U bevindt zich hier

Volwassen

Je kind is nu zelf volwassen. De afgelopen jaren heeft hij zich steeds meer losgemaakt van jullie als ouders en gaat hij steeds meer zijn eigen gang. Er is de afgelopen jaren al veel veranderd in zijn leven, maar in de jaren als jongvolwassene, tussen 18 en 23 jaar, verandert er nog meer. Je kind gaat studeren of werken, misschien wel het huis uit. Hij krijgt steeds meer verantwoordelijkheid buiten huis en wordt steeds zelfstandiger. Vaak gaat dat goed, maar niet altijd. Je kind heeft nog steeds behoefte aan een luisterend oor en aan iemand die hem kan helpen met uitdagingen. Als ouders heb je daarin nog steeds een rol.

Onafhankelijk worden

Op deze leeftijd gaat je kind zich (nog verder) losmaken van jullie als ouders/verzorgers. Hij wil ruimte om zelf beslissingen te nemen en te experimenteren. Hij wil niet meer van zijn ouders afhankelijk zijn. Voor advies gaat hij eerder naar zijn vrienden. Soms betekent dat dat hij je nauwelijks meer iets vertelt. Dat wil niet zeggen dat jouw mening er niet meer toe doet. Je kunt je kind steunen door open met hem te praten en hem te laten zien dat je open staat voor een andere mening en kunt meeveren. Moedig hem aan om zelf initiatief te nemen en onafhankelijk te zijn. Leer hem dat fouten maken mag, en dat je daarvan kunt leren. Daarmee laat je ook zien dat je zijn onafhankelijkheid respecteert en help je je kind op weg naar een gezond volwassen mens.

Je rol als ouder

Nu je kind volwassen wordt, verandert je rol. Eerst was je de opvoeder en maakte je keuzes voor hem. Nu is je kind zelfstandig en maakt hij zijn eigen keuzes. Keuzes maken is niet altijd makkelijk. Als ouder ben je nodig om je kind te adviseren en ondersteunen.

Natuurlijk kun je het oneens zijn met de keuzes die je kind maakt. Misschien vind je wel dat je kind teveel feest, rookt, drinkt of drugs gebruikt. Of dat hij te veel (onveilige) seks heeft. Het is zijn keuze, maar je kunt je kind er wel op aanspreken, afspraken maken over wat wel en niet kan. Het is hoe dan ook belangrijk dat je in gesprek blijft met elkaar.

Sommige kinderen zijn lastiger aan te sturen dan anderen. Bijvoorbeeld omdat ze probleemgedrag vertonen als agressie, gokken, stelen of vandalisme. Loop je tegen dit soort problemen aan, dan kun je altijd terecht bij een van onze opvoedadviseurs.