Dienstverlening JGZ ten tijde van corona

Update 21 april 2020

In verband met de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus zijn sommige werkzaamheden van de Jeugdgezondheidszorg aangepast of tijdelijk stopgezet. De aangepaste dienstverlening van de Jeugdgezondheidszorg wordt op deze plek bijgehouden. Heeft u vragen over onderstaande dienstverlening of zorgen over uw kind of een leerling dan kunt u tijdens kantooruren bellen met 088-01 00 550 het telefoonnummer van de GGD HN. Wij staan voor u klaar en helpen u graag verder.

Activiteiten die doorgaan

 • Spreekuren bij de consultatiebureaus in NHN alleen nog met een afspraak
  In verband met de situatie rondom corona zijn vanaf maandag 6 april alle inloopspreekuren in NHN voorlopig alleen op afspraak te bezoeken. Heeft u vragen over het gewicht, slapen, huilen en/of andere zorgen over uw kind? Neem dan contact op met een jeugdverpleegkundige van GGD Hollands Noorden via telefoonnummer 088-01 00 550. Dan bekijken we samen wat we voor u kunnen betekenen. 

  De reguliere spreekuren waar u al een afspraak voor heeft staan, gaan wel gewoon door. U wordt vooraf gebeld door de jeugdverpleegkundige om alvast het een en ander telefonisch te bespreken. Mocht uw afspraak niet doorgaan dan wordt u daar door uw jeugdverpleegkundige over gebeld. 

  Heeft u een afspraak en heeft u, uw kind of iemand anders uit uw gezin gezondheidsklachten, zoals: neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en/of koorts? Neem dan contact op via telefoonnummer 088-01 00 550. Dan bekijken we samen wat de best passende oplossing is voor een nieuwe afspraak. 

  Kom in ieder geval met één persoon en met één kind naar het consultatiebureau en houd afstand in de wachtruimte (minimaal 1,5 meter).
 • Uitvoering hielprik pasgeborenen 
  Deze gaat gewoon door. U wordt vooraf gebeld door de jeugdverpleegkundige om alvast het een en ander telefonisch te bespreken.
 • Huisbezoeken 
  Ook de huisbezoeken gaan gewoon door. U wordt vooraf gebeld door de doktersassistente, jeugdverpleegkundige of -arts om alvast het een en ander telefonisch te bespreken.
 • Telefonisch opvoedspreekuur  
  Nu het reguliere spreekuur van de opvoedadviseurs tijdelijk is stopgezet i.v.m. de situatie rondom het coronavirus is er bij GGD Hollands Noorden een telefonisch spreekuur gestart. U kunt met al uw vragen (klein of groot) over opvoeden contact opnemen met het telefoonnummer 088-01 00 550 (werkdagen ma t/m vr 08.30-16.30 uur).  De opvoedadviseurs bellen u dan zo snel mogelijk terug op de volgende tijden: ochtend (9.00-12.00 uur), middag (14.00-17.00 uur) en avond (19.00-20.30 uur). 

  Wilt u meer lezen en tips over opvoeden in het algemeen of in coronatijd, kijk dan ook bij de blogs van onze opvoedadviseurs bij het kopje ‘ouders en opvoeden’ of klik hier
   
 • JouwGGD.nl voor jongeren vanaf 12 jaar 
  Jongeren vanaf 12 jaar kunnen op de website www.jouwggd.nl terecht voor informatie over allerlei zaken en vragen die 12-plussers bezighouden. Op de site is er gelegenheid voor de jongeren om te mailen en te chatten met een jeugdverpleegkundige of jeugdarts van de GGD. 
 • Ook al komen de jeugdverpleegkundigen en – artsen niet meer op de onderwijsinstellingen tijdens deze corona-situatie, ze blijven wel beschikbaar en in contact met de scholen over de leerlingen
  Heeft u vragen of zorgen om een leerling dan kunt u contact opnemen met 088-01 00 550 (werkdagen ma t/m vr 08.30-16.30 uur). Wij staan graag voor u klaar om samen de juiste ondersteuning te bieden.
 • 22 wekenprik (maternale kinkhoestvaccinatie) spreekuur 
  Wist u dat baby’s de eerste maanden niet beschermd zijn tegen kinkhoest? En dat kinkhoest juist voor baby’s heel ernstig kan zijn? Met een vaccinatie tijdens uw zwangerschap kunt u uw kind meteen vanaf de geboorte beschermen tegen kinkhoest.

