U bevindt zich hier

Welkom bij jeugdgezondheidszorg van GGD HN

Onze dienstverlening, ook tijdens deze coronaperiode en de lockdowns, gaat onverminderd door. wel zijn sommige werkzaamheden aangepast of tijdelijk uitgesteld.  Lees verder over onze aangepaste dienstverlening.

De opvoeding en gezondheid van je kind
De jeugd heeft de toekomst! De jeugdgezondheidszorg van GGD HN houdt zich bezig met de gezondheid, groei en ontwikkeling van alle kinderen en jongeren, vanaf de zwangerschap tot 18 jaar. In Noord-Holland-Noord staan onze jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen, dokters- en consultatiebureau-assistenten, screeners en opvoedadviseurs voor je klaar. We hebben meer dan 140.000 kinderen in zorg en nauw contact met verloskundigen, scholen, wijkteams, centra voor jeugd en gezin, jeugdhulpverleningsorganisaties en gemeenten.

Heb je vragen over de gezondheid, ontwikkeling of het opvoeden van jouw kind? Of heb je vragen over onze dienstverlening? Of maak je je zorgen over een leerling? Bel ons tijdens kantooruren op 088-01 00 550. Wat je vraag ook is, wij staan graag voor je klaar.

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Kansrijke Start

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen – zowel fysiek als mentaal - op latere leeftijd.

Lees meer

 

22 wekenprik, kinkhoestvaccinatie tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen een gratis vaccinatie halen die hun baby vanaf de geboorte beschermt tegen kinkhoest; de zogenaamde ‘22 wekenprik’. De vaccinatie haal je bij een consultatiebureau bij jou in de buurt. Bel voor een afspraak: 088-01 00 550 tussen 08:30- 17:00 uur. Lees meer over de '22 wekenprik'

Vul hier de digitale vragenlijst in over wel of niet '22 wekenprik' tijdens zwangerschap.

 

Cursussen over zwangerschap en opvoeden

Naast de reguliere controle en individuele advisering bij de verloskundige of gynaecoloog bieden wij aanstaande ouders prenatale groepsvoorlichting aan. Deze voorlichting bestaat uit verschillende (afzonderlijk van elkaar te volgen) cursussen, workshops of informatiebijeenkomsten. De inhoud is aanvullend aan elkaar en erop gericht om de zwangere en haar partner te informeren over zwangerschap, bevalling en ouderschap. Veelal gratis te volgen. Bekijk hier het actuele aanbod van deze cursussen. 

Bij onze cursussen en groepsbijeenkomsten op locatie wordt rekening gehouden met de maatregelen en richtlijnen van het RIVM.

 

Extra begeleiding tijdens zwangerschap van jeugdverpleegkundige

Het krijgen van een kind is voor ouders een van de belangrijkste gebeurtenissen in hun leven. De eerste 1001 dagen (van conceptie tot 2 jaar) zijn voor een gezonde ontwikkeling van het kind cruciaal. Daarom maakt goede informatie en begeleiding van ouders wat betreft gezonde leefstijl, ontwikkeling en ouderschap juist in die periode het verschil. Een goede start is niet voor elk kind vanzelfsprekend. Soms is er in de zwangerschap al sprake van problemen. Dan zijn huiselijk geweld, drugsgebruik, onveilige relatie en onzekerheid over het ouderschap onderdeel van het dagelijks leven van de (aanstaande) ouders. Deze ouders hebben een steun in de rug nodig. Zo licht als mogelijk, zo zwaar als nodig. Ieder kind en iedere ouder verdient een gelijke kans op een gezond en gelukkig leven.

Stevig ouderschap en Voorzorg
Bij signalen dat er vragen of problemen zijn, kan een jeugdverpleegkundige tijdens en na de zwangerschap op huisbezoek komen bij ouders die deze extra steun nodig hebben. Zij begeleiden de ouder(s) bij opvoeden, opgroeien en ouderschap naast de verloskundige zorg en later naast de reguliere zorg van de jeugd-gezondheidszorg. Deze huisbezoeken zijn gratis.

Aanmelden hielprik/gehoorscreening

Je kindje aanmelden voor een hielprik/gehoorscreening? Vul het formulier in.

Consultatiebureau

De afspraken bij de jeugdgezondheidsorg vinden de eerste 4 jaar plaats op het consultatiebureau en soms thuis. Elk kind, elk gezin is anders. Bij elke afspraak zal de jeugdarts op jeugdverpleegkundige samen met je afstemmen wat er nodig is.

Welke contactmomenten bieden wij?

In totaal bieden wij standaard 14 contactmomenten aan. Dit kunnen er in overleg meer of minder zijn. Bekijk wat onze contactmomenten inhouden.

