Nationale Pannenkoekendag

Iedereen kent ze in Nederland. Die grote, ronde, bruine pannenkoeken. Een typisch Nederlands gerecht wat vooral onder kinderen een zeer geliefd gerecht is. Een gerecht welke dan ook regelmatig tijdens kinderpartijtjes op het menu staat. En laat het nu in de maand maart elk jaar nationale Pannenkoekendag zijn!

Officieel is deze dag de laatste of voorlaatste vrijdag van de maand maart.

Dit jaar zou het echter op vrijdag 15 maart zijn. Tevens de verjaardag van mijn man die nog steeds dol is op pannenkoeken. Maar helaas voor hem, aangezien er dan een mogelijke lerarenstaking is, is de datum een week opgeschoven naar vrijdag 22 maart. Dus toch de voorlaatste vrijdag van de maand.

De basis voor pannenkoeken is bij iedereen hetzelfde. De verhoudingen zullen her en der wat verschillen. Maar iedereen zal melk, eieren en bloem gebruiken om het beslag te maken.Of je gebruikt een kant-en-klaar pak uit de winkel, ook daar heeft de bereider melk, eieren en bloem in gedaan.

De afwerking (topping) doet iedereen anders. De meest bekende topping is uiteraard de welbekende stroop. Sommigen doen er zoveel op dat de stroop lekker ervan druipt. Ook de (poeder)suiker is een bekende die bij menig Nederlander op tafel staat als er pannenkoeken worden gegeten.

Volwassenen die wat meer van de hartige pannenkoek houden, doen er dan vaak spek of kaas op.

En in de echte pannenkoekenrestaurants is er een zeer uitgebreide kaart met allerlei heerlijke opties, variërend van zoet tot hartig. Zo vind ik zelf een pannenkoek met roomkaas en spinazie een heerlijke combinatie!

Eigenlijk geldt dit ook voor opvoeden. De basis is voor veel ouders hetzelfde. Liefde, verzorging, voeding en aandacht. Ook bij opvoeden is de verhoudingen bij iedereen anders.
Voor ouders is de topping het genieten als het goed is. Elke ouder doet dit op zijn eigen manier. De ene ouder doet meer de ‘zoetige’ variant, terwijl de andere ouder meer van de ‘hartige’ variant is.

En het fijne is dat wij in Nederland zelf ons opvoedrecept mogen bedenken. GGD HN kan met je meedenken om je recept aan te passen, dingen toe te voegen of misschien toch iets weglaten. Maar uiteindelijk beslis je zelf wat jouw recept is.

Weet dus dat vrijdag 22 maart bij veel Nederlanders pannenkoeken op het menu staan.

Ga lekker samen met je kind pannenkoeken bakken, leuk en leerzaam tegelijk.

En vaders; laat maar eens zien hoe hoog je je pannenkoek kan opgooien en weer opvangen!

Eet smakelijk!

Franca

Nationale Pannenkoekendag (pdf)