U bevindt zich hier

Welkom bij jeugdgezondheidszorg van GGD HN

Onze dienstverlening, ook tijdens deze coronaperiode en de lockdowns, gaat onverminderd door. wel zijn sommige werkzaamheden aangepast of tijdelijk uitgesteld.  Lees verder over onze aangepaste dienstverlening.

 

De opvoeding en gezondheid van je kind
De jeugd heeft de toekomst! De jeugdgezondheidszorg van GGD HN houdt zich bezig met de gezondheid, groei en ontwikkeling van alle kinderen en jongeren, vanaf de zwangerschap tot 18 jaar. In Noord-Holland-Noord staan onze jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen, dokters- en consultatiebureau-assistenten, screeners en opvoedadviseurs voor je klaar. We hebben meer dan 140.000 kinderen in zorg en nauw contact met verloskundigen, scholen, wijkteams, centra voor jeugd en gezin, jeugdhulpverleningsorganisaties en gemeenten.

Heb je vragen over de gezondheid, ontwikkeling of het opvoeden van jouw kind? Of heb je vragen over onze dienstverlening? Of maak je je zorgen over een leerling? Bel ons tijdens kantooruren op 088-01 00 550. Wat je vraag ook is, wij staan graag voor je klaar.

Kansrijke Start - GroeiGids App - Jouwggd.nl

 


 


Jouwggd.nl: Alles over gezondheid voor jongeren
Je vind antwoord op de vragen over je lichaam, je gevoel of dingen waar je liever niet thuis over praat. Meer uitleg: kijk de video.

 


 

 

 

 

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Kansrijke Start

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen – zowel fysiek als mentaal - op latere leeftijd.

Filmpje Wat betekent Kansrijke Start?

22 wekenprik, kinkhoestvaccinatie tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen een gratis vaccinatie halen die hun baby vanaf de geboorte beschermt tegen kinkhoest; de zogenaamde ‘22 wekenprik’. De vaccinatie haal je bij een consultatiebureau bij jou in de buurt. Bel voor een afspraak: 088-01 00 550 tussen 08:30- 17:00 uur. Lees meer over de '22 wekenprik'

 

Cursussen over zwangerschap en opvoeden

Naast de reguliere controle en individuele advisering bij de verloskundige of gynaecoloog bieden wij aanstaande ouders prenatale groepsvoorlichting aan. Deze voorlichting bestaat uit verschillende (afzonderlijk van elkaar te volgen) cursussen, workshops of informatiebijeenkomsten. De inhoud is aanvullend aan elkaar en erop gericht om de zwangere en haar partner te informeren over zwangerschap, bevalling en ouderschap. Veelal gratis te volgen. Bekijk hier het actuele aanbod van deze cursussen. 

Bij onze cursussen en groepsbijeenkomsten op locatie wordt rekening gehouden met de maatregelen en richtlijnen van het RIVM.

 

Extra begeleiding tijdens zwangerschap van jeugdverpleegkundige

Het krijgen van een kind is voor ouders een van de belangrijkste gebeurtenissen in hun leven. De eerste 1001 dagen (van conceptie tot 2 jaar) zijn voor een gezonde ontwikkeling van het kind cruciaal. Daarom maakt goede informatie en begeleiding van ouders wat betreft gezonde leefstijl, ontwikkeling en ouderschap juist in die periode het verschil. Een goede start is niet voor elk kind vanzelfsprekend. Soms is er in de zwangerschap al sprake van problemen. Dan zijn huiselijk geweld, drugsgebruik, onveilige relatie en onzekerheid over het ouderschap onderdeel van het dagelijks leven van de (aanstaande) ouders. Deze ouders hebben een steun in de rug nodig. Zo licht als mogelijk, zo zwaar als nodig. Ieder kind en iedere ouder verdient een gelijke kans op een gezond en gelukkig leven.

Stevig ouderschap en Voorzorg
Bij signalen dat er vragen of problemen zijn, kan een jeugdverpleegkundige tijdens en na de zwangerschap op huisbezoek komen bij ouders die deze extra steun nodig hebben. Zij begeleiden de ouder(s) bij opvoeden, opgroeien en ouderschap naast de verloskundige zorg en later naast de reguliere zorg van de jeugd-gezondheidszorg. Deze huisbezoeken zijn gratis.

Aanmelden hielprik/gehoorscreening

Je kindje aanmelden voor een hielprik/gehoorscreening? Vul het formulier in.

Consultatiebureaus en (inloop)spreekuren

Let op: In verband met corona kun je nu alleen op afspraak langskomen.

Bij bezoek aan een consultatiebureau dienen jij en je kindje allebei klachtenvrij te zijn van verkoudheid, keelpijn of koorts. Graag 1 ouder per kind en geen andere kinderen meenemen.
Verder gelden op de consultatiebureaus vanzelfsprekend de hygiënische maatregelen en voorschriften i.v.m. corona, zoals 1,5 meter afstand, handen wassen en geen speelgoed meenemen.

