U bevindt zich hier

Onze opvoedbloggers


Danielle Snip
Getrouwd met Louis, moeder van Nienke en Bart en werkzaam als trainer en opvoedcoach bij de GGD. Bloggen is mijn nieuwste uitdaging!


Franca Peerdeman
Jeugdverpleegkundige. Ik ben getrouwd met Martijn, moeder van Naud en Jins. En nu ook een opvoedblogger om belevenissen met jullie te delen.

 
Rianne Kruijer
Getrouwd met Maarten en moeder van Tibbe en Julin. In mijn functie als jeugdarts bij de GGD werk ik met kinderen van 0 tot 12 jaar. Geen ouder of kind is hetzelfde en daarom is het zo leuk om over opvoeden te bloggen!


Sanny Kuijper
Jeugdverpleegkundige. Ik ben bewust alleenstaande moeder van dochter Isis.

 


Vanessa Wenners-Lo-A-Njoe
Getrouwd met Elmar en moeder van Finn, Sara en Anaïs. Ik ben werkzaam als stafpedagoog bij de GGD. Ik geef ook oudercursussen en de workshop Zandkastelen, een workshop voor kinderen waarvan de ouders gaan scheiden/gescheiden zijn.

 

Op vakantie met pubers

Intussen is voor heel Nederland de zomervakantie aangebroken. Na een hectisch en vol jaar eindelijk weer samen uitgebreid en gezellig ontbijten. Meer tijd voor elkaar, eventueel mooie steden bezoeken, een balletje trappen op het strand, waardevolle gesprekken hebben, lol hebben of wandelen in de natuur. Vooral weer eens echt tijd doorbrengen met elkaar. Kon het maar altijd vakantie zijn.. Of is een vakantie met PUBERS tóch anders?

Harde werkelijkheid
“Dit is het plaatje dat ik voor ogen had, toen we vorig jaar op pad gingen met mijn dochter van net 16 en mijn zoon van 14 jaar”, zegt de ouder die tegenover me zit. Hoe anders zag de harde werkelijkheid eruit. Het drama begon ’s morgens vroeg al als je om 9.00 uur klaar zit aan een gedekte tafel met de meest heerlijke broodjes en croissantjes die je kan bedenken. Voor de 3e keer roep je: “Jongens, kom nou! Je thee wordt koud en we willen ontbijten.” Mopperend kwamen de 2 pubers aan tafel zitten met hun mobiel vastgekleefd aan hun handen. Volgende strijdpunt diende zich aan: geen mobiel aan tafel. En daarna: ja, ook jij moet de afwas doen. Ga nou gezellig mee naar de markt. Lig je nou weer op de bank? Zeg, ga je nou eens wat doen? “Na de vakantie had ik de wens om er nog een week aan vast te plakken om tot rust te komen”, is wat de ouder uitroept. Klinkt dit bekend? Je bent niet de enige! Voor veel ouders met pubers is dit herkenbaar. Ineens ziet je vakantie er heel anders uit dan een paar jaar geleden toen de kinderen nog jonger waren. En dat is best even wennen.

Terug in de tijd
Maar kan je je nog herinneren hoe het was toen je zelf in de puberleeftijd zat? Is het gedrag van je luie, ongeïnteresseerde en opstandige puber niet hetzelfde als hoe jij je vroeger gedroeg? Het is een goed idee om daar eens aan terug te denken. Misschien wel met en glimlach rond je mond: “Oh ja, dat deed ik vroeger ook…”.

Hoe houd je het leuk?
Veel mopperen, pushen en eisen stellen gaat de sfeer zeker niet verbeteren. Iedere ouder zal dit geprobeerd hebben (ik ook), maar het levert niks op. Veel beter is het om van tevoren al eens met elkaar te bespreken wat de verwachtingen zijn. Verrassend genoeg komen pubers vaak met de meest waanzinnig leuke ideeën om dingen samen te doen. Hoe leuk is het als je moet lachen om je vader die veel langzamer door het klimbos gaat dan jij? (Die arme man vindt het doodeng, maar zal nooit onder willen doen voor zijn dappere kinderen.)

Wat rust geeft, is het gegeven dat je niet alles samen hoeft te doen. Eerlijk is eerlijk: thuis doe je ook niet alles samen. De beste tip die ik ooit kreeg: laat het los! Laat het plaatje van alles samen doen los en laat iedereen genieten op zijn eigen manier. Ja, ook als je kind de hele dag in de snikhete caravan wil zitten met telefoon. Contact met de vrienden is belangrijk voor je kind. Het is zijn of haar keuze om op die manier vakantie te vieren. Bovendien heeft je kind ook echt de rust hard nodig na een jaar hard werken op school. En alle veranderingen in het lichaam die aan de gang zijn. Hoe je puber zijn ‘rusttijd’ invult, kan anders zijn dan hoe jij het bedacht had voor je kind.

