U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

Bekijk nieuws over corona

 

IkPas in regio Noord-Holland-Noord: ga jij de uitdaging met jezelf aan?29-12-2020

IkPas is een landelijke campagne met als doel om bewuster om te gaan met alcohol. Er wordt niet gevraagd om nooit meer alcohol te drinken, maar om het alcoholgebruik in de maand januari even op pauze te zetten. Je wordt je tijdens deze ‘Dry January’ bewuster van de keuze om wel of niet te drinken, je doorbreekt vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend. 

Ga jij de uitdaging met jezelf aan? Nodig gelijk jouw vrienden en familie uit en doe het samen!
Dry January’ start op 1 januari 2021. Jij kunt je aanmelden via www.ikpas.nl. Je krijgt dan een eigen dashboard met een aantal handige functies, zoals een IkPas Coach, toegang tot een forum, een persoonlijk dagboek, een nieuwsbrief en toegang tot artikelen, alcoholvrije recepten, handige tips en nuttige weetjes. Natuurlijk is samen meedoen leuker (en makkelijker) dan alleen. Daarom is er nu ook de mogelijkheid om een teamchallenge aan te maken en jouw vrienden en familie hiervoor uit te nodigen. Je wordt vanzelf geattendeerd op deze mogelijkheid bij aanmelding via de website.

Veel deelnemers ervaren ook lichamelijke voordelen. Zo voelt 62% zich bijvoorbeeld fysiek fitter, slaapt 55% beter en verliest 32% gewicht. Een groot aantal deelnemers drinkt na deelname bewust minder alcohol dan daarvoor.

Het programma ‘In Control of Alcohol en Drugs’ ondersteunt deze campagne in de regio en samen met de 17 gemeenten en samenwerkingspartners hopen we in 2021 op nog meer deelnemers dan in 2020. Toen hadden ruim 1800 inwoners uit de regio zich aangemeld. Burgemeester Toon Mans van gemeente Castricum: “Het is bekend dat alcohol slecht is voor de weerstand tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Een bijkomend voordeel van IkPas is dus ook dat je minder vatbaar bent voor het coronavirus.”

Wat weet jij van alcohol?  
Uit het onderzoek ‘Kennismonitor Alcohol’ van het Trimbos-instituut blijkt dat de meeste mensen niet weten dat alcohol het risico op kanker, dementie of een miskraam vergroot. Ook schatten veel mensen de kosten van alcohol voor de samenleving veel te laag in; die bedragen tussen de 2,3 en 4,2 miljard euro per jaar. Het onderzoek laat ook zien dat overmatige en zware drinkers het moeilijker vinden om zelf geen alcohol te drinken als anderen dat wel doen. Ben je benieuwd naar jouw kennis over alcohol? Doe dan via www.alcoholinfo.nl de kennisquiz. Wellicht stimuleert dit jou tot deelname aan Dry January!

En voor wie het leuk vindt…
Iwan van der Pol (ervaringsdeskundige) en Ester Teunen (Preventiedeskundige bij Brijder) nodigen je uit om samen met andere nieuwsgierigen de uitdaging aan te gaan. Vandaag, 29 december om 19:30 zal een online startbijeenkomst (via Zoom) plaatsvinden. Tijdens deze bijeenkomst delen zij tips & trics en vergroten zij jouw kennis over alcohol. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar preventie@brijder.nl.

Meer ondersteuning nodig?
Heb je het idee dat je meer ondersteuning nodig hebt in het op pauze zetten van jouw alcoholgebruik? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de preventie afdeling van Brijder, preventie@brijder.nl of 088-35 82 260.

In Control of Alcohol & Drugs
‘In Control of Alcohol & Drugs’ is een samenwerking van de 17 gemeenten in Noord-Holland-Noord, GGD Hollands Noorden, Veiligheidsregio NHN, LINK, Brijder Jeugd en GGZ. Het programma ‘In Control of Alcohol & Drugs’ is gericht op het voorkomen en terugdringen van het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in Noord-Holland-Noord. Voor meer informatie : https://www.incontrolofalcoholendrugs.nl/.