De band met je kind

Een jonge baby heeft veel aandacht, warmte en liefde nodig. Dit is belangrijk voor zijn ontwikkeling. Een kleine baby kun je nog niet verwennen door hem veel vast te houden. Sterker nog, de band tussen ouder en kind vormt zich door naar elkaar te kijken, elkaar te ruiken, te horen en te voelen. Zoek dus veel contact met je kind via je gezicht, stem en aanraking en breng zo veel mogelijk tijd samen door.
De aandacht, warmte, genegenheid en prikkels die de baby ontvangt, zijn belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling. Als heel kleine baby vraagt je kind aandacht door te huilen. Na een week of 6 gaat hij kraaien of lachen. Ook als je baby al wat groter is, blijft contact met elkaar hebben van belang. Contact heb je door aandacht te geven en met je kind te praten en door hem te knuffelen.

Groei en ontwikkeling

Een pasgeboren baby kan nog niet zo veel en is helemaal van jou afhankelijk. Met drie maanden grijpen de meeste kindjes naar een speeltje. Rond de 6 maanden rollen zij zich om, met ongeveer 9 maanden kunnen ze zitten, en niet veel later ook kruipen. En met 1,5 jaar lopen de meeste kinderen. Tegelijkertijd leert je kind praten. Hij wordt zelfstandiger en wil alles 'zelluf doen!'. Hij snapt anderen steeds beter en kan begrijpen wat er van hem gevraagd wordt.

Je kind ontwikkelt zich in de eerste 4 jaar in een razend tempo. Als ouder kun je hem het beste op een positieve manier blijven stimuleren. Dus in plaats van negatief gedrag af te keuren, vooral complimenten geven als je kind iets goed doet. Daar krijgt je kind zelfvertrouwen van en dat is goed voor jullie band. Heb je vragen over de groei, ontwikkeling of opvoeding van je baby of peuter, dan kun je natuurlijk altijd terecht op het consultatiebureau.

Filmpje veiligheid fietsstoeltjes