U bevindt zich hier

Onze opvoedbloggers


Danielle Snip
Getrouwd met Louis, moeder van Nienke en Bart en werkzaam als trainer en opvoedcoach bij de GGD. Bloggen is mijn nieuwste uitdaging!


Franca Peerdeman
Jeugdverpleegkundige. Ik ben getrouwd met Martijn, moeder van Naud en Jins. En nu ook een opvoedblogger om belevenissen met jullie te delen.

 
Rianne Kruijer
Getrouwd met Maarten en moeder van Tibbe en Julin. In mijn functie als jeugdarts bij de GGD werk ik met kinderen van 0 tot 12 jaar. Geen ouder of kind is hetzelfde en daarom is het zo leuk om over opvoeden te bloggen!


Sanny Kuijper
Jeugdverpleegkundige. Ik ben bewust alleenstaande moeder van dochter Isis.


Tamara den Brok
Jeugdverpleegkundige. En moeder van een zoon en een dochter. Ik vind het leuk om mijn belevenissen als moeder, alsmede mijn belevenissen als jeugdverpleegkundige, met jullie te delen in een blog. Genoeg om over te vertellen!


Vanessa Wenners-Lo-A-Njoe
Getrouwd met Elmar en moeder van Finn, Sara en Anaïs. Ik ben werkzaam als stafpedagoog bij de GGD. Ik geef ook oudercursussen en de workshop Zandkastelen, een workshop voor kinderen waarvan de ouders gaan scheiden/gescheiden zijn.

 

Lentekriebels, liefde en grenzen trekken

Terwijl het buiten koud is, verlang ik stiekem al naar de lente. Heerlijk als alles weer uit het slaapritme komt, de weiden gevuld zijn met dartelende lammetjes, de pulletjes die weer in de sloot zwemmen en de natuur die weer tot bloei komt. Heerlijk, die lentekriebels!

Voordat de lente echt begint is er op 14 februari Valentijnsdag. De dag van de liefde. Is dit niet waar het allemaal om gaat: liefde!?

Liefde voor je ouders, kind, opa en oma, partner, huisdier en…. Er is veel op te noemen waar je liefde voor kan voelen. Verliefdheid hoort ook bij liefde. Voor velen heel herkenbaar, maar hoe reageer je als je kind thuis komt met vragen over de liefde. Wanneer is het eigenlijk tijd om te beginnen aan seksuele voorlichting? En wat hoort er allemaal bij die voorlichting?

Seksuele voorlichting speelt eigenlijk al vanaf het moment dat je kind nog behoorlijk klein is. Het woord seksuele voorlichting is misschien wat misleidend, want het gaat juist niet alleen specifiek om seks, maar vooral over relaties en weerbaarheid.

Met jongere kinderen kan je het bijvoorbeeld hebben over vriendjes. Wat is er leuk aan, maar ook hoe ga je om met een vriendje die even niet zo aardig doet. Word je boos of voel je je verdrietig? Hoe ziet je blote lijf er uit en wat vind je er van als iemand je aanraakt. Krijg je een ja of nee gevoel.

Met oudere kinderen heb je het over wat zij zien via de media, echte verliefdheid, seks, en veranderingen in de puberteit. Ook in deze leeftijd is het goed om te bespreken dat het belangrijk is om te beseffen dat zij zelf altijd een grens mogen trekken als er iets gebeurd wat zij niet fijn vinden.

Maar wat bedoel ik nu precies met grenzen trekken?
Een poosje terug gaf ik een training waarin een jongen van 11 jaar zei dat hij het zo vreselijk vond dat een tante hem altijd vreselijk knuffelt en een zoen geeft op zijn….mond!! De tante ziet hij 1 keer per jaar en hij baalde er flink van dat wordt verwacht dat hij tantes 'liefkozingen' maar zomaar ontving. We bespraken dat de tante té veel in zijn persoonlijke ruimte komt en dat hij daar best wat van mag zeggen. Een hand geven vond hij goed genoeg. Ik vond het heel dapper en sterk van hem dat hij zo goed kon aangeven wat hij wel en niet wilde.

