U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

Listeria besmetting via vleeswaren 04-10-2019

Op 4 oktober werd bekend dat ongeveer 20 mensen ziek zijn geworden door de listeriabacterie na het eten van besmette vleeswaren.

Wat is de Listeriabacterie?
De listeriabacterie kan voorkomen in voedsel, vooral op rauwe voeding en producten die lang in de koelkast hebben gelegen. Gezonde personen krijgen meestal geen of milde klachten, die lijken op griep of buikgriep. De ziekte kan ernstiger verlopen bij heel jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een deel van deze patiënten kan overlijden. Zwangere vrouwen hoeven zelf niet ziek te worden van een infectie met Listeria, maar lopen wel een kans op een miskraam, vroeggeboorte of ernstige ziekte van het kind wanneer het besmet raakt tijdens de geboorte. Jaarlijks worden ongeveer 80 patiënten met een listeria-infectie gemeld bij het RIVM.

Heeft u mogelijk besmette vleeswaren gegeten?
We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt wat u dan moet doen. De kans om ziek te worden is heel klein. Wordt u toch ziek (koorts, grieperig gevoel, diarree) neem dan contact op met uw huisarts.

Meer informatie?
U kunt meer informatie over Listeriose vinden op de website van het RIVM.