Rijksvaccinatieprogramma

Wat is het Rijkvaccinatieprogramma?

In Nederland vinden we het belangrijk dat kinderen een gezonde start in het leven krijgen. Vaccinaties tegen besmettelijke infectieziekten horen daarbij. Daarom hoeven ouders niet te betalen voor de vaccinaties. Vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma is geen verplichting, maar een recht waar gelukkig de meeste ouders gebruik van maken. Het programma wordt georganiseerd door de Rijksoverheid, daarom heet het Rijksvaccinatieprogramma. Lees meer over het Rijksvaccinatieprogramma
 

Welke vaccinatie wordt waneer gegeven?

In het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen en jongeren tijdens de eerste levensjaren verschillende inentingen. Deze vaccinaties zijn uitgebreid onderzocht en door de Gezondheidsraad veilig en effectief bevonden.
Bekijk welke vaccinatie op welk moment gegeven wordt.
 

Tegen welke ziekten beschermen de vaccinaties?

Ondanks dat de infectieziekten waartegen gevaccineerd wordt nog maar zelden in Nederland voorkomen, is vaccineren verstandig. Vaak zijn het zeer besmettelijke ziekten die vooral bij jonge kinderen ernstige gevolgen kunnen hebben. Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt tegen 12 ernstige infectieziekten.
Lees meer over de infectieziekten en hoe vaccinaties je kind hiertegen beschermen
 

Welke bijwerkingen hebben de vaccinaties?

Een pijnlijke plek op arm of been of lichte koorts zijn veelvoorkomende bijwerkingen van vaccinaties. Ze zijn vervelend, maar wegen absoluut op tegen de risico’s die je loopt bij een besmetting met een infectieziekte.
Lees meer over bijwerkingen van rijksvaccinaties

Wat als mijn kind een vaccinatie heeft gemist?

Heeft je kind een vaccinatie gemist, neem dan voor het maken van een afspraak telefonisch contact op met GGD Hollands Noorden via 088-01 00 550.
De vaccinatie kan plaatsvinden bij het vaste team Jeugdgezondheidszorg. 
 

Hoe bereid ik mijn kind voor op een vaccinatie?

Heb je besloten om je kind te laten vaccineren? Dan kun je je kind voorbereiden op het krijgen van een vaccinatie.
Bekijk de folder Uw kind voorbereiden op een vaccinatie.