U bevindt zich hier

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Wij kijken een aantal keer in het eerste levensjaar hoe jouw baby zich lichamelijk en geestelijk ontwikkelt.

Ook beantwoorden wij vragen over opvoeden, kunnen we je ondersteunen bij de opvoeding en bieden we vaccinaties aan om jouw baby tegen besmettelijke ziekten te beschermen.

Wat wil je weten?

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest geschikte voeding voor een baby in de eerste zes maanden. Vanaf een maand of vier, kun je beginnen met het geven van kleine oefenhapjes na de voeding. Vanaf dag acht geef je ook vitamine K en vitamine D. 
Kijk goed naar je baby en voed als hij aangeeft dat hij wil drinken. Regelmaat ontstaat meestal vanzelf. Het is normaal dat je kindje ’s nachts -vaak minimaal het eerste halfjaar- ook voeding nodig heeft. 
Om te weten dat je baby genoeg voeding krijgt, kun je kijken naar de groei. Baby’s groeien in het begin heel hard. Naarmate ze ouder worden, gaat het langzamer:

maand 1 en 2  - 180 - 320 gram per week
maand 3 en 4  - 125 - 185 gram per week
maand 5 en 6  - 80 - 125 gram per week. 
Ook heeft je baby minstens vijf natte luiers (vanaf dag vijf). De eerste zes weken heeft hij en vier poepluiers per dag. Na ongeveer zes weken poept hij minder vaak, maar meer per keer.

Bij vragen of twijfels kun je natuurlijk altijd contact opnemen met de jeugdverpleegkundige van de GGD. Zij geeft je graag informatie en denkt met je mee.

 

Kunstvoeding

Er zijn verschillende soorten kunstvoeding in omloop. Bij de aanschaf is het goed om te letten of er op de verpakking vermeld staat: 'volledige zuigelingenvoeding'.  Wil je weten welke voeding past bij jouw baby? Vraag dit aan je jeugdverpleegkundige of jeugdarts. 

Niet luisteren, ongehoorzaam zijn

Ten eerste is het van belang om na te gaan of je kind wel goed kan horen. Baby's en peuters zijn vaak verkouden, dan kunnen ze minder horen.

Zodra een kind gaat rollen, kruipen of lopen wordt hun wereld groter. Ze gaan op ontdekkingstocht. Het is goed om je baby daarin te begeleiden. Je vindt het vast niet leuk als je de hele dag ‘politieagentje’ moet spelen. Kijk daarom eens goed rond en maak je huis zo veel mogelijk kindproof. Dat wil niet zeggen dat je alles weg moet halen maar misschien is het wel slim om die kostbare vaas voorlopig maar even weg te zetten. Zo voorkom je dat je de hele dag ‘kijk uit’, ‘blijf af’ en ‘niet doen’ zegt. 

Bekijk de folder Peuters, lief maar ook wel eens lastig

Mocht je meer willen weten? Je kunt je ook aanmelden voor de cursus Peuter in Zicht. Bekijk ons cursusaanbod

Slapen

Baby's slapen meer uren dan dat ze wakker zijn, zeker in de eerste weken.  Geen baby is hetzelfde, maar als je niet goed ziet wanneer je kind moe wordt, kun je onderstaande gemiddelde gebruiken. 

Hoe lang zijn kinderen gemiddeld wakker inclusief voeding:

  • 0-6 weken: 45 minuten
  • 6-12 weken : 45-60-75 minuten
  • 3-5 maanden: 1-1,5-2 uur
  • In de leeftijd 0-4 maanden slaapt een baby zo'n 17 uur per dag. 

Bekijk de folder Rust en regelmaat voor uw baby

Los lopen

Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. De één kan al los lopen met 10 maanden en de ander pas met 22 maanden. Ouders krijgen tijdens de contacten met de Jeugdgezondheidszorg tips en adviezen hoe zij hun kind kunnen helpen in hun ontwikkeling.  Voor elk kind en elke situatie zal er een eigen plan gemaakt worden. Geen één situatie en geen één kind is hetzelfde. 

Bedenk dat kinderen maar met één ding tegelijk bezig kunnen zijn, het ene kind is volop bezig met leren staan, loslopen, het andere kind is juist erg bezig met leren praten.

 Maak jij je als ouder toch zorgen? Je kunt altijd een afspraak maken met je jeugdarts of jeugdverpleegkundige of loop binnen op het inloopspreekuur op jouw GGD locatie. 

Slecht eten

Het is goed om te weten wat je baby op welke leeftijd nodig heeft. Als ouder bepaal je wanneer je kind wat eet, maar laat je kind zelf bepalen hoeveel het eet. Kinderen die borstvoeding krijgen, drinken vaak op verzoek en bepalen de hoeveelheid zelf. Zolang je baby genoeg natte luiers heeft, en voldoende groeit, hoef jij je geen zorgen te maken. Een voorbeeld van een voedingsschema voor je baby kun je vinden op www.voedingscentrum.nl of kijk eens op de groeiapp van het voedingscentrum. In een magazine van het voedingscentrum vind je tips over verantwoord en goed leren eten.

Spraak/taalontwikkeling

Zo rond de 1,5 jaar kunnen kinderen meestal naast de woordjes "papa, mama" nog 3 andere woorden zeggen. Rond het 2e jaar worden het twee woordzinnen, zoals "ik eten" of  "mij bal".

Bekijk de folder Logopedie en taalontwikkeling

Twijfel je over de taalontwikkeling van je kind? Neem dan contact op met jouw jeugdverpleegkundige.

Vaccinaties

Alle kinderen, geboren in Nederland, krijgen standaard een pakket met vaccinatiekaarten toegestuurd. Je kind laten vaccineren is in Nederland niet verplicht. Bekijk wanneer welke vaccinaties gegeven worden.

Vaccinaties worden gegeven door onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen. Voor de vaccinaties hoef je als ouder niet te betalen. Hoe je kind voor te bereiden op vaccinaties kun je vinden in de flyer Uw kind voorbereiden op een vaccinatie.

Maak jij je als ouder zorgen over de ontwikkeling van je kind dan is het goed om dit op tijd aan te geven bij de jeugdgezondheidszorg. Je mag altijd een afspraak maken met je jeugdarts of jeugdverpleegkundige wanneer je dit wenst.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem op werkdagen tussen 08.30-16.30 uur contact op via 088-01 00 550 of stel je vraag via onderstaand formulier.