Na 'Luis thuis?' nu ook 'Luis op school?' melden bij het RIVM

Voortaan kunnen ook scholen melden hoeveel kinderen er zijn gecontroleerd en bij hoeveel er hoofdluis is gevonden. Dit ‘Luis op school?’-onderzoek is een uitbreiding van het onderzoek ‘Luis thuis?’ dat het RIVM begin maart 2015 is gestart. 

 

 

Hoofdluis

Hoofdluizen zijn kleine, grauwe beestjes, bijna net zo groot als de kop van een lucifer. Hoofdluis komt alleen bij mensen voor, uitsluitend in de haren op de hoofdhuid. De eitjes van de luizen (neten) zitten vastgekleefd aan de haren. Hoofdluizen zijn op zich betrekkelijk onschadelijke beestjes, maar veroorzaken wel veel jeuk. Kinderen kunnen daar zo’n last van hebben dat zij hun hoofdhuid openkrabben en dan soms vervelende infecties oplopen. Daarom is het belangrijk zo snel mogelijk van hoofdluis af te komen.  

Waardoor krijg je hoofdluis?

Veel mensen denken dat hoofdluis alleen voorkomt bij vuil haar. Dit is een misverstand. Iedereen kan hoofdluis oplopen. Jong en oud. Met name kinderen en jongeren zijn vatbaar omdat zij veel met de hoofden bij elkaar zitten. Vooral bij kinderen in de leeftijd van 3-12 jaar komt het veelvuldig voor. Luizen zijn geen ‘overspringers’ maar ‘overlopers’, ze lopen van het ene hoofd over op het andere hoofd (direct lichamelijk contact). 

 

Waar zit de hoofdluis?

Hoofdluis zit op het hoofd. Bij voorkeur op warme plaatsen, zoals in de nek, achter de oren en onder de pony. Controleer deze plaatsen. Zie je witte ‘puntjes’ (de neten) die vast aan de haren zitten (niet te verwarren met roos dat los zit), dan heeft een kind luizen of heeft het luizen op bezoek gehad. Soms zie je ze gewoon lopen. 

Door regelmatig (1x per week) het haar te stofkammen boven een witte doek ontdek je snel of een kind hoofdluis heeft. Hoe dit precies in zijn werk gaat, kun je lezen in de brochure Luis in je haar? Kammen maar!. Ook kun je telefonisch advies vragen bij GGD Hollands Noorden, tel. 088-01 00 550. 

Jeuk en vaak krabben kan duiden op de aanwezigheid van luis. Als een kind hoofdluis heeft moeten alle gezinsleden nagekeken worden, ook de ouders/verzorgers, en zonodig tegelijk behandeld worden. Als één van de gezinsleden hoofdluis heeft, moeten de overige gezinsleden zich minimaal eens per week laten controleren want hoofdluis is erg besmettelijk. Tevens is het raadzaam de school, het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal, vriendjes en eventuele clubjes in te lichten om verdere verspreiding te voorkomen.

Hoofdluis behandelen

In het verleden werd er veel tijd besteed aan het reinigen van kleding, meubilair en beddengoed. Luizen hebben echter bloed nodig om in leven te blijven en houden zich daarom goed vast aan het haar. Wanneer kinderen, tegenwoordig ook steeds vaker jongeren met hun mobiele telefoon, dicht met de hoofden bij elkaar komen kan een luis zijn kans grijpen en overlopen naar het andere hoofd. Op deze manier vind de verspreiding plaats. Een luis zal er niet voor kiezen om via kleding of meubels een ander hoofd te zoeken. Een luis die loslaat van een hoofd is in bijna alle gevallen een verzwakte luis en zal weinig schade meer kunnen aanrichten. Ook het gebruik van luizenzakken en luizencapes wordt niet meer actief geadviseerd. De nadruk ligt in het nieuwe advies op kammen, kammen en kammen! Dat is de enige manier om de luizen écht weg te krijgen. Zie ook deze video over hoofdluis op Youtube.

Geeft deze methode onvoldoende resultaat, dan kun je een tweede methode proberen: 14 dagen grondig kammen in combinatie met een hoofdluismiddel. Volg daarbij goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Herhaal na 1 week nogmaals de behandeling voor een beter resultaat.

De eerste methode (alleen kammen) heeft de voorkeur omdat dit de niet-medicamenteuze behandeling is. Door veelvuldig gebruik van een hoofdluismiddel bestaat er een vergrote kans op resistentie. De geadviseerde middelen zijn in volgorde van voorkeur:

  • Dimeticon (XT luis).

  • Malathion (Prioderm).

  • Permetrine (Loxazol).

Vergeet bij het gebruik van een hoofdluismiddel niet het dagelijkse kammen met een metalen netenkam. Als je dit niet doet is de kans groot dat je de neten en luizen niet volledig weg krijgt.

Als je het middel Malathion (Prioderm) gebruikt, is het beter dat uw kind diezelfde dag niet gaat zwemmen. Chloor zorgt ervoor dat het hoofdluismiddel zijn werk niet goed kan doen.

Zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven of baby’s onder de 6 maanden kunnen beter geen hoofdluismiddel gebruiken maar de kammethode uitvoeren. Mocht dit onvoldoende werken dan is overleg met de huisarts raadzaam.

Mensen met hooikoorts, cara en/of eczeem kunnen gevoelig zijn voor bepaalde middelen. Meldt dit aan de apotheek en vraag hen om advies.

Gebruik deze bestrijdingsmiddelen nooit als er geen sprake is van hoofdluis, bij wijze van voorzorg, want met deze middelen wordt een besmetting niet voorkomen en verhoogt de kans op resistentie. 

Verwijderen van oude neten

Je kunt oude neten op de volgende manier te verwijderen:

  • het haar inwrijven met mengel water en (natuur)azijn;
  • haar met handdoek omwikkelen;
  • 15-20 minuten laten intrekken;
  • uitkammen.