Want ze pakken ons altijd

Op mijn spreekuur zie ik wekelijks de leukste groep kinderen voorbij komen: kleuters! Als jeugdarts zie ik alle 5- en 6- jarigen bij mij voor een afspraak. Samen met de doktersassistente check ik het gehoor, oren, de groei en motoriek. Plus een lichamelijk onderzoek. Maar wat ik eigenlijk de belangrijkste vraag vind: hoe zit het kind in zijn/haar vel? Thuis maar ook in de klas?

De jongens tegen de meisjes

Na een gesprekje over koetjes en kalfjes vraag ik of er kinderen in de klas zijn die wel eens pesten. De antwoorden vind ik heel bijzonder! Een deel van de kinderen weet niet wat pesten is (kon het maar altijd zo blijven). Er zijn meisjes die alle jongensnamen opnoemen ‘want ze pakken ons altijd’. En er zijn jongens die alle meisjes namen opnoemen ‘want ze pakken ons altijd’. Om dat soort antwoorden moet ik stiekem lachen. Maar dat laat ik niet blijken. Ik neem hun klachten over het andere geslacht heel serieus natuurlijk.

Stop hou op dat wil ik niet

In de helft van de gesprekken noemen de kleuters wel 1 of 2 namen op. Ze hebben ook allemaal een standaard antwoord op mijn vraag: ‘Wat doe je als iemand iets bij jou doet wat je niet leuk vindt?’ ‘Dan zeg ik STOP hou op dat wil ik niet!’.  En als dat niet werkt, dan gaan ze allemaal de juf erbij halen. Zo simpel. Ik zou willen dat het altijd zo was. Stel: je bent op je werk en je collega zegt iets naars. Je zegt meteen: ‘Stop hou op dat wil ik niet’. Je collega schrikt, zegt sorry, en het is klaar. En als dat niet werkt loop je naar je baas om te vertellen wat je collega gedaan heeft. Je baas loopt op hoge poten naar je collega en het stopt meteen. Helaas is de werkelijkheid anders als je ouder wordt. Geen veilige volwassene meer die het voor je regelt.

Serious business

In de meeste gevallen blijkt dat de genoemde ‘pesters’ in de kleuterklas geen echte pesters zijn, gelukkig. Ze zijn druk of wild, kunnen bepaalde gedragsproblemen hebben. Daardoor kunnen ze onstuimig op andere kinderen reageren of wordt er geschreeuwd. Er is over het algemeen geen sprake van bewust iemand als doelwit kiezen. Neemt niet weg dat het natuurlijk heel vervelend kan zijn voor de andere kleuters. Op welke leeftijd wordt het nu echt serious business? Meestal begint dat in groep 4 a 5. Een ‘stop hou op’ werkt meestal niet meer. En de leerkracht kan het ook niet altijd meer oplossen. Een periode gepest worden kun je je hele leven meedragen. Het kan bepalen hoe je in het leven staat.

De GGD denkt mee

Heb je het vermoeden dat je kind gepest wordt? Of heb je het idee dat je kind zelf pest? Het is altijd goed om dit soort signalen serieus te nemen. De GGD kan met je meedenken. Ook bieden we gratis trainingen aan voor kinderen van groep 5 t/m groep 8 om weerbaarder te worden. Kijk op: https://www.ggdhollandsnoorden.nl/cursussen-en-bijeenkomsten.aspx . Ook kan je terecht bij de opvoedadviseur van de GGD in de regio.

Rianne

 

Want ze pakken ons altijd (pdf)