U bevindt zich hier

Onze opvoedbloggers


Danielle Snip
Getrouwd met Louis, moeder van Nienke en Bart en werkzaam als trainer en opvoedcoach bij de GGD. Bloggen is mijn nieuwste uitdaging!


Franca Peerdeman
Jeugdverpleegkundige. Ik ben getrouwd met Martijn, moeder van Naud en Jins. En nu ook een opvoedblogger om belevenissen met jullie te delen.

 
Rianne Kruijer
Getrouwd met Maarten en moeder van Tibbe en Julin. In mijn functie als jeugdarts bij de GGD werk ik met kinderen van 0 tot 12 jaar. Geen ouder of kind is hetzelfde en daarom is het zo leuk om over opvoeden te bloggen!


Sanny Kuijper
Jeugdverpleegkundige. Ik ben bewust alleenstaande moeder van dochter Isis.


Tamara den Brok
Jeugdverpleegkundige. En moeder van een zoon en een dochter. Ik vind het leuk om mijn belevenissen als moeder, alsmede mijn belevenissen als jeugdverpleegkundige, met jullie te delen in een blog. Genoeg om over te vertellen!


Vanessa Wenners-Lo-A-Njoe
Getrouwd met Elmar en moeder van Finn, Sara en Anaïs. Ik ben werkzaam als stafpedagoog bij de GGD. Ik geef ook oudercursussen en de workshop Zandkastelen, een workshop voor kinderen waarvan de ouders gaan scheiden/gescheiden zijn.

 

Lees hier onze opvoedblogs!

Een blog is een mooie manier om opvoeders op een andere manier te bereiken. Heb je vragen over de opvoedblogs stuur dan een e-mailbericht naar: bloggers@ggdhn.nl. Elke maand verschijnt er een nieuwe blog.

Eerder verschenen:
Hoera! wij bloggen over opvoeden (april 2018)
Een schoon huis (mei 2018)
Ode aan alle vaders (juni 2018)
Op vakantie met pubers (juli 2018)
Het is toch vakantie (augustus 2018)
Een kind, worden wij daar blij van (september 2018)
Voor  het eerst naar school (oktober 2018)
Even opwarmen met een kopje thee (november 2018)​

Decemberstress

Verheug jij je ook al zo op de feestdagen? Heerlijk tijd voor elkaar, lekker eten, gezellig spelletjes doen en een gezamenlijke boswandeling…. Of spat elk jaar deze droom weer uiteen en loopt alles heel anders?

De decembermaand kan voor spanning zorgen in het gezin. Het is een drukke maand met Sinterklaas en Kerst, die voor stress kan zorgen voor zowel kinderen als ouders. Kinderen kunnen er slechter van gaan slapen, drukker gedrag laten zien en zelfs last hebben van lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en/of buikpijn. Ook bedplassen, dromen en vaker uit bed komen gebeurt vaker in deze maand. Niet zo gek, want er komen constant prikkels binnen in deze feestmaand. Denk aan de vele folders en tv-reclames. Kinderen komen de Sint en de Kerstman overal tegen.

Ouders kunnen in deze periode moeilijkheden ervaren in de opvoeding. Hieronder zijn een aantal tips omschreven voor het voorkomen of aanpakken van problemen:

 1. Maak een kalender
  Als je kind veel vragen heeft over alle festiviteiten pak dan een moment om even met je kind te zitten en samen een (afkruis-) kalender te maken voor de feestdagen. Dit zorgt voor overzicht en rust. Het helpt je kind ook om meer tijdsbesef te hebben, zo weten ze precies hoeveel dagen het nog duurt tot een bepaald evenement.

 2. Goede voorbereiding 
  Een goede voorbereiding is het halve werk. Het kan helpen om meer rust en overzicht te creëren voor zowel jezelf als je kind. Denk aan cadeautjes inkopen ruim van tevoren en je kind op tijd helpen met het klaarleggen van zijn of haar kleding voor het kerstdiner. Ook kan je je kind voorbereiden door te vertellen wat voor festiviteiten georganiseerd worden op school. (Deze kunnen dan op de kalender). Voor sommige kinderen is het beter om dit niet te lang van tevoren te vertellen en niet alle activiteiten tegelijkertijd te benoemen. Dit kan overweldigend zijn voor een kind.

 3. Maak afspraken 
  Duidelijk afspraken maken met je kind over de indeling van deze feestmaand geeft een kind en jezelf structuur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het zetten van de schoen. Maak duidelijk aan het kind wanneer dit mag en hoe vaak en hou je daar ook aan.

  Een tip die ik laatst hoorde van een ouder die ik je niet wil onthouden: laat kinderen schoentje zetten door de week. Vooral op dagen dat ze tóch op tijd uit bed moeten voor school of kinderopvang. Kinderen worden vaak vroeger wakker als ze avond daarvoor schoentje hebben gezet. Hopelijk slapen ze dan wat langer uit op de dagen dat ook jijzelf even rustig aan kan doen 😉
   
 4. Creëer rustmomenten
  Zorg dat kinderen zich thuis kunnen ontspannen. Organiseer niet teveel activiteiten in de kerstvakantie en geef iedereen de kans om tot rust te komen van alle feestelijkheden. Als je merkt dat je kind het allemaal toch heel spannend vindt, probeer dan extra prikkels, zoals het Sinterklaasjournaal of een bezoek aan een megadruk tuincentrum, te vermijden.
   
