U bevindt zich hier

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Wij geven je advies om gezonde keuzes te maken voor- en tijdens de zwangerschap.

Daarnaast helpen we je in de voorbereiding op de bevalling en het aanstaande ouderschap.

Wat wil je weten?

22 wekenprik

Vanaf december 2019 kunnen zwangere vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn een gratis vaccinatie krijgen tegen kinkhoest; de ‘22 wekenprik’. De vaccinatie haalt u bij een consultatiebureau bij u in de buurt. Bel voor een afspraak: 088 - 01 00 550 tussen 08:30- 17:00 uur. Meer informatie

Hoe bereid ik me voor op de bevalling?

Om je voor te breiden op de bevalling kun je een cursus volgen. Bijvoorbeeld de cursus “Zwanger gezond en fit!” Of de cursus “Mindful zwanger en bevallen”. Beide cursussen bestaan uit 7 lessen voor en 1 les na de bevalling. Beide cursussen besteden aandacht aan verloop van de bevalling. Zoals de start van de bevalling, ademhaling tijdens de weeën en het persen. Om je voor te breiden op de bevalling kun je een cursus volgen. Bijvoorbeeld:

  • De cursus 'Zwanger gezond en fit!': 7 lessen voor en 1 na de bevalling over bewegen/oefenen, houding en bekkenbodem.
  • De cursus 'Mindful zwanger en bevallen': 7 lessen voor en 1 na de bevalling over bewust waarnemen van dít moment; het NU. Hierdoor kun je beter omgaan met ongemak en ervaar je minder pijn tijdens je bevalling.
  • Informatiebijeenkomst 'Bevalling': eenmalige bijeenkomst over het verloop van de bevalling, pijnbestrijding en de rol van de verloskundige tijdens de bevalling.
  • Workshop 'Een baby!': workshop over het hebben van een baby, de slapeloze nachten en je nieuwe rol als vader of moeder.

De drie ziekenhuizen in onze regio geven ook voorlichting over de bevalling.

Wat doe ik tegen bekken- en rugklachten?

Je zult merken dat een fit lichaam klachten aan bekken en/of rug voorkomt of vermindert. Het oefenen van belangrijke spieren rondom het bekken neemt een belangrijke plaats in in de cursus ‘Zwanger, gezond en fit’.

Houding, ontspanning, toiletgedrag; het zijn dingen die je tegenkomt in het dagelijks leven. En die meteen al een enorme winst opleveren voor jezelf en je zwangerschap!

Mijn verloskundige adviseert mij VoorZorg. Wat betekent dit?

Sommige vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap een extra steuntje in de rug gebruiken. Daar is het programma VoorZorg voor. Lees meer over VoorZorg

Ik wil zwanger worden. Waar moet ik op letten?

Zorg in de periode dat je zwanger wilt worden, goed voor jezelf. Eet gezond, beweeg, ontspan, ga lekker naar buiten. En stop met roken en drinken! Dit geldt zowel voor jou, als voor je partner. Mannen die roken of drinken produceren minder gezond zaad, dan mannen die drank en sigaretten laten staan. Samen zwanger worden is dus samen gezond leven.

En gebruik foliumzuur! Tijdens de eerste periode van je zwangerschap ontwikkelen de hersenen en het ruggenmerg van de baby zich. Foliumzuur heeft een gunstig effect op deze belangrijke ontwikkeling. De kans op ernstige afwijkingen als een “open ruggetje’ of  een “open schedel” is kleiner als je Foliumzuur gebruikt. Lees meer over foliumzuur

Wat heeft mijn baby straks nodig?

Natuurlijk heeft je baby voeding nodig, maar dat is niet alles. Een baby heeft behoefte aan warmte, echte aandacht en contact. Het is verstandig om je al tijdens je zwangerschap voor te bereiden op het voeden van je baby. Op internet kun je veel informatie vinden. Goede sites zijn www.voedingscentrum.nl, www.lalecheleague.nl en www.borstvoeding.com. Of je kunt een van onze informatie avonden bezoeken. Onze avond ‘een baby’ (tijdens de zwangerschap) gaat over wat een baby nodig heeft en hoe je je kunt voorbereiden op het ouderschap. In ‘Praten met je baby’ (na de bevalling) leer je hoe een baby contact met je zoekt en hoe je hierop in kunt gaan. Goede voorbereiding op de komst van je kind is belangrijk. Op deze manier weet je wat je kunt verwachten. En je kunt op ons rekenen bij al je vragen!

Kan ik mij inschrijven voor een cursus buiten mijn woonplaats?

Ja, dat kan! Je kunt je inschrijven voor elke cursus/workshop/informatiebijeenkomst die wij aanbieden. De informatieavond over de Bevalling is echter een uitzondering. Bij voorkeur volg je die bij je eigen verloskundige. Staat jouw verloskundige er niet tussen of wil je echt graag op een ander moment, neem dan contact met ons op via cursusbureau@ggdhn.nl of via 088 - 0100557.

Ik ben ongewenst zwanger, waar kan ik terecht?

Ben je ongewenst zwanger en op zoek naar hulp? Bekijk de website van FIOM.

Werkt GGD HN met verloskundigen samen?

Ja! Wij werken samen met de verloskundigen en ziekenhuizen in onze regio. Wij hebben regelmatig overleg met elkaar, zodat je op de verschillende plekken dezelfde informatie krijgt. Daarnaast verzorgen de verloskundigen vaak de informatiebijeenkomst over de bevalling bij jou in de buurt. Bekijk een overzicht van de verloskundigen in onze regio

Ik ondervind stress/onzekerheid van mijn zwangerschap. Waar kan ik terecht?

Veel aanstaand ouders ondervinden stress en onzekerheid van de zwangerschap. Leren omgaan met veranderingen, onzekerheden en ongemakken kan via onze cursus Mindful Zwanger & Bevallen.

Mocht de stress of onzekerheid jou in de weg zitten, ga dan in gesprek met jouw verloskundige. Bekijk een overzicht van de verloskundigen in onze regio

Staat je vraag er niet tussen?

Neem op werkdagen tussen 08.30-16.30 uur contact op via 088-01 00 550 of stel je vraag via onderstaand formulier.