U bevindt zich hier

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Wij kijken samen met jou een aantal keer in het eerste levensjaar hoe jouw baby groeit en zich lichamelijk en geestelijk ontwikkelt.

Ook beantwoorden wij jouw vragen over bijvoorbeeld voeding of de gezondheid van je kindje. We kunnen je ondersteunen bij de opvoeding. Verder bieden we vaccinaties aan om jouw baopvoeden, kunnen we je ondersteunen bij de opvoeding en bieden we vaccinaties aan om jouw baby tegen besmettelijke ziekten te beschermen.

Wat wil je weten?

Consultatiebureau

De contacten bij de jeugdgezondheidszorg kunnen op verschillende manieren plaats vinden. Een afspraak op een locatie van de jeugdgezondheidszorg, door middel van een huisbezoek of bijvoorbeeld via (beeld)bellen. Elk kind en elk gezin is anders, daarom bieden wij zorg op maat. Bij elke afspraak zal de jeugdarts of jeugdverpleegkundige samen met jou kijken hoe en wanneer je gebruik wilt maken van de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt.

Welke contactmomenten bieden wij? 

In totaal bieden wij standaard 14 contactmomenten aan. Dit kunnen er in overleg meer of minder zijn. Bekijk wat onze contactmomenten inhouden.

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest volwaardige voeding voor een baby in de eerste zes maanden. Je baby krijgt met borstvoeding alles wat hi nodig heeft. De juiste voeding, warmte en contact. Vanaf dag acht geef je ook vitamine K en vitamine D. 
Kijk goed naar je baby en voed als hij aangeeft dat hij wil drinken.

 

Regelmaat ontstaat meestal vanzelf. Het is normaal dat je kindje ’s nachts -vaak minimaal het eerste halfjaar- ook voeding nodig heeft. 
Om te weten of je baby genoeg voeding krijgt, kun je kijken naar de groei. Baby’s groeien in het begin heel hard. Naarmate ze ouder worden, gaat het langzamer:

maand 1 en 2  - 180 - 320 gram per week
maand 3 en 4  - 125 - 185 gram per week
maand 5 en 6  - 80 - 125 gram per week. 
Ook heeft je baby minstens vijf natte luiers (vanaf dag vijf). De eerste zes weken heeft hij vier poepluiers per dag. Na ongeveer zes weken poept hij minder vaak, maar meer per keer.

Bij vragen of twijfels kun je natuurlijk altijd contact opnemen met de jeugdverpleegkundige van de GGD. Zij geeft je graag informatie en denkt met je mee.

 

Kunstvoeding

Er zijn verschillende soorten kunstvoeding in omloop. Bij de aanschaf is het goed om te letten of er op de verpakking vermeld staat: 'volledige zuigelingenvoeding'.  Wil je weten welke voeding past bij jouw baby? Vraag dit aan je jeugdverpleegkundige of jeugdarts. 
Je geeft je baby voeding wanneer hij aangeeft dat hij wil drinken.

Je baby vindt het fijn om vaak kleine beetjes voeding te krijgen, want zijn maagje is nog maar klein. Het is goed om de volgende hoeveelheden aan te houden:

 • Maand 1: 150 ml x gewicht in kg / aantal voedingen 
 • Maand 2: 140 ml x gewicht in kg / aantal voedingen 
 • Maand 3: 130 ml x gewicht in kg / aantal voedingen 
 • Maand 4: 120 ml x gewicht in kg / aantal voedingen 
 • Maand 5: 110 ml x gewicht in kg / aantal voedingen 
 • Maand 6: 100 ml x gewicht in kg / aantal voedingen 

Om ervoor te zorgen dat je baby rustig de fles leeg drinkt en niet (of minder) gaat spugen, houd je hem rechtop bij het voeden. Een goede uitleg staat hier.  

