U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

Week van de lentekriebels 18 t/m 22 maart06-03-2019

Wilt u als school kennis maken met het thema relaties en seksualiteit? En daarbij thema’s als 'Weerbaarheid', 'Lichaam en zelfbeeld' op de agenda  zetten? Maar weet u niet hoe? Doe dan mee met de Week van de Lentekriebels! Deze nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs vindt plaats van 18 t/m 22 maart 2019. Dit jaar is het thema: Ik wil het weten.

Aandacht seksuele vorming op basisschool juist nodig, waarom? 
Kinderen staan dan nog heel open voor normen en waarden. Seksualiteit is, zeker in de onderbouw, dan nog geen onderwerp waar schaamte omheen hangt en waar kinderen vragen over hebben. Door al op jonge leeftijd te starten raken leerlingen ook vertrouwd met het thema. Ze krijgen hierdoor betrouwbare informatie en vaardigheden mee waar ze later veel aan hebben:

  • Ze durven eerder vragen te stellen over seksualiteit.
  • Ze ontwikkelen normen en waarden.
  • Ze worden weerbaarder.
  • Ze leren respectvol met elkaar om te gaan.

Ook leerlingen met een beperking doorlopen een seksuele ontwikkeling, hebben vragen over seksualiteit en vertonen seksueel gedrag. Bekijk de informatie, tips en video hoe u seksuele vorming geeft aan leerlingen met een beperking.

In het kort: de invulling van de week 
Scholen geven in groep 1 t/m 8 elke dag minimaal een les over relaties en seksualiteit. Hiervoor kan het lespakket Kriebels in je buik of Kriebels in je buik speciaal onderwijs gebruikt worden. Daarnaast zijn er op deze website andere materialen en activiteiten te vinden. Bijvoorbeeld een theatervoorstelling, een ouderavond, een voorleesmiddag of een tentoonstelling. Met leuke gadgets kunt u de school aankleden.  

Enthousiast geworden? Geef u dan nu op voor de Week van de Lentekriebels via deze link!!

Heeft u interesse om structureel aandacht te besteden aan het thema Relaties en Seksualiteit? Neemt u dan een kijkje op de website van Gezonde School!