  De 22 wekenprik haalt u bij een consultatiebureau bij u in de buurt. Bel voor een afspraak met 088 01 00 550 (werkdagen 8.30-17.00 uur). Houd uw Burgerservicenummer bij de hand. 
  • Kom alleen (zonder partner of kinderen) naar uw afspraak.
  • Bij verkoudheidverschijnselen of koorts thuisblijven. Ook als iemand anders uit uw gezin deze klachten heeft. Maak een nieuwe afspraak als u of het gezinslid 24 uur klachtenvrij is.
  • Houd afstand in de wachtruimte (minimaal 1,5 meter). 

De vaccinatie voor maternale kinkhoest voor vrouwen die zwanger zijn en woonachtig op Texel wordt door de Jeugdgezondheidszorg en de verloskundigenpraktijk samen geregeld. Vrouwen die in aanmerking komen voor deze vaccinatie, worden door de verloskundige actief benaderd.
 

 • Vaccinaties voor 14-jarigen (MenACWY) 
  De vaccinatie MenACWY voor 14-jarigen gaat voor de zomer uitgevoerd worden. De tieners geboren in 2006 krijgen zo spoedig mogelijk een oproep voor deze vaccinatie. Elke tiener op een apart tijdstip.
 • Cursussen en workshops 
 • Sommige cursussen en workshops over zwangerschap en opvoeden worden nu online aangeboden. Kijk bij ‘cursussen’ op deze website voor meer informatie.
 •  

Activiteiten die zijn aangepast of tijdelijk stopgezet (tot 1 juni 2020) ten tijde van corona 

 • Gehoorscreening 
  Vanaf 24 maart is de gehoorscreening bij pasgeborenen tijdelijke stopgezet. Wanneer de gehoorscreening weer start hangt af van de ontwikkelingen rond het coronavirus. 
 • Groepsvaccinaties (voor 9- en 12-jarigen) 
  De DTP/BMR (9-jarige jongens/meisjes) en HPV (13-jarige meisjes) worden uitgesteld tot na de zomervakantie. Voor meer informatie zie ook Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinaties zullen in een later stadium worden ingehaald. 
 • Inloopspreekuren voor 0-4-jarigen 
  In verband met corona werken we alleen nog op afspraak voor een bezoek aan het consultatiebureau. Zie tekst helemaal bovenaan. Als u uw kind tussentijds wilt wegen of een vraag heeft, kunt u bellen naar 088-01 00 550 (werkdagen ma t/m vr 08.30-16.30 uur). U wordt dan meteen telefonisch geholpen, of zo nodig neemt uw jeugdverpleegkundige contact met u op voor een afspraak. 
 • Afspraken jeugdigen 4-18 jaar 
  Ouders/kinderen die een afspraak gepland hadden staan, worden hierover telefonisch benaderd. Jeugdigen die dit schooljaar een afspraak hadden moeten krijgen, zullen later dit schooljaar benaderd worden. Bij vragen of zorgen kunt u contact met ons opnemen, 088-01 00 550 (werkdagen ma t/m vr 08.30-16.30 uur). Wij staan graag voor u klaar.
 • Koemelkallergie-provocatietesten 
  Het protocol rondom testen op koemelkeiwit allergie blijft gehandhaafd. Echter, in verband met corona worden testen binnen GGD HN uitgesteld. Ouders die een afspraak hadden staan zijn hierover geïnformeerd.