Na het intakehuisbezoek, vlak na de geboorte van je kind, vinden de vervolgafspraken doorgaans plaats op een locatie van de jeugdgezondheidszorg. De eerste 4 jaar zal dat op een consultatiebureau zijn. De eerste maanden kom je zeer regelmatig op het consultatiebureau, naarmate je kind ouder wordt zal dit steeds minder vaak worden.
Bij het consultatiebureau wordt je kind gewogen, gemeten, indien gewenst gevaccineerd en verder gekeken naar de ontwikkeling van jouw kind. Ook kan je dan vragen stellen aan de jeugdverpleegkundige of -arts over de gezondheid en ontwikkeling van je kind.

Als je tussendoor vragen hebt, je kind wilt laten wegen of je zorgen maakt over je baby of kind kun je altijd tijdens kantooruren een afspraak maken met je verpleegkundige van het consultatiebureau via telefoonnummer 088-01 00 550. Wij staan graag voor je klaar.

(Inloop)spreekuren 
Kijk hier voor een consultatiebureau bij jou in de buurt. Ook staan daar de openingstijden van de (inloop)spreekuren, waar je altijd even langs kunt als je je kind wilt laten wegen of vragen hebt over je baby of kind.

 

Bekijk hier op welke leeftijd van je kind je in ieder geval het beste naar het consultatiebureau kunt gaan.

 

Gezondheidsonderzoek door JGZ in bo en vo

We blijven de ontwikkeling en gezondheid van jouw kind volgen. Zodra je kind naar school gaat, kom je ons daar weer tegen.

Basisschool
Voortgezet onderwijs

Let op: In verband met corona zijn onze doktersassistenten, jeugdverpleegkundigen en -artsen alleen nog telefonisch in contact met scholen.

 

 

Advies en ondersteuning bij opvoeden kinderen 0-18 jaar

Heb je vragen over de opvoeding van je kind, jong of in de pubertijd, en je wilt daar graag eens over praten of advies, neem dan gerust contact op met één van onze opvoedadviseurs, bel 088-01 00 550 en vraag naar één van onze opvoedadviseurs.

Let op: In verband met corona zijn er nu alleen telefonische opvoedspreekuren.

Meer informatie over opvoeden en de gezondheid van je kind in de volgende leeftijdsfases.

 

 

 

 

GroeiGids app en chatten voor ouders met kinderen tot 6 jaar

Deze app biedt jou als (aanstaande) ouder betrouwbare voorlichting en inzicht in de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van je kind.
Lees meer

JouwGGD.nl: website voor jongeren vanaf 12 jaar

Een speciale website voor jongeren: Op deze website vind je antwoord op vragen over je lichaam, je gevoel of dingen waar je thuis misschien liever niet over praat. Ook kun je op deze website via een chatfunctie vragen stellen over je gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol, drugs en meer aan één van onze collega’s bij de GGD.

 

Informatie over vaccinaties

Aan ieder kind in Nederland bieden wij – gratis en vrijwillig – bescherming tegen twaalf ernstige infectieziekten. Dit doen we door het geven van vaccins. De meeste vaccinaties krijgt je kind al bij het consultatiebureau. Maar ook schoolgaande kinderen krijgen nog enkele vaccinaties. Voor deze vaccinaties krijgt je kind een aparte uitnodiging. De vaccinaties worden namelijk niet op school gegeven.

Lees verder

Als het thuis even niet meer gaat....

Huiselijk geweld en kindermishandeling komen vaak voor, op alle leeftijden en in alle culturen. Het zijn zelfs de meest voorkomende vormen van geweld. Als je je zorgen maakt om de veiligheid van een kind, een volwassene of een oudere in jouw omgeving is het belangrijk dat er hulp komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten. Ben jij dat?

Wil je advies of heb je hulp nodig voor een ander en/of jezelf? Bel dan gratis het landelijke nummer van Veilig Thuis 0800-2000. Ook als je twijfelt.

Je krijgt een bandje te horen waarbij je wordt gevraagd de naam van de plaats waar je woont in te spreken of de woonplaats van de persoon waarvoor je belt. Daarna word je direct doorverbonden met een medewerker in de juiste regio.

Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week.

Ook wanneer je vermoedt dat iemand in jouw omgeving te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling kun je dit melden bij Veilig Thuis.

Of kijk voor meer informatie op de website van Veilig Thuis Noord-Holland Noord. 

Bekijk hier het filmpje als het thuis even niet meer gaat. 

Project M@ZL

M@ZL (spreek uit: mazzel) staat voor Medische Advisering van de Ziekgemelde Leerling en is een integrale aanpak om leerlingen met ziekteverzuim vroegtijdig te signaleren en te begeleiden. Dankzij M@ZL verlaagt de omvang van ziekteverzuim waardoor schooluitval (met alle gevolgen van dien) kan worden voorkomen. 
Lees meer