U bevindt zich hier

Wat kunnen we voor jou betekenen?

In de leeftijd van 4-12 jaar volgen wij de gezondheid en ontwikkeling van jouw kind. Daarnaast ondersteunen en begeleiden wij de ouders bij het opgroeien en opvoeden. Ook bieden wij rond 9 jaar de BMR-DTP vaccinatie aan.

Wat wil je weten?

Wanneer word ik uitgenodigd voor een afspraak?

In de periode van een schoolkind (4-12 jaar) worden er minimaal 3 contacten aangeboden. Het is tussentijds altijd mogelijk om contact op te nemen als er vragen of zorgen zijn.

Rond de leeftijd van 5-6 jaar bij de doktersassistente (op school of en locatie van de jeugdgezondheidszorg)

Voor dit gezondheidsonderzoek ontvang je een uitnodiging met 2 vragenlijsten: een gezondheidsvragenlijst en een vragenlijst van de SDQ (Strengths and Difficulties Questionnaire). Wij vragen in de uitnodiging of je samen met je kind deze vragenlijsten vooraf wilt invullen en op de dag van de afspraak voor onderzoek wilt inleveren bij de doktersassistente.

De doktersassistente meet en weegt je kind (met kleren aan, zonder schoenen), doet een gehoor- en ogentest en een fijne motoriektest.

Indien het onderzoek op school plaatsvindt, hoef je als ouder hierbij niet aanwezig te zijn. Uiteraard is dit wel mogelijk indien je dat wenst. De informatie hierover staat in de uitnodigingsbrief.
De uitslag van het onderzoek bij de doktersassistente ontvang je per brief. Deze geven we aan je kind mee in een gesloten envelop. Het kan zijn dat het jeugdgezondheidszorg team contact met je opneemt naar aanleiding van het onderzoek. Je kunt zelf ook aangeven dat je graag een aanvullend gesprek wilt.

Vaccinatie 9-jarigen

In het jaar dat je kind 9 jaar wordt, ontvang je een uitnodiging voor twee vaccinaties: de BMR (bof, mazelen, rode hond) en DTP (difterie, tetanus, polio). Deze vaccinaties worden gelijktijdig gegeven. Vaccinaties vinden meestal plaats op een makkelijk bereikbare, ruime locatie als een sportzaal of op een locatie van de Jeugdgezondheidzorg. In de uitnodiging staat waar en hoe laat je kind verwacht wordt.
Voor meer informatie over vaccinaties zie onze website of kijk op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Rond de leeftijd van 10-11 jaar bij de doktersassistente (of school of een locatie van de jeugdgezondheidszorg)

Voor dit gezondheidsonderzoek ontvang je een uitnodiging met 2 vragenlijsten: een gezondheidsvragenlijst en een vragenlijst van de SDQ (Strengths and Difficulties Questionnaire). Wij vragen in de uitnodiging of je samen met je kind deze vragenlijsten vooraf wilt invullen en op de dag van het onderzoek wilt inleveren bij de doktersassistente.

De doktersassistente meet en weegt je kind (met kleren aan, zonder schoenen) en doet een ogentest.

Indien het onderzoek op school plaatsvindt, hoef je als ouder hierbij niet aanwezig te zijn. Uiteraard is dit wel mogelijk indien je dat wenst. De informatie hierover staat in de uitnodigingsbrief.
De uitslag van het onderzoek bij de doktersassistente ontvang je per brief. Deze geven we aan je kind mee in een gesloten envelop. Het kan zijn dat het jeugdgezondheidszorg team contact met je opneemt naar aanleiding van het onderzoek. Je kunt zelf ook aangeven dat je graag een aanvullend gesprek wilt.

Pubergids
We willen jou en je kind wijzen op de website www.pubergids.nl. Op deze website komen vragen aan bod rondom de puberteit, verliefd zijn, seks en grenzen stellen. Een educatieve en leuke website voor uw kind en ook goed om samen eens naar te kijken met jouw kind.

Speciaal (basis)onderwijs

Indien je kind naar het speciaal (basis)onderwijs gaat, krijgt je kind een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een eerste onderzoek. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige zal samen met jou afstemmen wat het vervolg zal zijn.

In principe gebeurt hier hetzelfde als bij het onderzoek op 5-jarige leeftijd beschreven is, met extra aandacht voor de oorzaken waarom je kind gebruik maakt van het speciaal (basis)onderwijs.

 

Wanneer krijgt mijn kind een vaccinatie?

GGD Hollands Noorden geeft de inentingen die worden aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Dit programma is met zorg samengesteld om uw kind zo goed mogelijk te beschermen tegen kinderziekten. De meeste inentingen worden gegeven als uw kind nog een baby is. Er zijn ook vaccinaties vlak voor uw kind naar de basisschool gaat, op 9-jarige leeftijd en voor meisjes in het jaar dat  ze 13 worden.

