Dienstverlening JGZ ten tijde van corona

In verband met de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus zijn sommige werkzaamheden van de Jeugdgezondheidszorg aangepast of tijdelijk stopgezet. De aangepaste dienstverlening van de Jeugdgezondheidszorg wordt op deze plek bijgehouden. Heb je vragen over de dienstverlening, vragen of zorgen over je kind of over een leerling, dan kun je tijdens kantooruren bellen met GGD HN (088-01 00 550). Wij staan voor je klaar en helpen je graag verder.

Jeugdgezondheidszorg in aangepaste vorm:

Inloopspreekuren
Onze inloopspreekuren zijn voorlopig alleen op afspraak te bezoeken. Heb je vragen over het gewicht, slapen, huilen en/of andere zorgen over je kind? Neem dan contact op met een jeugdverpleegkundige van GGD Hollands Noorden via telefoonnummer 088-01 00 550. Dan bekijken we samen wat we voor je kunnen betekenen.   

Consultatiebureau afspraak
De reguliere spreekuren waar je al een afspraak voor hebt staan, gaan gewoon door. Je wordt in sommige gevallen vooraf gebeld door de jeugdverpleegkundige om alvast een en ander telefonisch te bespreken. Mocht je afspraak niet doorgaan dan word je daar door je jeugdverpleegkundige over gebeld.

Let op:
Heb je een afspraak en heb jij, je kind of iemand anders uit je gezin koorts en/of benauwdheid? Dan moet het volledige gezin/huishouden thuisblijven. Neem dan contact op via telefoonnummer 088-01 00 550. Dan bekijken we samen wat de best passende oplossing is voor een nieuwe afspraak. Voor kinderen tot en met 6 jaar die neusverkouden zijn ZONDER andere klachten, en ZONDER gezinslid met koorts of benauwdheid kan de afspraak gewoon doorgaan. Twijfel je over bepaalde klachten van gezinsleden? Neem dan ook contact met ons op via telefoonnummer 088-01 00 550. 
Kom in ieder geval met één persoon en met één kind naar het consultatiebureau en houd afstand in de wachtruimte (minimaal 1,5 meter). 

Uitvoering hielprik en gehoorscreening pasgeborenen  
De uitvoering van de hielprik en gehoorscreening gaat gewoon door. Je wordt vooraf gebeld door de JGZ-medewerker om een en ander telefonisch af te stemmen. 
 
Huisbezoeken  
Ook de huisbezoeken gaan gewoon door. Je wordt vooraf gebeld door de JGZ-medewerker om alvast het een en ander telefonisch te bespreken. 

Basisonderwijs/voortgezet/speciaal onderwijs 
Ook al komen de JGZ-medewerkers mogelijk minder vaak op de scholen tijdens deze coronasituatie, ze blijven in contact met scholen en zijn beschikbaar voor vragen van ouders/leerlingen en scholen. Heb je vragen over je kind, of over een leerling, dan kun je contact met ons opnemen via telefoonnummer 088-01 00 550 (werkdagen ma t/m vr 08.30-16.30 uur). Wij staan voor je klaar en helpen je graag verder.  

Op het reguliere basisonderwijs worden kinderen geboren in 2014 die nog niet gezien zijn door de JGZ begin schooljaar 2020-2021 onderzocht door de doktersassistent op groei, visus en gehoor. De betreffende scholen en ouders krijgen hier begin van het schooljaar 2020-2021 bericht over.  

Op het reguliere basisonderwijs worden kinderen geboren in 2009 die nog niet gezien zijn door de JGZ niet allemaal ‘ingehaald’. De betreffende scholen en ouders krijgen hier begin van het schooljaar 2020-2021 bericht over en kunnen zo nodig zelf contact opnemen met de GGD. 

Op het speciaal (basis)onderwijs wordt een programma 'op maat’ gemaakt om kinderen die nog niet gezien zijn door de JGZ waar nodig ‘in te halen’. De betreffende scholen en ouders krijgen hier begin van het schooljaar 2020-2021 bericht over. 

Jeugdigen en ouders op het voortgezet onderwijs zijn aan het eind van het schooljaar per brief geïnformeerd over het aanbod van de GGD. 

(Telefonisch) opvoedspreekuur
Voor het reguliere spreekuur van de opvoedadviseurs gelden voorzorgsmaatregelen (waarbij de 1,5 meter en overige RIVM-maatregelen in acht worden genomen). Gesprekken kunnen ook telefonisch of via beeldbellen plaatsvinden. Je kunt met al je vragen (klein of groot) over opvoeden contact met ons opnemen via telefoonnummer 088-01 00 550 (werkdagen ma t/m vr 08.30-16.30 uur). De opvoedadviseurs bellen je terug. 
Meer lezen en tips over opvoeden in het algemeen of in coronatijd, kijk dan ook bij de blogs van onze opvoedadviseurs bij het kopje ‘ouders en opvoeden’ of klik hier.  

22 wekenprik (maternale kinkhoestvaccinatie) spreekuur
Wist je dat baby’s de eerste maanden niet beschermd zijn tegen kinkhoest? En dat kinkhoest juist voor baby’s heel ernstig kan zijn? Met een vaccinatie tijdens je zwangerschap kun je je kind meteen vanaf de geboorte beschermen tegen kinkhoest. 
 
De 22 wekenprik haal je bij een consultatiebureau bij jou in de buurt. Bel voor een afspraak met 088 01 00 550 (werkdagen 8.30-17.00 uur). Houd je Burgerservicenummer bij de hand.   

Kom alleen (zonder partner of kinderen) naar je afspraak. Houd afstand in de wachtruimte (minimaal 1,5 meter).  

Bij verkoudheidverschijnselen of koorts vragen wij je thuis te blijven. Ook als iemand anders uit je gezin deze klachten heeft. Je kunt een nieuwe afspraak maken als jij of het gezinslid 24 uur klachtenvrij is. 

​De vaccinatie voor maternale kinkhoest voor vrouwen die zwanger zijn en woonachtig op Texel wordt door de Jeugdgezondheidszorg en de verloskundigenpraktijk samen geregeld. Vrouwen die in aanmerking komen voor deze vaccinatie, worden door de verloskundige actief benaderd. 

Groepsvaccinaties MenACWY, HPV, BMR/DTP 
Vanwege de coronamaatregelen moet er een persoonlijke afspraak gemaakt worden voor de Meningokokken ACWY-, HPV- en DTP/BMR-vaccinatie. Voor meer informatie zie Rijksvaccinatieprogramma

Cursussen en workshops  
Sommige cursussen en workshops over zwangerschap en opvoeden worden nu online aangeboden, andere cursussen zijn weer gestart met bijeenkomsten. Kijk bij ‘cursussen’ op deze website voor meer informatie. 

Jongerensite JouwGGD.nl
Speciaal voor jongeren vanaf 12 jaar is de website www.JouwGGD.nl ontwikkeld. Een betrouwbare site waar jongeren informatie kunnen vinden over onderwerpen zoals: gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel en alcohol en drugs. Daarnaast kunnen jongeren anoniem chatten en mailen met een GGD-medewerker.