Huiswerk en pubers

Onze zoon (12) zit al bijna een maand in de brugklas. Onze zoon niet de oudste. We hebben ook een dochter van 25 die de middelbare school al afgerond heeft. Toch merk ik dat het (weer) wennen is om een kind te hebben waar meer van hem gevraagd wordt dan op de basisschool. En dat is niet alleen voor mij als ouder wennen, maar ook voor mijn puber. Ik merk dat hij een ‘go with the flow’ kind is. Hij maakt zich minder druk om huiswerk dan ik had gedacht. 
Maar is dat erg? Hoeveel druk mag je als ouder op je kind uitoefenen? En hoe motiveer je je kind om zijn/haar schoolwerk serieus te nemen? In deze blog krijg je enkele tips.  

Betrokkenheid bij de school van je kind

Dit kan op diverse manieren. Zorg dat jij en/of je partner naar informatieavonden gaat van de school van je kind. Zelfs als het gaat om iets waarvan jij denkt dat het minder interessant is. Als er een activiteit op school georganiseerd wordt en ze vragen ouders, geef je een keer op om te helpen. We hebben het allemaal druk, maar voor de school en vooral je kind is het erg fijn om te zien dat je je betrokken voelt. 

Praat met je kind

Vraag je kind hoe hij/zij het op school heeft gehad. En ja, ik weet het, pubers kunnen het wellicht irritant gaan vinden dat je het wéér vraagt. Er zijn leuke alternatieve manieren om te vragen hoe het op school is geweest. Huffpost bedacht 25 alternatieve manieren om aan je kind te vragen hoe de schooldag is ervaren. Het kan ook helpen om het niet direct te vragen als je kind de deur binnen komt wandelen. Maar om het te vragen als jullie samen met een activiteit bezig zijn. Wees oprecht nieuwsgierig en luister ook echt naar je kind.

Volg de schoolresultaten van je kind

Praktisch alle scholen volgen de schoolresultaten van kinderen met een digitaal leerling systeem. Ouders krijgen de mogelijkheid om deze ook te volgen met een app/website, zoals Magister. Kijk hier samen met je kind regelmatig naar en vraag je kind om het je uit te leggen. Kinderen begrijpen meestal meer van het systeem dan wij. En ze vinden het leuk om het je uit te leggen.

Help je kind met plannen

Realiseer je dat veel pubers en brugklassers nog moeten leren plannen. Verwacht daarom niet dat je net begonnen brugklasser in de eerste maand al goed kan plannen. Help je kind hierbij en vind samen een vorm die goed bij je kind past. Een prikbord in de kamer van je kind met hierop een planning van het huiswerk per week is een mogelijkheid. Of een schriftje dat op een vaste plek ligt. Er is niet één manier, maar vind de manier die het beste bij je kind past. Complimenteer je kind als het zijn/haar best doet.

Maak tijd vrij om je kind te helpen

Het is niet altijd gemakkelijk, omdat we het druk hebben. Maar het geeft je direct ook de mogelijkheid om samen iets met je kind te doen. Quality time doorbrengen met je kind is altijd gewenst en dit is één van de mogelijkheden.

Een nieuwe schoolfase betekent voor zowel je kind als jijzelf, wennen aan een nieuwe periode. Neem hier zeker de tijd voor en ga samen door deze nieuwe fase. Dit geeft een saamhorigheidsgevoel en versterkt de band tussen ouder en kind. Geniet ook van iedere nieuwe fase. Het blijft spannend, zeker als het je eerste kind betreft die naar de middelbare school gaat. Maar het is ook erg leuk om te zien hoe je kind langzaam aan een nieuwe fase instapt.

Huiswerk en pubers (oktober 2019)

Vanessa Wenners, stafpedagoog