Op vakantie

Het is juli en dat betekent dat de vakantieperiode er weer aan begint te komen. In West-Friesland beginnen we ook dit jaar weer laat met de zomervakantie. Het valt rond deze tijd meestal op dat kinderen - maar vaak óók de ouders - toe zijn aan meer rust, minder structuur en meer gezelligheid met het hele gezin. Niet meer verplicht vroeg opstaan, haasten om op tijd op school te zijn of rijden naar voetbalclubjes en/of zwemles. Toch hoor ik vaak ook dat vakanties niet altijd even leuk zijn voor de ouders, omdat hun kinderen zich opeens anders gaan gedragen. En dat kan kloppen inderdaad. In deze blog geef ik uitleg hoe dat komt en geef ik jullie enkele tips mee.

De tips
Kinderen leven het best op het ‘rust en regelmaat’-principe. Dat houdt in dat kinderen het fijn vinden als ze weten wat hen te wachten staat. Hoe hun dag eruit komt te zien. En dus weten waar zij aan toe zijn. Het leuke van een vakantie is juist dat de dag zal lopen zoals het loopt; geen verplichtingen en geen vaste afspraken. Betekent dit dat je als ouders nooit op vakantie kan omdat er dan minder regelmaat is? Zeker niet! Gelukkig zijn kinderen erg flexibel en kunnen ze over het algemeen goed omgaan met veranderingen. Sommige kinderen hebben wel moeite met veranderingen. Aan de hand van pictogrammen (plaatjes) kan je kind kunnen voorbereiden hoe de dag eruit komt te zien.

Ga je met de auto of het vliegtuig op reis? Zorg ervoor dat je kind wat te doen heeft. Als kinderen zich vervelen, kunnen ze lastig gedrag gaan vertonen. Je kan bijvoorbeeld goedkope cadeautjes los inpakken, zodat ze ieder uur eentje mogen openmaken. ‘Ik zie-ik zie-wat jij niet ziet’ spelletjes met je kinderen spelen, memory spelen of een filmpje downloaden op je tablet of telefoon.

Soms vallen kinderen moeilijk in slaap op een logeeradres. Het kan helpen als ze iets vertrouwds van hun eigen bedje of slaapkamer bij zich hebben. Dit kan hun lievelingskussensloop, hun eigen nachtlampje of hun vertrouwde voorleesboek zijn.

Het is natuurlijk leuk om zoveel mogelijk te zien en te doen als je op vakantie bent. Houd er echter rekening mee dat kinderen snel overprikkeld kunnen raken. Probeer daarom niet téveel in één dag te doen en probeer het aantal activiteiten goed te verspreiden.

Ook op vakantie zijn er regels waar kinderen zich aan moeten houden. Blijf consequent reageren als er wat gebeurt wat niet mag. Een vakantie mag geen reden zijn dat er geen regels en consequenties zijn.

Blijf complimenten geven. Het opvoeden van onze kinderen houdt nooit op en ook op vakantie vinden kinderen het prettig om complimenten te ontvangen.

En als laatste maar zeker niet de minst belangrijke tip: geniet van je vakantie en van elkaar. Blijf goed voor jezelf zorgen en ook op vakantie verdien je het om iets leuks voor jezelf te doen.

Vanessa

Op vakantie (pdf)