U bevindt zich hier

Rijksvaccinatieprogramma NHN voorjaar 2021

Vaccinatieprogramma NHN voorjaar 2021

Nieuwe vaccinatieronde groepsvaccinaties vinden plaats in het voorjaar van 2021. Vanaf februari is het mogelijk om na ontvangst van een uitnodiging online een afspraak te maken voor DTP/BMR (9-jarigen) en HPV (13-jarigen).

Kijk hier voor een overzicht van aanbevolen vaccinaties en op welke leeftijd.

Voor meer algemene informatie over vaccineen, zie Rijksvaccinatieprogramma.

'22 wekenprik' voor zwangeren

Wist je dat baby’s de eerste maanden niet beschermd zijn tegen kinkhoest? En dat kinkhoest juist voor baby’s heel ernstig kan zijn? Met een vaccinatie tijdens je zwangerschap kun je jouw kind meteen vanaf de geboorte beschermen tegen kinkhoest. De 22 wekenprik haal je bij een consultatiebureau bij jou in de buurt..

Bel voor een afspraak: 088-01 00 550
08.30 tot 17.00 uur
Houd je Burgerservicenummer bij de hand

! Neem je identiteitsbewijs mee naar de vaccinatie 

Waar beschermt de vaccinatie tegen?

De ‘22 wekenprik’ beschermt jou en je baby tegen kinkhoest. Dit is voor baby’s een zeer ernstige ziekte. De antistoffen die je als aanstaande moeder aanmaakt na het vaccineren, worden via de placenta doorgegeven aan je ongeboren kindje. Zo is je baby na de geboorte op 2 manieren beschermd:

  • door de antistoffen die je ongeboren kindje heeft gekregen via de placenta én
  • doordat je als moeder niet ziek kan worden, en je kindje dus niet aan kan steken.

Andere voordelen:

  • In de meeste gevallen kan je kindje later starten met het vaccinatieprogramma.
  • En er is meestal één prik minder nodig voor een goede bescherming.

​(Het vaccin dat gebruikt wordt voor de ‘22 wekenprik’, beschermt ook tegen difterie en polio.)

22 wekenprik en coronavirus

Gaan de afspraken voor de 22 wekenprik nog door?
Ja, de afspraken gaan zonder tegenbericht gewoon door, ondanks de uitbraak van het coronavirus. Maar houd je wel aan de volgende regels:

  • Kom zoveel mogelijk alleen (zonder partner of kinderen) naar het consultatiebureau.
  • Heb je klachten van neusverkoudheid (niezen of loopneus), keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en maak een nieuwe afspraak zodra je beter bent (24 uur klachtenvrij).
  • Heeft een van de  andere leden uit je gezin koorts? Ook dan moet je thuisblijven en de afspraak uitstellen totdat het gezinslid 24 uur klachtenvrij is .

Ben ik net na de 22 wekenprik extra vatbaar voor het coronavirus?
Nee, je weerstand wordt niet verminderd door de vaccinatie. De 22 wekenprik veroorzaakt geen grotere kans om corona op te lopen of om daar ernstiger ziek door te worden. Er is ook geen groter risico voor het ongeboren kind.

Loop ik als zwangere extra risico bij een besmetting met het coronavirus?
Nee, we zien dat infectie met het virus hetzelfde beloop heeft bij zwangeren als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Er is geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijking door infectie met dit virus.

Meer informatie over het coronavirus vind je op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Wanneer kan ik de prik halen?
Ben je 22 weken of langer zwanger, of heb je de 20 weken echo al gehad? Dan mag je de ‘22 wekenprik’ komen halen. Stel het liever niet te lang uit. De kans dat je kindje goed beschermd is na de geboorte is dan het grootst.
Per woonplaats en regio zijn er mogelijkheden om de 22 wekenprik te halen. 

De vaccinatie op Texel wordt door de Jeugdgezondheidszorg en de verloskundigepraktijk samen geregeld. Zwangeren die in aanmerking komen, worden door de verloskundige actief benaderd.

Folders van het RIVM over de 22 wekenprik in het Nederlands, Engels, Arabisch, Turks en Pools.

Vragen
Heb je nog vragen over de ‘22 wekenprik’? Stuur dan een e-mail naar rvp@ggdhn.nl of bel tijdens kantooruren naar 088-01 00 550. Je kunt met vragen ook terecht op één van onze consultatiebureaus, wanneer je de prik gaat halen. Of bekijk de website van het RIVM.


 

Het Rijksvaccinatieprogramma

In Nederland vinden we het belangrijk dat kinderen een gezonde start in het leven krijgen. Vaccinaties tegen besmettelijke infectieziekten horen daarbij. Daarom hoeven ouders niet te betalen voor de vaccinaties. Omdat vaccineren voor de meeste ouders vanzelfsprekend is, is er geen verplichting om te vaccineren in Nederland. Het is vrijwillig. Het programma wordt georganiseerd door de Rijksoverheid, daarom heet het Rijksvaccinatieprogramma. Nederland is daarin niet uniek, alle landen in de wereld kennen een vergelijkbaar vaccinatieprogramma.

Lees hier meer over:

De Bijwerkingen van Vaccins - Hoe Hoog is het Risico?