Op vakantie met pubers

“Wat een heerlijk vooruitzicht: nog even en de vakantietijd breekt weer aan. Na een hectisch en vol jaar eindelijk weer gezellig uitgebreid ontbijten met elkaar. Mooie steden bezoeken, balletje trappen op het strand, waardevolle gesprekken hebben, lol hebben, wandelen in de natuur. Bovenal weer eens echt tijd doorbrengen met elkaar. Kon het maar altijd vakantie zijn…” Of is een vakantie met PUBERS toch even anders?

Harde werkelijkheid

“Dit is het plaatje dat ik voor ogen had, toen we vorig jaar op pad gingen met mijn dochter van net 16 en mijn zoon van 14 jaar”, zegt de ouder die tegenover me zit. Hoe anders zag de harde werkelijkheid er uit. Het drama begon ’s morgens vroeg al als je om 9.00 uur klaar zit aan een gedekte tafel met de meest heerlijke croissantjes die je kan bedenken en allerlei ander lekkers. Voor de 3e keer roep je: “Jongens, kom nou! Je thee wordt koud en we willen ontbijten.” Mopperend kwamen de 2 pubers aan tafel zitten met mobiel vastgekleefd aan hun handen. Volgende strijdpunt diende zich aan: geen mobiel aan tafel. En daarna:  ja, jij moet ook de afwas doen, ga nou gezellig mee naar de markt, lig je nou weer op de bank, ga eens wat doen…. “Na de vakantie had ik behoefte om er nog een week aan vast te plakken om tot rust te komen” is wat de ouder uitroept.

Klinkt dit bekend? Je bent niet de enige! Voor veel ouders is dit herkenbaar. Ineens ziet je vakantie er heel anders uit dan een paar jaar geleden toen de kinderen nog kleiner waren. En dat is best even wennen.

Terug in de tijd

Maar kan je je nog herinneren hoe het was toen je zelf in de puber leeftijd zat? Is het gedrag van je luie, ongeïnteresseerde en opstandige puber niet hetzelfde als hoe jij je vroeger gedroeg? Het is een goed idee om daar eens aan terug te denken met misschien wel een  glimlach rond je mond: “oh ja, dat deed ik vroeger ook…”

Hoe houd je het leuk?

Veel mopperen, pushen en eisen stellen gaat de sfeer zeker niet verbeteren. Iedere ouder zal dit geprobeerd hebben (ik ook), maar het levert niks op. Veel beter is het om van tevoren al eens met elkaar te bespreken wat de verwachtingen zijn. Verrassend genoeg komen pubers vaak met de meest waanzinnig leuke ideeën om dingen samen te doen. Hoe leuk is het als je ontzettend moet lachen om je vader die veel langzamer door het klimbos gaat dan jij? (Die arme man vindt het doodeng, maar zal nooit onder willen doen voor zijn dappere kinderen.)

Wat rust geeft, is het gegeven dat je niet alles samen hoeft te doen. Eerlijk is eerlijk: thuis doe je ook niet alles samen. De beste tip die ik ooit kreeg: laat het los! Laat het plaatje van alles samen doen los en laat iedereen genieten op zijn eigen manier. Ja, ook als je kind in de snikhete caravan of tent wil zitten met zijn/haar telefoon. Contact met de vrienden is belangrijk voor je kind. Het is zijn of haar keuze om op die manier vakantie te vieren. Bovendien heeft je kind ook echt de rust hard nodig na een jaar hard werken op school en alle veranderingen in het lichaam die aan de gang zijn.

Terwijl jij je eigen plan trekt, zorg je dat je bereikbaar bent voor noodgevallen of dat er een back up is. Als jij dan terugkomt van die heerlijke wandeling in de natuur, is de batterij bij iedereen weer opgeladen. Wanneer je dan vraagt “Wedstrijdje zwemmen in het zwembad?”, weet ik zeker dat dit aantrekkelijker klinkt dan blijven hangen op de bank.

Hele fijne vakantie én: geniet van je puber! Ook deze fase is zo weer voorbij. Wij als ouders weten maar al te goed hoe snel het gaat, dus probeer elke dag de mooie momenten te zien en te koesteren. Schrijf ze op en kijk eens terug op momenten dat het even niet zo lekker loopt.

 

Danielle