U bevindt zich hier

Oproepschema Rijksvaccinatieprogramma NHN 2019

DTP, BMR en HPV

De vaccinaties voor de 9-jarigen (DTP en BMR) en de 12-/13-jarige meisjes (HPV) vinden in maart en april plaats. Zie onderstaande overzichten voor data en locaties. 

Tijdens de groepsvaccinaties DTP, BMR en HPV wordt niet gevaccineerd tegen meningokokken ACWY. Het vaccin is dan niet beschikbaar.

 

Meningokokken ACWY

  • Jongeren geboren in 2001 en 2002, en in de periode tussen 1-1-2004 en 1-5-2004 hebben eind februari een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte ACWY in maart. Kon je in maart niet? Dan zul je begin mei een uitnodiging ontvangen om alsnog de kans te krijgen gevaccineerd te worden op de groepsvaccinaties in mei en juni. Zie data en locaties in Schema mei/juni Meningokokken ACWY.
  • Jongeren geboren in 2003 en 2005 zullen in mei en juni gevaccineerd worden. Zij ontvangen eind april-begin mei een uitnodiging voor de groepsvaccinaties in mei/juni. Zie Schema mei/juni Meningokokken ACWY. Als je niet kunt op de tijd of locatie kun je zonder dit door te geven ook gebruik maken van één van de andere data of locaties, òòk als dit in een andere gemeente is. Neem dan wel je vaccinatie uitnodiging en papieren mee en als het kan ook een ID-bewijs.

Voor alle groepsvaccinaties Meningokokken ACWY geldt: het zijn grootschalige bijeenkomsten, probeer zoveel mogelijk met de fiets of het OV te komen i.v.m. te verwachten parkeerdrukte. En voor je gevaccineerd kunt worden, wordt je gevraagd je linker bovenarm tot op de schouder bloot te maken; het is handig om hiervoor passende kleding te dragen (t-shirt korte mouw bijvoorbeeld).

Vaccinatie(s) gemist?
In het najaar vinden de groepsvaccinaties plaats voor de HPV 2 vaccinatie en tevens voor jongeren die een vaccinatie DTP en BMR, HPV en/of Meningokokken ACWY gemist hebben.
 

Neem altijd je vaccinatiekaart + je identiteitsbewijs mee! 

 

Het Rijksvaccinatieprogramma

In Nederland vinden we het belangrijk dat kinderen een gezonde start in het leven krijgen. Vaccinaties tegen besmettelijke infectieziekten horen daarbij. Daarom hoeven ouders niet te betalen voor de vaccinaties. Omdat vaccineren voor de meeste ouders vanzelfsprekend is, is er geen verplichting om te vaccineren in Nederland. Het is vrijwillig. Het programma wordt georganiseerd door de Rijksoverheid, daarom heet het Rijksvaccinatieprogramma. Nederland is daarin niet uniek, alle landen in de wereld kennen een vergelijkbaar vaccinatieprogramma.

Lees hier meer over: