Even opwarmen met een kopje thee

Het is weer herfst geworden en inmiddels is het weer ook herfstachtiger geworden. Tijd voor de herfstboswandelingen, plassen stampen en andere buitenactiviteiten. Maar ook de tijd van langs de deuren met Sint-Maarten en Sinterklaas verwelkomen. Tijd voor een frisse neus en koude voeten.

In mijn beleving is het dan ook altijd koud met de intocht van Sinterklaas. Vorig jaar was dat ook het geval. Er stond een gure wind maar dat kon mijn kinderen niet deren. Vol verwachting keken ze uit naar de stoomboot. We hoorden in de verte het geluid van de stoomboot en langzaam kwam de boot in zicht. Stuiterend op de steiger stonden ze te zwaaien, roepen, klappen en zingen. Eindelijk was hij weer in Nederland.

Nadat Sinterklaas veilig en wel op de kade was, merkten we hoe koud we inmiddels waren en gingen wij even ergens wat drinken om op te warmen. In een restaurantje bestellen mijn man en jongste een lekkere warme chocomel met een dot slagroom. Mijn oudste weet nog niet wat hij wil. De vriendelijke serveerster probeert mijn zoon te helpen een keuze te maken door aan te geven wat ze allemaal voor hem heeft: Fristi, appelsap, limonade. Terwijl mijn zoon aan het denken is, geef ik aan dat ik een kopje thee wil. Mijn zoon kijkt op en zegt: “Ik wil ook wel een kopje thee.”

De serveerster kijkt hem een moment vreemd en verbaasd aan en schrijft dan het kopje thee op haar blaadje waarna ze wegloopt om het klaar te maken. Ik kijk haar met een klein lachje na. Want is het nou echt zo raar dat een 6-jarige een kop thee besteld nadat hij een klein uurtje in de gure wind aan het IJsselmeer heeft gestaan? Die jongen heeft het gewoon koud en geen behoefte aan een gekoeld drankje.

Mijn zoon heeft het helemaal niet door dat het raar is om een kopje thee te bestellen. Wel vindt hij het raar dat het in een glas voor volwassenen zit en er alleen chique kruidensmaakjes zijn in stick vorm. Hij miste zijn lekkere mangosmaakje. Hij heeft uiteindelijk de meest normale gekozen en is lekker opgewarmd.

Het is wel een ervaring die ik vaker tegenkom. Mijn kinderen zijn dol op water en thee maar, dit is vaak moeilijk te krijgen buitenshuis en al helemaal niet kindvriendelijk. Terwijl we aan de andere kant worden geïnstrueerd om onze kinderen meer water te laten drinken en minder sapjes of andere suikerhoudende dranken.

Gelukkig heeft mijn zoon vriendjes die ook veel water drinken en hebben de meeste kinderen water mee naar school terwijl er geen verplichte waterdagen zijn. Het is voor mijn zoon dus normaal dat we water drinken, dat kinderen water drinken en dat bij sporten of andere activiteiten water normaal is.

En af en toe met een feestje of als het erg warm is, is een glaasje limonade extra lekker.

Proost!

 

Franca