 5. Praat met je kind
  Het is goed om met je kind te praten over de verschillende festiviteiten in de decembermaand. Bespreek hoe de dag eruit zal zien voor je kind en hoe dit achteraf geweest is. Jonge kinderen kunnen fantasie moeilijk onderscheiden van de werkelijkheid. Daarom is het goed te bespreken wat je kind bijvoorbeeld tijdens het Sinterklaasjournaal gezien heeft en hoe dit binnenkomt.
   
 6. Luister en kijk naar je kind 
  Soms is het voor kinderen ook echt even teveel. Kinderen kunnen extra druk en dwars gedrag vertonen en bij het minste of geringste in huilen uitbarsten. Soms geven kinderen aan ergens niet heen te willen, op een afstand toe te willen kijken of bijvoorbeeld niet een liedje te willen zingen. Ouders kunnen een bepaalde verwachting hebben over hoe een kind hoort te reageren op de festiviteiten, maar ieder kind is anders. Respecteer het gevoel van je kind en als het kan: benoem het ook even! Het geeft je kind een veilig gevoel als er naar hem wordt geluisterd.

Als laatst is het belangrijk om de dagelijkse structuur binnen het gezin vast te houden. Probeer het dagritme aan te houden wat je normaal ook doet en verander niet teveel. Dit zorgt ook voor rust en regelmaat. En vergeet niet in alle drukte te genieten met elkaar!

Heb je naar aanleiding van dit artikel de behoefte om even te praten over de reacties van je kind of spelen er misschien ook andere vragen? Een afspraak maken voor het Opvoedspreekuur van de GGD kan altijd. Vind een Opvoedspreekuur bij jou in de buurt via www.ggdhollandsnoorden.nl/opvoeden opgroeien/vragen over opvoeden of bel met telefoonnummer 088-01 00 555 om een afspraak te maken.


Danielle

 

 

Opvoeden: je hoeft het niet alleen te doen

Praten met andere ouders over je kind. Je vraag durven stellen aan een ander als je het even niet weet. Een gesprekje over ouderschap in het algemeen en hoe jij het beleeft. Het zou zo gewoon moeten zijn, maar dat is het heel vaak niet!

Kersverse ouder

Als je net moeder of vader bent geworden, doe je het nog best vaak: praten met andere ouders over de rode billen, krampjes van je baby of de gebroken nachten. Dat is nog wel veilig terrein. Maar dan krijg je te maken met driftaanvallen, niet luisteren, al dan niet zindelijk worden en alleen maar bij jou in bed willen slapen. Later komt dan de puberleeftijd: een periode waarin je kind een behoorlijk eigen mening krijgt en hij/zij dingen wil gaan doen waar je helemaal niet achter staat (en al helemaal niet aan toe bent). Daarnaast wil hij/zij met je in discussie en onderhandelen. Ineens heb je te maken met gedrag van je kind wat je nog niet eerder hebt gezien en komt het echt aan op opvoeden. Help! Dat is soms best hard werken...

Opleiding tot opvoeder

Regelmatig kom ik in mijn werk ouders tegen die het lastig vinden om hun onzekerheden te bespreken met anderen. Het kan zelfs zo zijn dat je je alleen en eenzaam voelt, omdat je denkt dat de mensen om je heen nooit de problemen hebben die jij hebt.

Hoe komt het toch dat ouders het moeilijk vinden om te praten over opvoeden? Is dat omdat je er nu eenmaal niet voor naar school bent gegaan en je geen diploma hebt behaald? Je vindt dat je het toch best alleen moet kunnen? Of omdat je denkt dat andere ouders het veel beter aankunnen? Sterker nog: waar jij tegenaan loopt is uniek en komt alleen voor in jouw gezin…..

Fout! Alles wat jij meemaakt en tegenaan loopt, hebben miljoenen andere ouders ook al ervaren. Ik hoor vaak ouders zeggen tijdens de trainingen die ik geef “Oh, heb jij dat ook?! Ik dacht dat ik de enige was!” Ouders vinden het vaak fijn om te ervaren dat er andere ouders zijn die ook die onzekerheden hebben, je veel van elkaar kunt leren en dat het gewoon heel erg prettig is om het te hebben over je kind. En dan niet alleen de problemen waar je tegenaan loopt, maar ook juist het met elkaar delen van de mooie, grappige en ontroerende momenten. Het maakt opvoeden zoveel leuker en misschien ook een beetje makkelijker!

Tips

 • Denk niet dat je uniek bent in je vraag/onzekerheid. Praat er over met andere ouders of professionals. Geen vraag is te gek!
 • Wees niet te streng voor jezelf als er iets niet gaat zoals je graag zou willen. De perfecte ouder heb ik nog nooit ontmoet.
 • Pik uit alle adviezen en meningen van anderen wat bij jou en je gezin past. Iedere ouder, elk kind en situatie is anders. Dé opvoedtip bestaat niet. (En anders hoor ik die graag! 😉)
 • Vergeet niet te genieten van je kind en ouderschap in het algemeen.

 

Danielle