Rijksvaccinatieprogramma aan te passen, omdat een stijging te zien is in het aantal ziektegevallen met meningokokken type W. De aanpassing van het programma houdt in, dat sinds 1 mei 2018 alle baby's van 14 maanden een vaccinatie krijgen aangeboden die beschermt tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Tot die tijd was dit alleen een vaccinatie tegen meningokokken type C. De overheid heeft in 2018 besloten om ook kinderen geboren in 2001, 2002, 2003, 2004 en 2005 te laten vaccineren tegen Men ACWY in 2018 en 2019.  Voor groepsvaccinaties in Noord-Holland-Noord zie het oproepschema hiernaast.

Besmetting en risico 
De belangrijkste groepen om verspreiding van meningokokkenziekte tegen te gaan zijn jonge kinderen en pubers. Met het vaccineren van de kinderen rond de leeftijden van 14 maanden en 14 jaar verwachten we een toename in de besmettingen met meningokokken type W te voorkomen. Wanneer de besmettingen onder deze groepen worden teruggedrongen, betekent dit dat ook andere groepen minder risico zullen lopen.

 

Wat is meningokokkenziekte? (Youtube)