Terwijl jij je eigen plan trekt, zorg je dat je bereikbaar bent voor noodgevallen. Of dat er een back up is. Als jij dan terugkomt van die heerlijke wandeling in de natuur, is de batterij bij iedereen weer opgeladen. Wanneer je dan vraagt “Wedstrijdje zwemmen in het zwembad?”, weet ik zeker dat dit aantrekkelijker klinkt dan blijven hangen op de bank.

Hele fijne vakantie én: geniet van je puber! Ook deze fase is zo weer voorbij. Wij als ouders weten maar al te goed hoe snel het gaat, dus probeer in elke dag de mooie momenten te zien en te koesteren. Schrijf ze op en kijk eens terug op momenten dat het even niet zo lekker loopt.

Danielle Snip (Opvoedadviseur en trainer) en Vanessa Wenners (stafpedagoog en trainer)

 

Op vakantie

Het is juli en dat betekent dat de vakantieperiode er weer aan begint te komen. In West-Friesland beginnen we ook dit jaar weer laat met de zomervakantie. Het valt rond deze tijd meestal op dat kinderen - maar vaak óók de ouders - toe zijn aan meer rust, minder structuur en meer gezelligheid met het hele gezin. Niet meer verplicht vroeg opstaan, haasten om op tijd op school te zijn of rijden naar voetbalclubjes en/of zwemles. Toch hoor ik vaak ook dat vakanties niet altijd even leuk zijn voor de ouders, omdat hun kinderen zich opeens anders gaan gedragen. En dat kan kloppen inderdaad. In deze blog geef ik uitleg hoe dat komt en geef ik jullie enkele tips mee.

De tips
Kinderen leven het best op het ‘rust en regelmaat’-principe. Dat houdt in dat kinderen het fijn vinden als ze weten wat hen te wachten staat. Hoe hun dag eruit komt te zien. En dus weten waar zij aan toe zijn. Het leuke van een vakantie is juist dat de dag zal lopen zoals het loopt; geen verplichtingen en geen vaste afspraken. Betekent dit dat je als ouders nooit op vakantie kan omdat er dan minder regelmaat is? Zeker niet! Gelukkig zijn kinderen erg flexibel en kunnen ze over het algemeen goed omgaan met veranderingen. Sommige kinderen hebben wel moeite met veranderingen. Aan de hand van pictogrammen (plaatjes) kan je kind kunnen voorbereiden hoe de dag eruit komt te zien.

Ga je met de auto of het vliegtuig op reis? Zorg ervoor dat je kind wat te doen heeft. Als kinderen zich vervelen, kunnen ze lastig gedrag gaan vertonen. Je kan bijvoorbeeld goedkope cadeautjes los inpakken, zodat ze ieder uur eentje mogen openmaken. ‘Ik zie-ik zie-wat jij niet ziet’ spelletjes met je kinderen spelen, memory spelen of een filmpje downloaden op je tablet of telefoon.

Soms vallen kinderen moeilijk in slaap op een logeeradres. Het kan helpen als ze iets vertrouwds van hun eigen bedje of slaapkamer bij zich hebben. Dit kan hun lievelingskussensloop, hun eigen nachtlampje of hun vertrouwde voorleesboek zijn.

Het is natuurlijk leuk om zoveel mogelijk te zien en te doen als je op vakantie bent. Houd er echter rekening mee dat kinderen snel overprikkeld kunnen raken. Probeer daarom niet téveel in één dag te doen en probeer het aantal activiteiten goed te verspreiden.

Ook op vakantie zijn er regels waar kinderen zich aan moeten houden. Blijf consequent reageren als er wat gebeurt wat niet mag. Een vakantie mag geen reden zijn dat er geen regels en consequenties zijn.

Blijf complimenten geven. Het opvoeden van onze kinderen houdt nooit op en ook op vakantie vinden kinderen het prettig om complimenten te ontvangen.

En als laatste maar zeker niet de minst belangrijke tip: geniet van je vakantie en van elkaar. Blijf goed voor jezelf zorgen en ook op vakantie verdien je het om iets leuks voor jezelf te doen.

Vanessa

Op vakantie, blog juli 2019