GroeiGids app en -chat

Je kunt in de GroeiGids app de ontwikkeling en groei van jouw kind bijhouden vanaf de zwangerschap tot en met de puberteit.
De echo’s, het eerste lachje, de eerste stapjes: alle ontwikkelingen van je kind kun je bijhouden in de app. Inclusief foto’s en filmpjes. Ook groeicurves, vaccinaties en kinderziekten kun je makkelijk bijhouden. Je kunt kiezen van welke gegevens je een album wilt laten afdrukken. Leuk voor jezelf en je kind later!

Download Groeigids in App Store
Download Groeigids in Play Store

Chatten voor ouders met kinderen 0-18 jaar
Heb je vragen of zorgen over de ontwikkeling en/of het opvoeden van jouw kind of leerling tussen de 0 t/m 5 jaar oud en wil je je vraag eenvoudig en anoniem stellen aan jeugdverpleegkundige van de GGD? Via de button van de GroeiGids-app kun je contact opnemen door middel van de chatfunctie.

Naar de chatfunctie 0-5 jaar (7 dagen per week van 08.30-22.00 uur)
Naar de chatfunctie 0-18 jaar (ma t/m vrij van 18.00-22.00 uur, zaterdag en zondag van 08.30-22.00 uur)

 

JouwGGD.nl

JouwGGD.nl is de website speciaal gemaakt voor jongeren. Hier vinden ze informatie over: gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel en alcohol en drugs. Tevens kunnen ze chatten en mailen met een GGD-medewerker en kunnen ze reageren op vragen van andere jongeren. Ook is er een A-Z index. Hier staat informatie op over allerlei onderwerpen: gebruik van drugs, eetstoornissen, veilig vrijen etc.
JouwGGD.nl is speciaal voor jongeren tussen de 13 en 23 jaar.

JGZ op school (BO en VO)

Basisonderwijs en voortgezet onderwijs
Ook vanaf dat jouw kind naar school gaat, volgen wij zijn/haar gezondheid en ontwikkeling.
Lees meer over gezondheidsonderzoek in het basisonderwijs
Lees meer over gzondheidsondererzoek in het voortgezet onderwijs

 

Opvoedadvies en -ondersteuning

Met vragen over opvoeding naar GGD Hollands Noorden?  Dat is zeker mogelijk. Opvoeden is leuk, maar kan op sommige momenten ook een uitdaging zijn. Je kan met vragen en twijfels zitten, maar soms zoek je gewoon een bevestiging dat je het goed doet. Onze opvoedadviseurs kunnen je ondersteunen.

Opvoeden gaat niet vanzelf! Kijk ook eens op positief opvoeden NHN of lees het Online magazine voor ouders 'Zorg goed voor jezelf'.

Voor alle vragen over opvoeding of ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 18 jaar, kun je terecht op onze opvoedspreekuren,
 

Rijksvaccinatieprogramma

In Nederland vinden we het belangrijk dat kinderen een gezonde start in het leven krijgen. Vaccinaties tegen besmettelijke infectieziekten horen daarbij. Daarom hoeven ouders niet te betalen voor de vaccinaties. Vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma is geen verplichting, maar een recht waar gelukkig de meeste ouders gebruik van maken. Het programma wordt georganiseerd door de Rijksoverheid, daarom heet het Rijksvaccinatieprogramma. Lees meer over het Rijksvaccinatieprogramma

Informatie over toestemmingen voor het Rijksvaccinatieprogramma
Met het RVP beschermen we kinderen tegen ernstige infectieziekten. Het RIVM organiseert het RVP. De Jeugdgezondheidszorg geeft de vaccinaties in de buurt. Volgens de wet moet er voor het RVP toestemming worden gevraagd.
Lees hier de uitleg over toestemmingen voor het RVP.

Project M@ZL

M@ZL (spreek uit: mazzel) staat voor Medische Advisering van de Ziekgemelde Leerling en is een integrale aanpak om leerlingen met ziekteverzuim vroegtijdig te signaleren en te begeleiden. Dankzij M@ZL verlaagt de omvang van ziekteverzuim waardoor schooluitval (met alle gevolgen van dien) kan worden voorkomen. 

Lees meer

Kansrijke Start

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 dagen zijn cruciaal voor een goede start.
Lees meer

 

Groeigids app en -chat

Groeigids app

In de GroeiGids app kun je de ontwikkeling en groei van jouw kind bijhouden vanaf de zwangerschap tot en met de puberteit.
De echo’s, het eerste lachje, de eerste stapjes: alle ontwikkelingen van je kind kun je bijhouden in de app. Inclusief foto’s en filmpjes.
Lees meer

 

Groeigids chat - Chatten met de jeugdverpleegkundige

 

Ma t/m vrij van 08.30-18.00 uur   Ma t/m vrij 18.00-22.00 uur
zat en zon 08.30-22.00 uur

 
Lees meer    

JouwGGD.nl

Jouwggd.nl: Alles over gezondheid voor jongeren
Je vind antwoord op de vragen over je lichaam, je gevoel of dingen waar je liever niet thuis over praat. Meer uitleg: kijk de video.