Decemberstress

Verheug jij je ook al zo op de feestdagen? Heerlijk tijd voor elkaar, lekker eten, gezellig spelletjes doen en een gezamenlijke boswandeling…. Of spat elk jaar deze droom weer uiteen en loopt alles heel anders?

De decembermaand kan voor spanning zorgen in het gezin. Het is een drukke maand met Sinterklaas en Kerst, die voor stress kan zorgen voor zowel kinderen als ouders. Kinderen kunnen er slechter van gaan slapen, drukker gedrag laten zien en zelfs last hebben van lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en/of buikpijn. Ook bedplassen, dromen en vaker uit bed komen gebeurt vaker in deze maand. Niet zo gek, want er komen constant prikkels binnen in deze feestmaand. Denk aan de vele folders en tv-reclames. Kinderen komen de Sint en de Kerstman overal tegen.

Ouders kunnen in deze periode moeilijkheden ervaren in de opvoeding. Hieronder zijn een aantal tips omschreven voor het voorkomen of aanpakken van problemen:

 1. Maak een kalender
  Als je kind veel vragen heeft over alle festiviteiten pak dan een moment om even met je kind te zitten en samen een (afkruis-) kalender te maken voor de feestdagen. Dit zorgt voor overzicht en rust. Het helpt je kind ook om meer tijdsbesef te hebben, zo weten ze precies hoeveel dagen het nog duurt tot een bepaald evenement.

 2. Goede voorbereiding 
  Een goede voorbereiding is het halve werk. Het kan helpen om meer rust en overzicht te creëren voor zowel jezelf als je kind. Denk aan cadeautjes inkopen ruim van tevoren en je kind op tijd helpen met het klaarleggen van zijn of haar kleding voor het kerstdiner. Ook kan je je kind voorbereiden door te vertellen wat voor festiviteiten georganiseerd worden op school. (Deze kunnen dan op de kalender). Voor sommige kinderen is het beter om dit niet te lang van tevoren te vertellen en niet alle activiteiten tegelijkertijd te benoemen. Dit kan overweldigend zijn voor een kind.

 3. Maak afspraken 
  Duidelijk afspraken maken met je kind over de indeling van deze feestmaand geeft een kind en jezelf structuur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het zetten van de schoen. Maak duidelijk aan het kind wanneer dit mag en hoe vaak en hou je daar ook aan.

  Een tip die ik laatst hoorde van een ouder die ik je niet wil onthouden: laat kinderen schoentje zetten door de week. Vooral op dagen dat ze tóch op tijd uit bed moeten voor school of kinderopvang. Kinderen worden vaak vroeger wakker als ze avond daarvoor schoentje hebben gezet. Hopelijk slapen ze dan wat langer uit op de dagen dat ook jijzelf even rustig aan kan doen 😉
   
 4. Creëer rustmomenten
  Zorg dat kinderen zich thuis kunnen ontspannen. Organiseer niet teveel activiteiten in de kerstvakantie en geef iedereen de kans om tot rust te komen van alle feestelijkheden. Als je merkt dat je kind het allemaal toch heel spannend vindt, probeer dan extra prikkels, zoals het Sinterklaasjournaal of een bezoek aan een megadruk tuincentrum, te vermijden.
   
 5. Praat met je kind
  Het is goed om met je kind te praten over de verschillende festiviteiten in de decembermaand. Bespreek hoe de dag eruit zal zien voor je kind en hoe dit achteraf geweest is. Jonge kinderen kunnen fantasie moeilijk onderscheiden van de werkelijkheid. Daarom is het goed te bespreken wat je kind bijvoorbeeld tijdens het Sinterklaasjournaal gezien heeft en hoe dit binnenkomt.
   
 6. Luister en kijk naar je kind 
  Soms is het voor kinderen ook echt even teveel. Kinderen kunnen extra druk en dwars gedrag vertonen en bij het minste of geringste in huilen uitbarsten. Soms geven kinderen aan ergens niet heen te willen, op een afstand toe te willen kijken of bijvoorbeeld niet een liedje te willen zingen. Ouders kunnen een bepaalde verwachting hebben over hoe een kind hoort te reageren op de festiviteiten, maar ieder kind is anders. Respecteer het gevoel van je kind en als het kan: benoem het ook even! Het geeft je kind een veilig gevoel als er naar hem wordt geluisterd.

Als laatst is het belangrijk om de dagelijkse structuur binnen het gezin vast te houden. Probeer het dagritme aan te houden wat je normaal ook doet en verander niet teveel. Dit zorgt ook voor rust en regelmaat. En vergeet niet in alle drukte te genieten met elkaar!

Heb je naar aanleiding van dit artikel de behoefte om even te praten over de reacties van je kind of spelen er misschien ook andere vragen? Een afspraak maken voor het Opvoedspreekuur van de GGD kan altijd. Vind een Opvoedspreekuur bij jou in de buurt via www.ggdhollandsnoorden.nl/opvoeden opgroeien/vragen over opvoeden of bel met telefoonnummer 088-01 00 555 om een afspraak te maken.


Danielle