 

Niet luisteren, ongehoorzaam zijn

Ten eerste is het van belang om na te gaan of je kind wel goed kan horen. Baby's en peuters zijn vaak verkouden, dan kunnen ze minder horen.

Zodra een kind gaat rollen, kruipen of lopen wordt hun wereld groter. Ze gaan op ontdekkingstocht. Het is goed om je baby daarin te begeleiden. Je vindt het vast niet leuk als je de hele dag ‘politieagentje’ moet spelen. Kijk daarom eens goed rond en maak je huis zo veel mogelijk kindproof. Dat wil niet zeggen dat je alles weg moet halen maar misschien is het wel slim om die kostbare vaas voorlopig maar even weg te zetten. Zo voorkom je dat je de hele dag ‘kijk uit’, ‘blijf af’ en ‘niet doen’ zegt. 

Bekijk de folder Peuters, lief maar ook wel eens lastig

Mocht je meer willen weten? Je kunt je ook aanmelden voor de cursus Peuter in Zicht. Bekijk ons cursusaanbod

Slapen

Baby's slapen meer uren dan dat ze wakker zijn, zeker in de eerste weken.  Geen baby is hetzelfde, maar als je niet goed ziet wanneer je kind moe wordt, kun je onderstaande gemiddelde gebruiken. 

Hoe lang zijn kinderen gemiddeld wakker inclusief voeding:

 • 0-6 weken: 45 minuten
 • 6-12 weken : 45-60-75 minuten
 • 3-5 maanden: 1-1,5-2 uur
 • In de leeftijd 0-4 maanden slaapt een baby zo'n 17 uur per dag. 

 

Los lopen

Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. De één kan al los lopen met 10 maanden en de ander pas met 22 maanden. Ouders krijgen tijdens de contacten met de Jeugdgezondheidszorg tips en adviezen hoe zij hun kind kunnen helpen in hun ontwikkeling.  Voor elk kind en elke situatie zal er een eigen plan gemaakt worden. Geen één situatie en geen één kind is hetzelfde. 

Bedenk dat kinderen maar met één ding tegelijk bezig kunnen zijn, het ene kind is volop bezig met leren staan, loslopen, het andere kind is juist erg bezig met leren praten.

 Maak jij je als ouder toch zorgen? Je kunt altijd een afspraak maken met je jeugdarts of jeugdverpleegkundige of loop binnen op het inloopspreekuur op jouw GGD locatie. 

Slecht eten

Het is goed om te weten wat je baby op welke leeftijd nodig heeft. Als ouder bepaal je wanneer je kind wat eet, maar laat je kind zelf bepalen hoeveel het eet. Baby's die melkvoeding krijgen (zowel baby's die borstvoeding krijgen maar ook baby's die de fles krijgen), drinken vaak op verzoek en bepalen de hoeveelheid zelf. Zolang je baby genoeg natte luiers heeft, en voldoende groeit, hoef jij je geen zorgen te maken. Een voorbeeld van een voedingsschema voor je baby kun je vinden op www.voedingscentrum.nl of kijk eens op de groeiapp van het voedingscentrum. In een magazine van het voedingscentrum vind je tips over verantwoord en goed leren eten.

Spraak/taalontwikkeling

Zo rond de 1,5 jaar kunnen kinderen meestal naast de woordjes "papa, mama" nog 3 andere woorden zeggen. Rond het 2e jaar worden het twee woordzinnen, zoals "ik eten" of  "mij bal".

Twijfel je over de taalontwikkeling van je kind? Neem dan contact op met jouw jeugdverpleegkundige.

Vaccinaties

Alle kinderen, geboren in Nederland, krijgen standaard een pakket met vaccinatiekaarten toegestuurd. Je kind laten vaccineren is in Nederland niet verplicht. Bekijk wanneer welke vaccinaties gegeven worden.

Vaccinaties worden gegeven door onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen. Voor de vaccinaties hoef je als ouder niet te betalen. Hoe je kind voor te bereiden op vaccinaties kun je vinden in de flyer Uw kind voorbereiden op een vaccinatie.

