U bevindt zich hier

Kinderopvang

Er zijn diverse soorten kinderopvang mogelijk:

Kinderdagverblijf
Een kinderdagverblijf (KDV) wordt ook wel een crèche genoemd. Het dagverblijf is bedoeld voor kinderen vanaf 6 weken tot 4 jaar. Kinderen kunnen het hele jaar door 1 of meer dagdelen (dagdeel = een ochtend of middag) per week worden opgevangen. Je kind wordt opgevangen door gediplomeerd personeel.

Buitenschoolse opvang
Als je kind 4 wordt en naar school gaat, regelt de buitenschoolse opvang (BSO) de opvang buiten schooluren. Het gaat dan om opvang voor of na schooltijd, maar ook vrije dagen van school zoals studiedagen of adv-dagen van leraren en de schoolvakanties. De BSO is voor kinderen van 4 tot 12 jaar die naar de basisschool gaan. Soms regelt de school zelf de opvang, meestal is er een samenwerking met een kinderopvangorganisatie.

Gastouderopvang
Een gastouder vangt je kind op in zijn eigen huis of bij jou thuis. Wil je opvang in een huiselijke omgeving, dan is een gastouder heel geschikt.

Voor de kosten die je maakt voor kinderdagverblijf, BSO of gastouderopvang kun je een Toeslag Kinderopvang aanvragen bij de belastingdienst. De kwaliteit van de kinderopvang wordt dan ook gecontroleerd.

Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden voor opvang, hiervoor kun je geen Toeslag aanvragen:

Peuterspeelzaal
Op een peuterspeelzaal kan je kind op vaste dagen spelen met andere kinderen. Meestal gaat je kind twee vaste ochtenden of middagen naar de peuterspeelzaal.

Au pair
Een au pair is een meisje of een jongen, meestal tussen 18 en 26 jaar, die uit een ander land komt en in ruil voor kost, inwonen en zakgeld (min. 450 euro/ maand), maximaal 1 jaar voor je kinderen zorgt en licht huishoudelijke taken op zich neemt.

Opa en oma, familie of vrienden
Het gebeurt regelmatig dat een kind wordt opgevangen door een familielid of vriend van de familie. Opa en oma passen bijvoorbeeld een dag per week op, en op een andere dag gaat je kindje naar die aardige buurvrouw. Dat heeft natuurlijk veel voordelen, je kind is in een vertrouwde, huiselijke omgeving en de kosten zijn beperkt. Heb je veel opvang nodig, dan wordt de oppas vaak afgewisseld met enkele dagdelen kinderdagverblijf.

Afspraken met andere ouders
Je kunt ook afspraken maken met andere ouders over de opvang van elkaars kinderen. Je kunt zoeken naar ouders in je omgeving die de opvang onderling willen delen. Dat betekent dat jij op vrije dagen op de kinderen van de andere ouder past en andersom, als jij werkt, de andere ouder op die van jou. Nadeel is dat er geen controle is op de kwaliteit van de opvang, het voordeel is dat het een heel voordelige vorm van opvang is.

Kosten van de opvang

Voor de opvang van uw kinderen kunt u gebruik maken van een geregistreerd kindercentrum of gastouderopvang. De overheid betaalt dan mee in de kosten van de kinderopvang in de vorm van een kinderopvangtoeslag. Hoeveel toeslag u krijgt, is afhankelijk van het gezinsinkomen. Hoe hoger dat inkomen, hoe minder toeslag. Voor meer informatie over Toeslag Kinderopvang, kijkt u op de site van de belastingdienst.