U bevindt zich hier

Onze opvoedbloggers


Danielle Snip
Getrouwd met Louis, moeder van Nienke en Bart en werkzaam als trainer en opvoedcoach bij de GGD. Bloggen is mijn nieuwste uitdaging!


Franca Peerdeman
Jeugdverpleegkundige. Ik ben getrouwd met Martijn, moeder van Naud en Jins. En nu ook een opvoedblogger om belevenissen met jullie te delen.

 


Sanny Kuijper
Jeugdverpleegkundige. Ik ben bewust alleenstaande moeder van dochter Isis.

 

 

Afsluiten

Als ik deze blog schrijf, hebben de kinderen alweer Sint Maarten gelopen, is Sint Nicolaas weer in het land en gaan we echt de laatste weken van het jaar 2019 in. De afsluitende periode is begonnen. Voor veel ouders ook een periode om terug te blikken op het afgelopen jaar.

Terugblikken

Het is een cliché maar het is echt waar, als je kinderen hebt, gaat de tijd opeens veel sneller. En als je dan terugkijkt op het afgelopen jaar heb je vele mijlpalen, hoogtepunten en dieptepunten gehad. Geen enkele ouder ontkomt eraan om in deze tijd van het jaar hierop terug te kijken. Wat heeft 2019 jullie zelf, jullie als gezin allemaal gebracht.

Wellicht ben je dit jaar voor het eerst ouder geworden, of juist het mooie nieuws gekregen dat jullie volgend jaar een kindje verwachten. Of zijn de eerst stapjes gezet dit jaar. Ik zelf heb de mijlpaal meegemaakt dat de jongste naar school is gegaan. Na acht jaar geen kleine kinderen meer in huis overdag. Maar wellicht is jouw zoon of dochter juist naar de middelbare school gegaan, of uit huis gegaan.

Helaas zijn er ook ouders die met verdriet zullen terugkijken naar dit jaar. Die wellicht een miskraam hebben gekregen of een stil geboren kindje. Of heb je te horen gekregen dat jouw kindje een ernstige ziekte heeft. Ook dit zijn herinneringen waar je in deze periode extra aan terug denkt. En in deze periode het verdriet weer wat heftiger wordt. In deze tijd is het goed om iemand even wat extra aandacht en tijd te geven. Dat doet een hoop voor de mens.

Herinneringen maken

Het is belangrijk om herinneringen te maken met elkaar. Al die herinneringen blijven je bij. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner en eventuele broertjes/zusjes. Naast de herinneringen te maken is het ook leuk om ze te verzamelen met het gezin. Dan kan je ze op het eind van het jaar gemakkelijk ophalen. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan je in januari een lege pot neerzetten en kan iedereen zijn of haar herinneringen hierin doen. Zo heb je in december een volle pot en kan je deze briefjes doornemen. Ook zijn er tegenwoordig apps waarin je herinneringen kan verzamelen. Of je doet op het eind van het jaar een speciaal herinneringen spel om de herinneringen op te halen.

Het is wel belangrijk dat elk gezinslid zich er goed bij voelt om de dingen te delen en te mogen delen. Zelf vind ik het altijd leuk om herinneringen op te halen. Gelukkig mijn kinderen ook, zij kijken ook graag terug in de jaarboeken die ik maak voor ze. Daarnaast maak ik een voornemenslijst met dingen die we graag willen doen in het nieuwe jaar. Deze lijst nemen wij altijd in december door welke dingen we wel of juist niet gedaan hebben. En waarom dan niet. En dan maken wij weer een nieuwe lijst voor het nieuwe jaar. Dit zijn enkele voorbeelden om herinneringen te maken en te delen.
Wil je meer inspiratie of wil je een ‘herinneringspot’ maken of een app zoeken? Google eens op memory jar.

Dan wens ik jullie nog een hele feestelijke decembermaand en tot volgend jaar!

Franca, jeugdverpleegkundige