Onderzoek beweegredenen wel/niet nemen 22 wekenprik tijdens zwangerschap!

Naar digitale vragenlijst

Onderzoek naar kinkhoestvaccinatie tijdens zwangerschap
Momenteel loopt er een onderzoek naar de beweegredenen waarom vrouwen tijdens hun zwangerschap wel of niet de maternale kinkhoestvaccinatie nemen. Ook bekend als de 22 wekenprik. Deze vaccinatie, die de aanstaande moeder tijdens de zwangerschap kan nemen, beschermt het kindje vanaf de geboorte tegen deze ziekte. 

In dit onderzoek werken we samen met de GGD van Zuid Limburg. In het team werken dus mensen van onze jeugdgezondheidszorg en die van GGD Zuid Limburg.

Vul de digitale vragenlijst in!
Voor dit onderzoek is een digitale vragenlijst opgesteld en loopt van oktober 2021 tot april 2022. Het invullen daarvan is anoniem en neemt ongeveer 10 tot 15 minuten in beslag. De gegevens worden bewaard in een beveiligde opslagruimte en zullen na de afronding van het onderzoek worden vernietigd. De vragenlijst bevat meerkeuzevragen en vragen waarbij je zelf uitgebreider antwoord kunt geven. De antwoorden op de vragenlijst worden alleen gebruikt voor dit onderzoek.

Klik hier voor het invullen van de digitale vragenlijst!

Alvast vriendelijk bedankt voor het meewerken aan dit onderzoek.

22 wekenprik voor zwangeren

Wist je dat baby’s de eerste maanden niet beschermd zijn tegen kinkhoest? En dat kinkhoest juist voor baby’s heel ernstig kan zijn? Met een vaccinatie tijdens je zwangerschap (na het maken van de 20 weken-echo tot aan de bevalling) kun je jouw kind meteen vanaf de geboorte beschermen tegen kinkhoest. De 22 wekenprik haal je bij een consultatiebureau bij jou in de buurt..

  • Bel voor een afspraak: 088-01 00 550 (08.30 tot 17.00 uur)
  • Houd je Burgerservicenummer bij de hand
  • Neem je identiteitsbewijs mee naar de vaccinatie 


Waar beschermt de vaccinatie tegen?

De 22 wekenprik beschermt jou en je baby tegen kinkhoest. Dit is voor baby’s een zeer ernstige ziekte. De antistoffen die je als aanstaande moeder aanmaakt na het vaccineren, worden via de placenta doorgegeven aan je ongeboren kindje. Zo is je baby na de geboorte op 2 manieren beschermd:

  • door de antistoffen die je ongeboren kindje heeft gekregen via de placenta én
  • doordat je als moeder niet ziek kan worden, en je kindje dus niet aan kan steken.

Andere voordelen:

  • In de meeste gevallen kan je kindje later starten met het vaccinatieprogramma.
  • En er is meestal één prik minder nodig voor een goede bescherming.

​(Het vaccin dat gebruikt wordt voor de 22 wekenprik, beschermt ook tegen difterie en tetanus.)

Wanneer kan ik de prik halen?

Ben je 22 weken of langer zwanger, of heb je de 20 weken echo al gehad? Dan mag je de 22 wekenprik komen halen. Stel het liever niet te lang uit. De kans dat je kindje goed beschermd is na de geboorte is dan het grootst.
Per woonplaats en regio zijn er mogelijkheden om de 22 wekenprik te halen. 

De vaccinatie op Texel wordt door de Jeugdgezondheidszorg en de verloskundigepraktijk samen geregeld. Zwangeren die in aanmerking komen, worden door de verloskundige actief benaderd.

Folders van het RIVM over de 22 wekenprik in het Nederlands, Engels, Arabisch, Turks en Pools.

Vragen
Heb je nog vragen over de 22 wekenprik? Stuur dan een e-mail naar rvp@ggdhn.nl of bel tijdens kantooruren naar 088-01 00 550. Je kunt met vragen ook terecht op één van onze consultatiebureaus, wanneer je de prik gaat halen. Of bekijk de website van het RIVM.

 

22 wekenprik en corona

Gaan de afspraken voor de 22 wekenprik nog door?
Ja, de afspraken gaan zonder tegenbericht gewoon door, ondanks de uitbraak van het coronavirus. Maar houd je wel aan de volgende regels:

  • Kom zoveel mogelijk alleen (zonder partner of kinderen) naar het consultatiebureau.
  • Heb je klachten van neusverkoudheid (niezen of loopneus), keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en maak een nieuwe afspraak zodra je beter bent (24 uur klachtenvrij).
  • Heeft een van de  andere leden uit je gezin koorts? Ook dan moet je thuisblijven en de afspraak uitstellen totdat het gezinslid 24 uur klachtenvrij is .

Ben ik net na de 22 wekenprik extra vatbaar voor het coronavirus?
Nee, je weerstand wordt niet verminderd door de vaccinatie. De 22 wekenprik veroorzaakt geen grotere kans om corona op te lopen of om daar ernstiger ziek door te worden. Er is ook geen groter risico voor het ongeboren kind.

Loop ik als zwangere extra risico bij een besmetting met het coronavirus?
Als zwangere heb je niet meer kans om het coronavirus te krijgen dan iemand die niet zwanger is. Wel hebben zwangere meer risico om ernstig ziek te worden en zwangerschapscomplicaties te ontwikkelen bij een coronabesmetting. Daarnaast blijken zwangere in vergelijking met niet zwangere leeftijdsgenoten een verhoogde kans om in het ziekenhuis of op de intensive care terecht te komen en blijkt het in sporadische gevallen zelfs ernstige gevolgen te hebben voor het ongeboren kind. Daarom adviseren wij zwangeren zich te laten vaccineren tegen corona. Let op: wel 2 weken voor of na de maternale kinkhoestvaccinatie (22 wekenprik).

Kijk op onderstaande sites voor meer informatie over de effecten van corona op zwangerschap en het ongeboren kind.