U bevindt zich hier

Wat kunnen we voor jou betekenen?

In de leeftijd van 4-12 jaar volgen wij de gezondheid en ontwikkeling van jouw kind. Daarnaast ondersteunen en begeleiden wij de ouders bij het opgroeien en opvoeden. Ook bieden wij rond 9 jaar de BMR-DTP vaccinatie aan.

Wat wil je weten?

Wanneer word ik uitgenodigd voor een afspraak?

In de periode van een schoolkind (4-12 jaar) worden er minimaal 3 contacten  aangeboden. U wordt hier voor uitgenodigd. Het is ook mogelijk om een extra moment af te spreken in overleg met u, bijv. als u vragen heeft over het gewicht van uw kind of zindelijkheid. 

 

1. Rond de leeftijd van 5 jaar bij de jeugdarts en doktersassistente

Voorafgaand ontvangt u een uitnodiging met vragenlijsten.

Voor dit gezondheidsonderzoek ontvangt u een uitnodiging met 2 vragenlijsten: een gezondheidsvragenlijst en de SDQ (www.ggdhollandsnoorden.nl/sdq ). Wij vragen in de uitnodiging of u samen met uw kind deze vragenlijsten vooraf wilt invullen.

 Dit gezondheidsonderzoek bestaat uit twee delen.

 • Onderzoek door de doktersassistente.

De locatie van dit onderzoek is afhankelijk van de regio waar u woonachtig bent. In de regio Kop van Noord Holland komt de doktersassistente vooraf langs op school. In de overige regio’s is het onderzoek van de doktersassistente vastgekoppeld aan het onderzoek bij de jeugdarts. U gaat dan eerst naar de doktersassistente en vervolgens naar de jeugdarts. De doktersassistente meet en weegt uw kind (met kleren aan, zonder schoenen) en doet een gehoor- , ogentest en een fijne motoriektest bij uw kind.

 • Onderzoek bij de jeugdarts. 

De jeugdarts bespreekt met u en uw kind de groei, gezondheid en ontwikkeling. Daarnaast worden uitkomsten van het onderzoek van de doktersassistente besproken.

 

2. Rond de leeftijd van 10-11 jaar bij de jeugdverpleegkundige en doktersassistente

Voor dit gezondheidsonderzoek ontvangt u een uitnodiging met 2 vragenlijsten: een gezondheidsvragenlijst en de SDQ (www.ggdhollandsnoorden.nl/sdq ). Wij vragen in de uitnodiging of u samen met uw kind deze vragenlijsten vooraf wilt invullen.

 Dit gezondheidsonderzoek bestaat uit twee delen.

 • Onderzoek door de doktersassistente op school.

De doktersassistente meet en weegt uw kind (met kleren aan, zonder schoenen) en doet een ogentest. Het onderzoek wordt in overleg met school ingepland. Hierbij hoeft u als    

ouder/verzorger niet aanwezig te zijn. 

 • Gesprek met de jeugdverpleegkundige.

De jeugdverpleegkundige bespreekt met u en uw kind de gezondheid en ontwikkeling aan de hand van de ingevulde vragenlijsten. Daarnaast worden uitkomsten van het onderzoek van de doktersassistente besproken.

Wij zien u graag bij de afspraak met de jeugdverpleegkundige.

 

3. Vaccinatie 9-jarigen

Is uw kind 9 jaar oud, dan wordt het uitgenodigd voor twee inentingen: de BMR (Bof, Mazelen, Rode Hond) en DTP (Difterie, Tetanus, Polio). Deze inentingen worden gelijktijdig gegeven. Inentingen vinden meestal plaats op een makkelijk bereikbare, ruime locatie als een sportzaal. In de uitnodiging staat waar en hoe laat uw kind verwacht wordt.

4. Speciaal Onderwijs

Indien uw kind naar het speciaal onderwijs gaat, krijgt uw kind een onderzoek bij de jeugdarts bij de toelating en vervolgens om de twee jaar. In principe gebeurt hier hetzelfde als bij het onderzoek op 5-jarige leeftijd beschreven is, met extra aandacht voor de oorzaken waarom uw kind gebruik maakt van het speciaal onderwijs.

 

Wanneer krijgt mijn kind een vaccinatie?

GGD Hollands Noorden geeft de inentingen die worden aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Dit programma is met zorg samengesteld om uw kind zo goed mogelijk te beschermen tegen kinderziekten. De meeste inentingen worden gegeven als uw kind nog een baby is. Er zijn ook vaccinaties vlak voor uw kind naar de basisschool gaat, op 9-jarige leeftijd en voor meisjes in het jaar dat  ze 13 worden.

