(Sh)it happens.......

Veel ouders vragen zich af wanneer je nou begint met de zindelijkheidstraining. Laat je je kind daar zelf mee komen, of pak je door als je kind laat zien dat hij/zij interesse heeft in de wc. Wat is nou eigenlijk interesse voor het poepen en plassen, hoe laten ze dat zien. Wat zegt je omgeving over wanneer je moet starten, hoe zeggen ze het en vooral wie zegt het?

Potjestraining

Bij mij thuis wil mijn dochter af en toe wel op het potje. Maar als er wat in zat, was dit meer geluk dan wijsheid. Ga ik dit dan elke dag aanbieden? Aangezien ze al 3,5 jaar is, is het misschien wel een goed idee om met de training te beginnen? Natuurlijk kwam ze wel eens bij mij kijken als ik op de wc zat. En is wc-papier natuurlijk heel interessant; om af te scheuren of de rol helemaal af te rollen, maar er gebeurde nog niks op het potje. Dan maar een boekje in huis halen, Liselotje op het potje. Maar dat is vooral een leuk verhaaltje om voor te lezen…..

Toen de schoolperiode steeds dichterbij kwam, moest er dan toch maar wat aandacht aan worden besteed. Nadat een vriendin een dag op mijn dochter heeft gepast. En haar elke keer op een potje had gezet, heb ik meteen doorgepakt. En vooral ben ik veel gaan belonen, wat zijn vruchten afwierp. Binnen 2 maanden zindelijk, wat een feest!

Afscheid van de luier

Na de verhuizing besloot mijn dochter dat ook ’s nachts de luier af moest, want ja ze was nu groot en sliep in een groot bed. Ik heb meerdere keren gevraagd of ze dat echt wilde. En ja hoor, op de paar ongelukjes na is het binnen no time voor elkaar. De gehele dag zindelijk. Zo trots als een pauw die kleine meid, met haar beloningskalenders op de deur van de wc geplakt.

Mijn kleine meid heeft wel eens een ‘ongelukje’

En dan komt de schoolperiode, veel nieuwe indrukken, ander ritme, even wennen…. Helaas zorgt dat voor een terugval. Meerdere keren per dag heeft mijn kleine meid ‘een ongelukje’, zoals ze dit zelf noemt. Dagelijks onderbroeken uitspoelen, er weer bovenop zitten en strijd bij het naar de wc sturen. Neem maar van mij aan lastige situaties. Hoe blijf je dan positief, word je niet boos en geef je niet te veel aandacht.
Eerlijk gezegd, duurt die periode dan best wel lang. En haal je weer van alles uit de kast om het weer in goede banen te kunnen leiden. Daar komen de beloningskalenders weer en de cadeautjes die ze mag uitzoeken. Maar vooral jezelf inhouden als ze weer in haar broek heeft gepoept, terwijl je haar daarvoor 3x naar de wc hebt gestuurd.

Ik ben ook maar een mens

En dan ben ik ook gewoon maar een mens die weet hoe het niet moet, maar soms hier niet in mee kan gaan…. Soms ben ik ook even boos als ik weer een onderbroek sta uit te spoelen. En raak ik ook wat gefrustreerd als het voor de derde keer die dag niet goed gaat. 
Het gaat niet altijd zoals je hoopt dat het gaat. Of zoals het bij andere gezinnen gaat. En weet ik eigenlijk wel hoe het bij andere kinderen gaat. Ik weet het ook allemaal niet en wie weet heeft iemand de gouden tip?!
En zie daar, er komt een moment dat het weer voorbij is. We zitten nu al op 3 weken schone onderbroeken!!

Tips:

  • Ook dit onderwerp kan je bespreken met andere moeders/vaders. Misschien hebben zij wel tips waar je je in kan vinden.
  • Bij de GGD geven ze ook adviezen over zindelijkheid. Aarzel niet, veel ouders vragen hulp.
  • Op internet kan je ook van alles vinden over zindelijkheid. Kijk wat er bij jouw situatie past.

Sanny

 

(Sh)it happens.....(pdf)