Het is toch vakantie

 “Mag ik nog een ijsje?” hoor ik vandaag voor de tweede keer. Ach ja, waarom ook niet? Het is tenslotte vakantie.

“Mag ik nog even buiten spelen?” Tja, de rest van de kinderen op de camping loopt ook nog te rennen over de camping. Dus van slapen komt nu toch niets, dus geef ik toe.

“Mogen we een waterfiets huren” Eh.. had ik dat aan het begin van de vakantie niet al beloofd? Hier kom ik echt niet meer onderuit.

“Ik wil vandaag geen uitstapje, ik wil op de camping blijven!” Goh, mijn man en ik kijken elkaar aan… ook zij hebben natuurlijk vakantie.

En terwijl de vakantie zo verder voortkabbelt met alle wensen en verlangens van ons en onze kinderen vraag ik me steeds meer af… “Opvoeden op vakantie, hoe doe je dat eigenlijk?” Want ik merk al snel, op vakantie wil je geen gedoe.

Het ritme en de regelmaat die je normaal volgt, wordt tijdens de vakantie vaak minder strak opgevolgd of zelfs losgelaten. Dit hoeft geen probleem te zijn. Echter veel kinderen en veel ouders hebben toch behoefte aan structuur. Want als je alles loslaat, geef je je kinderen de ruimte om ook daadwerkelijk los te gaan. Je kind wordt misschien dwars en oververmoeid. Terwijl jij juist op een ontspannen manier leuke dingen met elkaar wilt doen. Hoe los je zo’n conflict op, zonder volledig in het ritme van thuis te moeten stappen?

Maak een vakantieritme

 • Houd vast aan rituelen
  Lees je bijvoorbeeld altijd voor het slapen gaan? Doe dat dan ook op vakantie. Het is een duidelijke afsluiting van de dag voor je kinderen.
 • Houd vast aan een bedtijd
  Prima als dat later is dan je gewend bent, maar maak het niet te gek. Sommige kinderen zijn even vroeg weer wakker ‘s morgens, al gaan ze nog zo laat naar bed.
   
 • Creëer nieuwe rituelen die passen in je vakantieritme
 • Elke ochtend even zwemmen voor het ontbijt, samen broodjes halen of een terrasje pakken in de namiddag.
   
 • Dag voor de kinderen, dag voor de ouders
 • De ene dag kun je een uitstapje maken en kiezen de ouders. De andere dag blijf je lekker op de camping, zoals de kinderen dat graag willen.
   
 • Zorg voor klusjes
 • Samen de afwas doen zorgt voor een fijn moment met je kinderen en zorgt ervoor dat ze iets te doen hebben.

Deel je planning

Veel kinderen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Is er een uitstapje gepland kondig dit dan een dag van te voren aan.

Goede tips lijkt me, nu de uitvoering nog!

Fijne vakantie!

Tamara