U bevindt zich hier

Onze opvoedbloggers


Danielle Snip
Getrouwd met Louis, moeder van Nienke en Bart en werkzaam als trainer en opvoedcoach bij de GGD. Bloggen is mijn nieuwste uitdaging!


Franca Peerdeman
Jeugdverpleegkundige. Ik ben getrouwd met Martijn, moeder van Naud en Jins. En nu ook een opvoedblogger om belevenissen met jullie te delen.

 


Sanny Kuijper
Jeugdverpleegkundige. Ik ben bewust alleenstaande moeder van dochter Isis.

 

 

Voorlezen

De Nationale voorleesdagen komen er weer aan!

Zowel de bibliotheek, (voor)school als de Jeugdgezondheidszorg geven hier aandacht aan.
En waarom? Omdat er vele redenen zijn om samen met je kind, gezin of klas een boek erbij te pakken. In deze blog belicht ik er een paar.

Kindje geboren

Zodra je kindje geboren is, kan je kindje horen. Na een paar dagen testen we dan ook via de gehoortest of het gehoor van je kindje op dat moment voldoende is om een goede taal-spraakontwikkeling te krijgen. En die ontwikkeling gaat als een sneltrein. Een baby praat nog niet en een 4-jarige praat al volop. Leren praten doe je door te luisteren naar anderen en ondertussen naar de mond te kijken. Veel praten en zingen tegen je kindje is dus belangrijk. Voorlezen is hier dus een goede aanvulling bij.

Gezellig moment

Naast dat voorlezen goed is voor de ontwikkeling van je kindje is het ook een leuk en gezellig momentje. Als je samen op de bank zit, kan je kind lekker tegen je aan kruipen om samen ook de plaatjes te kunnen kijken. Of in de avond in bed kan het een mooi afsluitmoment zijn van een dag.
Daarnaast kan een boek ook uitdagen tot leuke gesprekjes.
Samen zingen is natuurlijk helemaal gezellig voor je kind. Eventueel lekker dansen of gek doen erbij, met de handen klappen of andere bewegingen. Je zal zien dat de kinderen willen dat je dit vaker doet, omdat ze elke keer veel plezier met jou als ouder hebben.

Woordenschat

Voorlezen en uiteraard ook zingen vergroot de woordenschat van een kind. Je kind leert nieuwe woorden, nieuwe dieren en nieuwe klanken. Veel boeken zijn vaak ook met plaatjes erbij, prentenboeken zijn een duidelijk voorbeeld hiervan. Hiermee vergroot je niet alleen de woordenschat. Maar door de plaatjes vergroot de fantasie van een kind ook. Je zal zien als je een boekje wat vaker hebt voorgelezen, dat je kind dit verhaal na gaat doen of zelfs gaat aanvullen!

Bibliotheek

Er zijn kinderen die dol zijn op lezen, er zijn kinderen die minder dol zijn op lezen. Door samen voor te lezen, vergroot je het enthousiasme van je kind om te lezen. Belangrijk is wel dat je een boek kiest dat voor je kind geschikt is qua niveau. En het aansluit bij de interesses van je kind. In de bibliotheek kunnen ze je helpen met het kiezen van een passend boek.
Mocht je zelf voorlezen minder leuk zijn, heb je zelf moeite met lezen of zijn er andere redenen dat je niet aan voorlezen toekomt, dan kan je ondersteuning krijgen!
In de meeste bibliotheken (kinderen zijn gratis lid van de bibliotheken) zijn er af en toe voorleesactiviteiten waar je je bij kan aansluiten. Zo wordt je kind voorgelezen en tegelijkertijd kan je kind andere kinderen leren kennen.
Daarnaast zijn er meerdere gemeenten die het ‘voorleesproject’ hebben. Dan komt er 1x in de twee weken een vrijwilliger bij je thuis om jullie kind en/of gezin voor te lezen. Voor meer informatie kan je terecht bij de jeugdgezondheidszorg of kijk op www.humanitas.nl/programmas/voorlezen/.

Aanbod

Er zijn tegenwoordig veel verschillende boeken als aanbod. Bij de bibliotheek kan je deze gratis lenen. Ga eens kijken met je kind en ontdek wat je kind leuk vindt aan onderwerpen, plaatjes of soort boeken. Het zal je soms verrassen wat ze uitkiezen. EN ook zal je merken dat ze boeken voor een tweede keer kiezen. Omdat herhaling nu eenmaal werkt bij kinderen.
Kijk voor meer informatie op de www.nationelevoorleesdagen.nl.

En mocht je kind thuis komen en vertellen over een mopperende eend? Dan is het prentenboek van 2020 voorgelezen aan jouw kind!

Lees smakelijk!

Franca

Voorlezen, januari 2020 (pdf)