Voor het eerst naar school

Daar gaat ze dan, de eerste schooldag. Even slikken hoor, bij het afscheid nemen. “Mijn kleine meisje” in een groot klaslokaal met 25 andere kinderen op een stoeltje in de kring.


Voor het eerst naar school

Nieuwe fase


En ik maar wegwuiven dat het allemaal zo snel gaat. Vier jaar en dan is daar een nieuwe fase in ons leven. Wat gaat er allemaal veranderen, elke dag naar school, een broodtrommeltje meegeven en wat drinken. Op andere tijden opvang regelen. Er komen lange dagen aan met heel veel nieuwe indrukken, hoe gaat ze dat oppakken? Zwemles volgen, een stukje basis voor later. We gaan niet meer samen lunchen tussen de middag. De periode dat zij zich aanpast aan mijn schema is voorbij. Nu gaat moeder zich aanpassen aan schooltijden!

 

Cliché


Het is echt waar wat ze zeggen dat het allemaal zo snel gaat. Ze worden zo snel groot wordt er meerdere keren gezegd. En ik dat maar een beetje langs me heen laten gaan. Ik zie die kleine meid toch elke dag. Het hele leven gaat snel maar elke mijlpaal die komt, sta je weer even stil dat het écht voorbij vliegt. Ik kijk terug naar die andere mijlpalen die voor anderen zo klein lijken, behalve voor mij. Die eerste hapjes, de eerste stapjes, het voorzitje op de fiets eraf en achterzitje er op (ongezellig). En dan nu de fase ‘schoolgaand kind’.

Er komen straks weer nieuwe dingen op haar en mij af: verjaardag traktaties maken, sociale contacten opdoen en spelen met leeftijdsgenootjes. Ook nieuwe vaardigheden als wachten op je beurt, samen delen, samen spelen, en nieuwe vriendschappen sluiten.

Even schakelen maar, het komt vast allemaal goed mama. Er zullen nog vele mijlpalen volgen…. En die mijlpalen geven ook weer nieuwe mogelijkheden voor jou, als moeder....

 

Tip:


Sta wat vaker even bewust stil bij de ontwikkeling van je kind. Voor je het weet, is er weer een fase voorbij.

 

Sanny