U bevindt zich hier

Ik heb een vraag over...

Vragen over zwangerschap en opvoeden

Wil je voorbereiding treffen voor de bevalling, de tijd na de bevalling of loop je met vragen rond over de peuterpuberteit, pubers, of opvoeden in het algemeen? 

Bekijk dan ons cursusaanbod

Je kunt jouw vraag over opvoeding en ontwikkeling van kinderen ook kwijt op onze opvoedspreekuren. 

Lees meer over de opvoedspreekuren

Via ons opvoedblog geven wij maandelijks tips over opvoeden

Lees onze opvoedblogs

Alles over het Rijksvaccinatieprogramma

Tienervaccinatie Meningokokkenziekte

Vanaf half september ontvangen jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Met de slogan Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte nodigen het RIVM en de jeugdgezondheidsorganisaties jongeren uit deze vaccinatie te halen. Dit jaar ontvangen zo’n 130.000 jongeren in Nederland een uitnodiging. In 2019 krijgen jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie. Dat zijn ongeveer 860.000 jongeren.

Oproepschema Noord-Holland Noord

Rijksvaccinatieprogramma, najaar 2018

DTP/BMR

Hierbij nodigen wij uw kind nogmaals uit voor de vaccinaties Difterie, Tetanus, Polio (DTP) en Bof, Mazelen, Rodehond (BMR). Uw kind is geboren in 2009 en komt in 2018 in aanmerking voor deze vaccinatie.

Belangrijk om te weten! 

 • Kinderen met koorts hoger dan 38,5°C worden niet gevaccineerd.
 • Wilt u bij binnenkomst op de vaccinatielocatie melden als uw kind:
  • In de afgelopen 4 weken is gevaccineerd.
  • Nu of de laatste 3 maanden onder behandeling is/ is geweest bij een medisch specialist.
  • Bij eerdere vaccinaties is flauwgevallen.
 • Wilt u alle ontvangen oproepkaarten en het vaccinatiebewijs (het overzicht van de eerder gegeven vaccinaties) van uw kind meenemen.
 • Wilt u ervoor zorgen dat beide bovenarmen van uw kind gemakkelijk ontbloot kunnen worden.

Wanneer verwachten wij u met uw kind(eren)?
Hieronder vindt u de oproepschema's per regio met daarop datum, locatie  en tijd van de vaccinaties in uw gemeente. Als u met uw kind niet op de aangegeven datum en/of tijd kunt, mag u in een andere gemeente komen. Dit hoeft u niet aan de GGD door te geven

Meer informatie?
Kijk op de website van het RIVM: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties voor meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma. U kunt ook contact opnemen met jeugdgezondheidszorg, telefoon: (088-0100555, ma t/m vr 09.00 tot 12.00 uur).

DTP/BMR-oproepschema

HPV 

Alle meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor de vaccinaties tegen baarmoederhalskanker (HPV). Deze vaccinaties zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. 
Voor meisjes tot 15 jaar zijn twee HPV-vaccinaties nodig. Voor meisjes die na hun 15e verjaardag starten met de HPV-vaccinatie, zijn drie vaccinaties nodig.

Belangrijk

 • Je kunt niet gevaccineerd worden bij koorts hoger dan 38,5°C.
 • Meld bij binnenkomst op de vaccinatielocatie of je: 
  - in de afgelopen 4 weken bent gevaccineerd;
  - nu of de laatste 3 maanden onder behandeling bent/ bent geweest bij een medisch specialist;
  - bij eerdere vaccinaties bent flauwgevallen.
   

HPV-oproepschema

Wat is het Rijksvaccinatieprogramma?

In Nederland vinden we het belangrijk dat kinderen een gezonde start in het leven krijgen. Vaccinaties tegen besmettelijke infectieziekten horen daarbij. Daarom hoeven ouders niet te betalen voor de vaccinaties. Vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma is geen verplichting, maar een recht waar gelukkig de meeste ouders gebruik van maken. Het programma wordt georganiseerd door de Rijksoverheid, daarom heet het Rijksvaccinatieprogramma. 

Lees meer over het Rijksvaccinatieprogramma

Welke vaccinatie wordt wanneer gegeven?

In het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen en jongeren tijdens de eerste levensjaren verschillende inentingen. Deze vaccinaties zijn uitgebreid onderzocht en door de Gezondheidsraad veilig en effectief bevonden.

Bekijk welke vaccinatie op welk moment gegeven wordt

Tegen welke ziekten beschermen de vaccinaties?

Ondanks dat de infectieziekten waartegen gevaccineerd wordt nog maar zelden in Nederland voorkomen, is vaccineren verstandig. Vaak zijn het zeer besmettelijke ziekten die vooral bij jonge kinderen ernstige gevolgen kunnen hebben. Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt tegen 12 ernstige infectieziekten.

Lees meer over de infectieziekten en hoe vaccinaties je kind hiertegen beschermen

Welke bijwerkingen hebben de vaccinaties?

Een pijnlijke plek op arm of been of lichte koorts zijn veelvoorkomende bijwerkingen van vaccinaties. Ze zijn vervelend, maar wegen absoluut op tegen de risico’s die je loopt bij een besmetting met een infectieziekte.

Lees meer over bijwerkingen van rijksvaccinaties

Wat als mijn kind een vaccinatie gemist heeft?

Heeft je kind een vaccinatie gemist, neem dan voor het maken van een afspraak telefonisch contact op met GGD Hollands Noorden via 088 01 00 550.

De vaccinatie kan plaatsvinden bij het vaste team Jeugdgezondheidszorg. GGD Hollands Noorden heeft daarnaast een vaccinatiespreekuur voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 19 jaar die een vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma hebben gemist. In elke regio is er maandelijks een vaccinatiespreekuur in Alkmaar, Hoorn en afwisselend in Schagen en Den Helder. 

Hoe bereid ik mijn kind voor op een vaccinatie?

Heb je besloten om je kind te laten vaccineren? Dan kun je je kind voorbereiden op het krijgen van een vaccinatie.

Bekijk de folder Uw kind voorbereiden op een vaccinatie

Staat je vraag er niet tussen?

Neem op werkdagen tussen 08.30-16.30 uur contact op via 088-01 00 550 of stel je vraag via onderstaand formulier.