Voor meer informatie kunt u terecht op: https://www.rijksvaccinatieprogramma.nl/

Mijn kind heeft een vaccinatie gemist. Waar kan ik terecht?

GGD Hollands Noorden heeft een vaccinatiespreekuur voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 19 jaar die een inenting van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) hebben gemist.

In elke regio (Schagen/Den Helder, Alkmaar en Hoorn) is er maandelijks een vaccinatiespreekuur.

Heeft je kind een vaccinatie(s) gemist, neem voor het maken van een afspraak telefonisch contact op met GGD Hollands Noorden, tel.: 088 01 00 550.

Hoe kom ik meer te weten over zindelijkheid?

Bekijk de folder met de meest gestelde vragen over zindelijkheid.

Staat uw vraag er niet tussen of wilt u meer informatie?  Neem dan gerust contact met ons op via 088-01 00 550. 

 

Mijn kind heeft hoofdluis. Hoe kan ik dit behandelen?

Om te zorgen dat hoofdluis geen hardnekkig probleem wordt, is het belangrijk om regelmatig te controleren op hoofdluis. Dan worden de luizen in een vroeg stadium ontdekt en is de behandeling eenvoudiger. Grijp dan ook meteen in als u hoofdluis ontdekt. De beste aanpak is twee weken lang elke dag uitgebreid de haren kammen met een fijntandige kam.

Bekijk meer informatie over hoofdluis

Ik heb een vraag over media en(social) mediagebruik door mijn kind. Waar kan ik terecht?

Via de website: www.mediaopvoeding.nl kunnen zij vragen stellen die worden beantwoord door deskundigen.

Die vragen gaan bijvoorbeeld over wat wel en niet geschikte apps zijn voor bepaalde leeftijdsgroepen, hoe je kinderen veilig leert omgaan met social media of geweld op tv. Op de website is ook achtergrondinformatie te vinden voor verschillende leeftijdsgroepen.

Hoe erg is het als mijn kind meerookt?

Als er gerookt wordt waar je kind bij is, ademt je kind die rook in. Giftige stoffen uit de rook komen zo in het lichaam van je kind. Meeroken is voor kinderen extra ongezond. Hun lichaam en longen zijn volop in de groei. Ook als je buiten rookt, rookt je kind mee. Rook blijft namelijk lang hangen in haren, kleding, huid en meubels.

Wat kan ik doen om de weerbaarheid van mijn kind te versterken?

Ga in gesprek met uw jeugdverpleegkundige of jeugdarts. Neem contact op via school, consultatiebureau of via 088-0100550. Samen wordt er gekeken wat het beste bij uw kind past!

Daarnaast kunt u:

  • Trainingen volgen, zoals Weerbaarheidstraining Rots en Water of Sociale vaardigheidstraining Competentietraining
  • Lezingen bijwonen over positief opvoeden, zoals ‘veerkrachtige kinderen opvoeden’ en ‘zelfvertrouwen en sociale vaardigheden bij kinderen stimuleren’
  • Afspraak bij een opvoedadviseur

Ik heb hulp nodig bij opvoeden. Wie kan mij helpen?

  • Neem contact op met uw jeugdverpleegkundige of jeugdarts (consultatiebureau of school).
  • Bekijk tips en adviezen op www.opvoeden.nl.
  • U kunt terecht op onze opvoedspreekuren. De opvoedspreekuren in de regio's KvNH, NK en WF vind u op verschillende plaatsen in de regio.  U kunt ook op een ander moment in de week terecht.
  • Het opvoedspreekuur is gratis. Heeft u meer of andere hulp nodig, dan kan de opvoedadviseur u hiermee verder helpen. Het is ook mogelijk om uw opvoedvraag online te stellen. Uw vraag wordt dan binnen 5 werkdagen beantwoord door een opvoedadviseur volgens het Positief Opvoeden-programma van Triple P.
  • Volg één van onze opvoedcursussen of lezingen.

Wat is een opvoedspreekuur?

Voor alle vragen over opvoeding of ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 19 jaar, kun je terecht op onze opvoedspreekuren. De opvoedspreekuren zijn gratis en vinden plaats op verschillende locaties en tijden. Bekijk de locaties en tijden

Heeft u meer of andere hulp nodig, dan kan de opvoedadviseur u hiermee verder helpen. Het is ook mogelijk om uw opvoedvraag online te stellen. Uw vraag wordt dan binnen 5 werkdagen beantwoord door een opvoedadviseur volgens het Positief Opvoeden-programma van Triple P.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem op werkdagen tussen 08.30-16.30 uur contact op via 088-01 00 550 of stel je vraag via onderstaand formulier.