U bevindt zich hier

Vaccinatiespreekuur JGZ, kinderen 0 tot 19 jaar

GGD Hollands Noorden heeft een vaccinatiespreekuur voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 19 jaar die een inenting van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) hebben gemist.

In elke regio (KvNH: Schagen of Den Helder/NK: Alkmaar/WF: Hoorn) is er maandelijks een vaccinatiespreekuur.

Heeft je kind een vaccinatie(s) gemist, neem voor het maken van een afspraak telefonisch contact op met GGD Hollands Noorden, tel.: 088 01 00 550.

Tegen welke ziekten wordt ingeënt?

Bescherm je kind

Met de inentingen uit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) bescherm je je kind tegen kinderziekten. De meeste inentingen worden gegeven in de baby- en peutertijd, maar er wordt ook gevaccineerd op 8/9-jarige leeftijd en bij meisjes in het jaar dat ze 13 worden. Verreweg de meeste ouders in Nederland kiezen ervoor om hun kinderen in te laten enten. In regio's waar meer mensen ervoor kiezen om - meestal om religieuze redenen - hun kinderen niet in te laten enten, komen kinderziekten vaker voor.

Je kind voorbereiden op een vaccinatie

Heb je besloten om je kind te laten vaccineren? Dan kun je je kind voorbereiden op het krijgen van een prik. Lees de folder Uw kind voorbereiden op een vaccinatie.

De inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma

GGD Hollands Noorden geeft de inentingen die worden aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Dit programma is met zorg samengesteld om je kind zo goed mogelijk te beschermen tegen kinderziekten. De meeste inentingen worden gegeven als je kind nog een baby is. Er zijn ook vaccinaties vlak voor je kind naar de basisschool gaat, op 9-jarige leeftijd en voor meisjes in het jaar dat  ze 13 worden.

 

HIB - Hepatitis B en Pneumokokken

Op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden krijgen kinderen een combinatievaccin DKTP-Hib-HepB aangeboden. Van HIB-ziekten en Pneumokokken-infecties kan een kind hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging of longontsteking krijgen. Hepatitis B veroorzaakt een leverontsteking. Deze kan chronisch worden.

Al deze kinderziekten kunnen een dodelijke afloop hebben.

DKTP

De DKTP-inenting wordt gegeven op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden en herhaald met 4 jaar. De inenting beschermt tegen:

  • Difterie: een bacterie beschadigt de weefsels, vooral van de luchtwegen, maar ook van het hart en het zenuwstelsel en soms van de huid. Kan beschadiging aan hart of zenuwstelsel veroorzaken.
  • Kinkhoest: lange en intensieve hoestbuien kunnen je kind heel benauwd maken.
  • Tetanus: begint meestal met verschijnselen van rusteloosheid, geprikkeldheid en hoofdpijn. Daarna volgen vaak kaakkramp en slikklachten, stijfheid van de nek- en buikspieren, en soms koorts. Uiteindelijk kunnen krampen optreden in alle skeletspieren. Tetanus is zonder behandeling altijd dodelijk.
  • Polio: geeft verlammingsverschijnselen.

Kinderen kunnen overlijden als gevolg van al deze kinderziekten.

DTP

Op 9-jarige leeftijd wordt nog een inenting gegeven tegen Difterie, Tetanus en Polio.

BMR

Kinderen worden tegen de Bof, Mazelen en Rodehond ingeënt als ze 14 maanden zijn en als ze 9 jaar zijn. Tegelijk met de eerste BMR-prik krijgen kinderen ook een prik tegen meningokokken C.

  • Bof: van de bof kunnen kinderen heel ziek zijn. De bof kan ook leiden tot hersenvliesontsteking en in uitzonderingsgevallen tot onvruchtbaarheid.
  • Mazelen: heel hoge koorts en uitslag zijn de standaard verschijnselen. Complicaties zijn onder meer oorontsteking, bronchitis, long- en hersenontsteking.
  • Rodehond: vooral gevaarlijk tijdens de zwangerschap omdat het kan leiden tot afwijkingen bij het kind.

Meningokokken C

Meningokokken C is een bacteriële infectie. De bacterie bevindt zich normaal in de keel- of neusholte. Besmetting vindt plaats door niezen, of door rechtstreeks fysiek contact. Na een incubatietijd van 1-3 dagen, zijn de eerste ziekteverschijnselen vaak verkoudheid, hangerigheid en een grieperig gevoel. De ziekte verergert snel en geeft hoge koorts. Een signaal dat duidelijk op ernstige ziekte wijst is nekstijfheid, dit is een symptoom van hersenvliesontsteking. Heel jonge kinderen kunnen ook luierpijn krijgen, ze huilen dan heftig bij het verschonen. Een ander alarmsignaal zijn huidbloedinkjes die niet wegdrukbaar zijn. Dit kan duiden op bloedvergiftiging (sepsis). 

Meningokokken C-infecties zijn gevaarlijk. Van alle meningokokkeninfecties heeft 10 tot 20% een dodelijke afloop. 

HPV

In het jaar dat ze 13 wordt, wordt je dochter 2 keer ingeënt tegen HPV. HPV staat voor humaan papillomavirus dat de belangrijke oorzaak is van baarmoederhalskanker. Door je dochter in te laten enten tegen HPV kun je haar voor een belangrijk deel beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker bestaat uit een serie van 2 prikken. Die 2 zijn nodig om voldoende beschermd te zijn. Voor meisjes tot 15 jaar zijn twee HPV-vaccinaties nodig. Voor meisjes die na hun 15e verjaardag starten met de HPV-vaccinatie, zijn drie vaccinaties nodig.

De inenting tegen HPV werkt het beste als je nog niet met het virus in aanraking bent gekomen. Besmetting gebeurt door seksueel contact. De inenting kan dan ook het beste gegeven worden als je dochter nog niet seksueel actief is. Daarom worden meisjes op jonge leeftijd ingeënt.

De HPV-vaccinatie beschermt tegen 2 soorten HPV-virus die samen 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

In Nederland wordt de HPV-vaccinatie aangeboden sinds 2009, in andere landen hebben ze al meer ervaring met deze inenting. Al heel veel meisjes hebben deze inenting gekregen. In alle landen wordt precies bijgehouden wat mogelijke bijwerkingen van de prikken zijn. De plek van de prik kan pijnlijk, rood en gezwollen zijn. Na de inenting kan je dochter moe zijn, of hoofd- en/of spierpijn hebben. Die spierpijn kan soms een paar dagen duren. Ook kan ze koorts krijgen. De bijwerkingen zijn allemaal mild en verdwijnen vanzelf weer binnen een paar dagen. Bij deze inenting zijn nooit ernstige bijwerkingen gemeld of bekend. Klachten die je hebt na een inenting, zijn niet altijd te wijten aan de inenting.