Maak jij je als ouder zorgen over de ontwikkeling van je kind dan is het goed om dit op tijd aan te geven bij de jeugdgezondheidszorg. Je mag altijd een afspraak maken met je jeugdarts of jeugdverpleegkundige wanneer je dit wenst.

Zwemmen met je baby

Babyzwemmen
Gezonde, goed groeiende baby's kun je al aan water laten wennen vanaf de leeftijd van 2 à 3 maanden.

Begin niet te vroeg
Soms is het voor zo'n kleine baby nog veel te vermoeiend om naar het zwembad te gaan. Ook de omgeving van het zwembad, met al dat lawaai en al die prikkels, kan overweldigend zijn voor een baby. Daarbij zijn jonge baby's gevoeliger voor infecties. Een alternatief is om eerst samen met je baby thuis in bad te gaan.

Als je baby te vroeg geboren is of niet goed groeit, is het verstandig eerst te overleggen met de huisarts of de jeugdarts. Als je baby iets ouder is, kan hij zichzelf beter op temperatuur houden en kan hij zijn hoofd langer rechtop houden. Dan wordt het voor je baby ook leuker.

Wennen aan het water
In de meeste zwembaden worden zogenaamde baby- en peuterzwemlessen gegeven. Je kind raakt zo vertrouwd met het water. Het is belangrijk dat je kind het zwemmen leuk vindt. Als het er geen plezier in heeft, zal het angstig worden. Laat je kind daarom stapje voor stapje aan het water wennen. Wanneer je kind eenmaal gewend is, kunnen jullie er samen veel plezier aan beleven.

Lekker warm water
Baby's kunnen zichzelf nog niet goed warm houden. Om het babyzwemmen voor je baby zo aangenaam mogelijk te maken dien je te letten op de volgende punten:

 • Het water moet bij voorkeur minstens een temperatuur van 32 graden hebben.
 • De luchttemperatuur moet bij voorkeur minstens 34 graden zijn.
 • Er moet speciaal opgeleid personeel zijn.
 • Zwem niet langer dan een halfuur met je baby.
 • Let op dat je baby niet afkoelt. Krijgt hij paarse lipjes of bibbert hij? Dan heeft hij het te koud.
 • Zorg ervoor dat je na afloop je baby goed afdroogt en warm aankleedt.

Oren en luchtwegen
Ga niet zwemmen met een zieke baby, zeker niet als je baby last heeft van oorontsteking. Kinderen met oorontsteking mogen niet met hun oren in het water. Ook als je kind last heeft van de luchtwegen is het beter om eerst advies te vragen aan je huisarts of op het consultatiebureau. In een zwembad hangen chloordampen waar je kind last van kan krijgen. Daarbij is het uitstellen van het zwemmen met je baby verstandig wanneer je baby last heeft van koorts, oogontstekingen, luchtwegklachten, wondjes of andere ongemakken.

Babyzwemband
Babyzwembanden, ook wel zwemzitjes of zwemtrainers genoemd, zijn er in verschillende maten. Check het leeftijdsadvies en het maximaal toegestane gewicht in de gebruiksaanwijzing.

De babyzwemband mag alleen gebruikt worden in diepten waar je kind niet meer met de voetjes bij de grond kan in verband met kantelgevaar. Goede babyzwembanden zijn getest en kantelen automatisch terug.

Controleer bij het eerste gebruik voorzichtig of het zwemzitje terug kantelt.

Houd altijd je kind of de zwemband vast en laat je kind nooit alleen in het water, ook niet in een zwemband.

Tot slot
Heb je twijfels over wat een goede leeftijd is voor jouw baby om te gaan zwemmen, overleg dan met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem op werkdagen tussen 08.30-16.30 uur contact op via 088-01 00 550 of stel je vraag via onderstaand formulier.