Ook goed om eens bij jezelf na te gaan: vind jij het altijd fijn om iedereen 3 zoenen te moeten geven 'omdat dat zo hoort'? Ik ben daar zelf ook eens kritisch naar gaan kijken en de mensen die ik maar vaag ken of gewoonweg niet in mijn persoonlijke ruimte wil hebben, krijgen tegenwoordig een hand. Ik kan je zeggen: dat voelt goed!

Tip: Lees boeken met je kinderen. Er zijn veel (prenten)boeken in de bibliotheek te leen en www.rutgers.nl  heeft hele leuke en gratis folders om te downloaden over de seksuele ontwikkeling.

Voor jongeren zijn er veel websites waar ze vragen kunnen stellen over seks, seksualiteit of andere onderwerpen. Betrouwbare informatie is te vinden via www.sense.info en via www.jouwggd.nl bestaat ook de mogelijkheid om te chatten met een professional van de GGD.

 

Danielle

Opvoeden: je hoeft het niet alleen te doen

Praten met andere ouders over je kind. Je vraag durven stellen aan een ander als je het even niet weet. Een gesprekje over ouderschap in het algemeen en hoe jij het beleeft. Het zou zo gewoon moeten zijn, maar dat is het heel vaak niet!

Kersverse ouder

Als je net moeder of vader bent geworden, doe je het nog best vaak: praten met andere ouders over de rode billen, krampjes van je baby of de gebroken nachten. Dat is nog wel veilig terrein. Maar dan krijg je te maken met driftaanvallen, niet luisteren, al dan niet zindelijk worden en alleen maar bij jou in bed willen slapen. Later komt dan de puberleeftijd: een periode waarin je kind een behoorlijk eigen mening krijgt en hij/zij dingen wil gaan doen waar je helemaal niet achter staat (en al helemaal niet aan toe bent). Daarnaast wil hij/zij met je in discussie en onderhandelen. Ineens heb je te maken met gedrag van je kind wat je nog niet eerder hebt gezien en komt het echt aan op opvoeden. Help! Dat is soms best hard werken...

Opleiding tot opvoeder

Regelmatig kom ik in mijn werk ouders tegen die het lastig vinden om hun onzekerheden te bespreken met anderen. Het kan zelfs zo zijn dat je je alleen en eenzaam voelt, omdat je denkt dat de mensen om je heen nooit de problemen hebben die jij hebt.

Hoe komt het toch dat ouders het moeilijk vinden om te praten over opvoeden? Is dat omdat je er nu eenmaal niet voor naar school bent gegaan en je geen diploma hebt behaald? Je vindt dat je het toch best alleen moet kunnen? Of omdat je denkt dat andere ouders het veel beter aankunnen? Sterker nog: waar jij tegenaan loopt is uniek en komt alleen voor in jouw gezin…..

Fout! Alles wat jij meemaakt en tegenaan loopt, hebben miljoenen andere ouders ook al ervaren. Ik hoor vaak ouders zeggen tijdens de trainingen die ik geef “Oh, heb jij dat ook?! Ik dacht dat ik de enige was!” Ouders vinden het vaak fijn om te ervaren dat er andere ouders zijn die ook die onzekerheden hebben, je veel van elkaar kunt leren en dat het gewoon heel erg prettig is om het te hebben over je kind. En dan niet alleen de problemen waar je tegenaan loopt, maar ook juist het met elkaar delen van de mooie, grappige en ontroerende momenten. Het maakt opvoeden zoveel leuker en misschien ook een beetje makkelijker!

Tips

  • Denk niet dat je uniek bent in je vraag/onzekerheid. Praat er over met andere ouders of professionals. Geen vraag is te gek!
  • Wees niet te streng voor jezelf als er iets niet gaat zoals je graag zou willen. De perfecte ouder heb ik nog nooit ontmoet.
  • Pik uit alle adviezen en meningen van anderen wat bij jou en je gezin past. Iedere ouder, elk kind en situatie is anders. Dé opvoedtip bestaat niet. (En anders hoor ik die graag! 😉)
  • Vergeet niet te genieten van je kind en ouderschap in het algemeen.

 

Danielle