Lentekriebels, liefde en grenzen trekken

Terwijl het buiten koud is, verlang ik stiekem al naar de lente. Heerlijk als alles weer uit het slaapritme komt, de weiden gevuld zijn met dartelende lammetjes, de pulletjes die weer in de sloot zwemmen en de natuur die weer tot bloei komt. Heerlijk, die lentekriebels!

Voordat de lente echt begint is er op 14 februari Valentijnsdag. De dag van de liefde. Is dit niet waar het allemaal om gaat: liefde!?

Liefde voor je ouders, kind, opa en oma, partner, huisdier en…. Er is veel op te noemen waar je liefde voor kan voelen. Verliefdheid hoort ook bij liefde. Voor velen heel herkenbaar, maar hoe reageer je als je kind thuis komt met vragen over de liefde. Wanneer is het eigenlijk tijd om te beginnen aan seksuele voorlichting? En wat hoort er allemaal bij die voorlichting?

Seksuele voorlichting speelt eigenlijk al vanaf het moment dat je kind nog behoorlijk klein is. Het woord seksuele voorlichting is misschien wat misleidend, want het gaat juist niet alleen specifiek om seks, maar vooral over relaties en weerbaarheid.

Met jongere kinderen kan je het bijvoorbeeld hebben over vriendjes. Wat is er leuk aan, maar ook hoe ga je om met een vriendje die even niet zo aardig doet. Word je boos of voel je je verdrietig? Hoe ziet je blote lijf er uit en wat vind je er van als iemand je aanraakt. Krijg je een ja of nee gevoel.

Met oudere kinderen heb je het over wat zij zien via de media, echte verliefdheid, seks, en veranderingen in de puberteit. Ook in deze leeftijd is het goed om te bespreken dat het belangrijk is om te beseffen dat zij zelf altijd een grens mogen trekken als er iets gebeurd wat zij niet fijn vinden.

Maar wat bedoel ik nu precies met grenzen trekken?
Een poosje terug gaf ik een training waarin een jongen van 11 jaar zei dat hij het zo vreselijk vond dat een tante hem altijd vreselijk knuffelt en een zoen geeft op zijn….mond!! De tante ziet hij 1 keer per jaar en hij baalde er flink van dat wordt verwacht dat hij tantes 'liefkozingen' maar zomaar ontving. We bespraken dat de tante té veel in zijn persoonlijke ruimte komt en dat hij daar best wat van mag zeggen. Een hand geven vond hij goed genoeg. Ik vond het heel dapper en sterk van hem dat hij zo goed kon aangeven wat hij wel en niet wilde.

Ook goed om eens bij jezelf na te gaan: vind jij het altijd fijn om iedereen 3 zoenen te moeten geven 'omdat dat zo hoort'? Ik ben daar zelf ook eens kritisch naar gaan kijken en de mensen die ik maar vaag ken of gewoonweg niet in mijn persoonlijke ruimte wil hebben, krijgen tegenwoordig een hand. Ik kan je zeggen: dat voelt goed!

Tip: Lees boeken met je kinderen. Er zijn veel (prenten)boeken in de bibliotheek te leen en www.rutgers.nl  heeft hele leuke en gratis folders om te downloaden over de seksuele ontwikkeling.

Voor jongeren zijn er veel websites waar ze vragen kunnen stellen over seks, seksualiteit of andere onderwerpen. Betrouwbare informatie is te vinden via www.sense.info en via www.jouwggd.nl bestaat ook de mogelijkheid om te chatten met een professional van de GGD.

Danielle

 

Lentekriebels, liefde en grenzen trekken (pdf)