Voor meer informatie kunt u terecht op: https://www.rijksvaccinatieprogramma.nl/

Mijn kind heeft een vaccinatie gemist. Waar kan ik terecht?

GGD Hollands Noorden heeft een vaccinatiespreekuur voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 19 jaar die een inenting van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) hebben gemist.

In elke regio (Schagen/Den Helder, Alkmaar en Hoorn) is er maandelijks een vaccinatiespreekuur.

Heeft je kind een vaccinatie(s) gemist, neem voor het maken van een afspraak telefonisch contact op met GGD Hollands Noorden, tel.: 088 01 00 550.

Hoe kom ik meer te weten over zindelijkheid?

Bekijk de folder met de meest gestelde vragen over zindelijkheid.

Staat uw vraag er niet tussen of wilt u meer informatie?  Neem dan gerust contact met ons op via 088-01 00 550. 

 

Mijn kind heeft hoofdluis. Hoe kan ik dit behandelen?

Om te zorgen dat hoofdluis geen hardnekkig probleem wordt, is het belangrijk om regelmatig te controleren op hoofdluis. Dan worden de luizen in een vroeg stadium ontdekt en is de behandeling eenvoudiger. Grijp dan ook meteen in als u hoofdluis ontdekt. De beste aanpak is twee weken lang elke dag uitgebreid de haren kammen met een fijntandige kam.

Bekijk meer informatie over hoofdluis

Ik heb een vraag over media en(social) mediagebruik door mijn kind. Waar kan ik terecht?

Via de website: www.mediaopvoeding.nl kunnen zij vragen stellen die worden beantwoord door deskundigen.

Die vragen gaan bijvoorbeeld over wat wel en niet geschikte apps zijn voor bepaalde leeftijdsgroepen, hoe je kinderen veilig leert omgaan met social media of geweld op tv. Op de website is ook achtergrondinformatie te vinden voor verschillende leeftijdsgroepen.

Hoe erg is het als mijn kind meerookt?

Als er gerookt wordt waar uw kind bij is, ademt uw kind die rook in. Giftige stoffen uit de rook komen zo in het lichaam van uw kind. Meeroken is voor kinderen extra ongezond. Hun lichaam en longen zijn volop in de groei. Ook als uw buiten rookt, rookt uw kind mee. Rook blijft namelijk lang hangen in haren, kleding, huid en meubels.

Bekijk meer informatie over kinderen en roken

Wat kan ik doen om de weerbaarheid van mijn kind te versterken?

Ga in gesprek met uw jeugdverpleegkundige of jeugdarts. Neem contact op via school, consultatiebureau of via 088-0100550. Samen wordt er gekeken wat het beste bij uw kind past!

Daarnaast kunt u:

 • Trainingen volgen, zoals Weerbaarheidstraining Rots en Water of Sociale vaardigheidstraining Competentietraining
 • Lezingen bijwonen over positief opvoeden, zoals ‘veerkrachtige kinderen opvoeden’ en ‘zelfvertrouwen en sociale vaardigheden bij kinderen stimuleren’
 • Afspraak bij een opvoedadviseur

Ik heb hulp nodig bij opvoeden. Wie kan mij helpen?

 • Neem contact op met uw jeugdverpleegkundige of jeugdarts (consultatiebureau of school).
 • Bekijk tips en adviezen op www.opvoeden.nl.
 • U kunt terecht op onze opvoedspreekuren. De opvoedspreekuren in de regio's KvNH, NK en WF vind u op verschillende plaatsen in de regio.  U kunt ook op een ander moment in de week terecht.
 • Het opvoedspreekuur is gratis. Heeft u meer of andere hulp nodig, dan kan de opvoedadviseur u hiermee verder helpen. Het is ook mogelijk om uw opvoedvraag online te stellen. Uw vraag wordt dan binnen 5 werkdagen beantwoord door een opvoedadviseur volgens het Positief Opvoeden-programma van Triple P.
 • Volg één van onze opvoedcursussen of lezingen.

Wat is een opvoedspreekuur?

Voor alle vragen over opvoeding of ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 19 jaar, kun je terecht op onze opvoedspreekuren. De opvoedspreekuren zijn gratis en vinden plaats op verschillende locaties en tijden. Bekijk de locaties en tijden

Heeft u meer of andere hulp nodig, dan kan de opvoedadviseur u hiermee verder helpen. Het is ook mogelijk om uw opvoedvraag online te stellen. Uw vraag wordt dan binnen 5 werkdagen beantwoord door een opvoedadviseur volgens het Positief Opvoeden-programma van Triple P.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem op werkdagen tussen 08.30-16.30 uur contact op via 088-01 00 550 of stel je vraag via onderstaand formulier.