Het belang van vriendschap

Nu je kind een opleiding gaat doen of gaat werken, krijgt hij ook nieuwe vrienden. Vriendschappen blijven belangrijk voor je kind. Zijn vrienden hebben invloed op de keuzes die hij maakt. Vrienden zijn er ook om van te leren, over hoe andere mensen in elkaar zitten, maar ook over zichzelf. Over wat hij belangrijk vindt, wat zijn grenzen zijn. Dat blijft. Toch verandert de invloed van vrienden. In de puberteit zijn vriendengroepen herkenbaar aan dezelfde muziek- en kledingkeuze en vormt de groep een blok tegen de rest van de wereld. Nu je kind ouder wordt, zal hij zich onafhankelijker opstellen en meer zijn eigen identiteit laten zien.

Liefde en seks

Verliefdheid speelt een belangrijke rol in het leven van je kind. Hoe ouder je kind wordt, hoe serieuzer de verliefdheid kan zijn. Krijgt je kind een relatie, dan is seks daar een onderdeel van. Je kind kan er natuurlijk ook voor kiezen om met anderen naar bed te gaan, zonder dat er liefde bij om de hoek komt. Als puber heeft je kind al interesse gekregen in seksualiteit. Je kind gaat nu verder met het ontdekken van seks. Jongeren van 18 jaar hebben meestal wel wat seksuele ervaring of doen die op korte termijn op. Meestal snapt je zoon of dochter beter hoe hij in elkaar zit, dus ook of hij hetero, homo- of biseksueel is, en wat wel en niet werkt bij de ander. Als het goed is, geniet hij van seks én is hij op de hoogte van de risico's op bijvoorbeeld soa, aids en zwangerschap. Op de website van Sense kan hij meer lezen over de leuke en minder leuke kanten van seks.

Roken, alcohol en drugs

Elke jongere komt vroeg of laat in aanraking met roken, alcohol of drugs. Door in een vroeg stadium met je kind te praten over roken, drinken en blowen - bij voorkeur al vanaf de basisschool - verklein je de kans dat je kind op jonge leeftijd te veel drinkt en gaat roken of blowen. Wees duidelijk over de regels. Sommige ouders zijn bang dat hun kind stiekem gaat drinken als ze het verbieden. Uit onderzoek bijkt dat dat niet zo is. Kinderen luisteren gemiddeld goed naar hun ouders en zullen niet, of later, gaan drinken. Regels en afspraken geven jongeren houvast en laten ook zien dat je geïnteresseerd bent. Wees duidelijk over wat je wel en niet goed vindt.

Interessante websites:
Voor opvoeders: www.hoepakjijdataan.nl
Voor jongeren: www.drankendrugs.nl