Een schoon huis

Voor de eerste keer moeder

Ja! Daar zijn twee streepjes op de zwangerschapstest. Een spannende en nieuwe periode.
Ik was in juni uitgerekend, maar in het weekend van Moederdag begonnen de weeën al. En ondanks medicatie om de weeën te remmen, heb ik op mijn eerste Moederdag het meest bijzondere cadeau ooit gekregen: een gezonde zoon! Na een periode in het ziekenhuis vanwege zijn vroeggeboorte mochten we thuis verder genieten. Omdat hij toen al ruim twee weken oud was, kregen wij geen kraamzorg meer. En toen kwam er een telefoontje van dé GGD…

GGD op huisbezoek

Toen mijn oudste zoon geboren werd, werkte ik nog als verpleegkundige in het ziekenhuis. De jeugdgezondheidszorg en GGD waren mij toen nog totaal onbekend. Ik weet dan ook nog dat ik, nadat we een paar daagjes thuis waren, een voicemailbericht kreeg van de screenster van de GGD voor de gehoortest. De GGD kwam binnen nu en een paar uur in mijn huis. In een recordtempo ben ik uit bed gesprongen, heb ik gedoucht, stof gezogen, de vaatwasser geleegd en de ontbijtspullen weer in de vaatwasser gedaan. Gelukkig was mijn zoon een goede slaper, zodat ik flink kon opschieten. Nadat de screenster in een ‘spic & span’ huis de gehoortest bij mijn zoon gedaan had, ben ik met hem weer teruggekropen in bed. Even bijkomen van deze drukke ochtend.

Jeugdverpleegkundige
Inmiddels ben ik zelf jeugdverpleegkundige. En merk ik dat ik niet de enige ouder ben die flink aan de schoonmaak gaat. Zo had ik een keer een misverstand met een moeder, waardoor ik een half uur eerder voor de deur stond dan deze moeder verwachtte. En ook deze moeder was flink aan de poets toen ik aanbelde. Ik probeer daarom ook een paar dagen van tevoren te bellen, zodat ouders zich niet overvallen voelen zoals ik mij voelde de eerste keer. Toen ik laatst wel de dag zelf belde voor een huisbezoek moest ik aan mijn eigen situatie denken. Toen ik bij deze ouders aankwam, stond ook de vaatwasser te draaien, het raam open om te luchten en zag het huis er ‘spic & span’ uit. Toeval of niet, ik voelde mij er helemaal schuldig over.

In bad
Niet alleen tijdens de huisbezoeken wordt er hard aan de hygiëne gewerkt. Ook tijdens spreekuren horen we regelmatig terug: hij is vanmorgen nog even lekker in bad geweest. Blijkbaar werkt het woord GGD zo dat we allemaal aan de poets gaan en dat we allemaal onze kinderen in bad doen. En ik zeg eerlijk, ik doe het zelf ook. Toch is de GGD daar niet voor, althans niet zozeer de jeugdgezondheidszorg. De GGD controleert ook kinderdagverblijven en gastouders. Zo is ook mijn huis laatst weer onverwachts gecontroleerd, omdat ik een gastouder in huis heb. Echter, dit valt niet onder de jeugdgezondheidszorg.

Wat doet de jeugdgezondheidszorg dan wel?
Tijdens de zwangerschap wordt je kindje gecontroleerd door de verloskundige. Zodra je kindje geboren wordt, valt je kindje onder de jeugdgezondheidszorg. Alle kinderen ontwikkelen zich. De meesten van hen gelukkig op een goede en fijne manier. De jeugdgezondheidszorg ziet alle kinderen en begeleidt ouders waar nodig tijdens deze vlotte ontwikkeling. De GGD volgt de kinderen dan ook vanaf dag 1 tot en met de middelbare school. Wij meten en wegen, doen de gehoortest en hielprik, vaccineren, doen de ogentesten, geven preventieve voorlichting, beantwoorden veel vragen van ouders en nog veel meer en bij twijfels sturen wij door naar een andere instantie zoals kinderarts.

Schoon huis
Lieve ouders, natuurlijk is het van belang dat je huis veilig is voor een kind en een beetje hygiëne is ook wel fijn. Maar wij snappen echt dat wanneer je kinderen hebt en helemaal met een jonge baby dat je niet altijd aan het huishouden toekomt. Dat de ontbijtspullen er nog staan of dat er speelgoed rondslingert als je meerdere kinderen hebt. Wat wij hopen te zien is een ontspannen en goed groeiende baby met gelukkige ouders. En of het huis nou ‘spic & span’ is of niet, zolang jullie genieten van jullie gezinnetje komt het helemaal goed.

Franca