U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

Waar wel en waar niet zwemmen?27-07-2018

Het in buitenwater recreëren, levert bijzondere risico’s op. Blauwalg, ziekte van Weil en zwemmersjeuk zijn hier mooie voorbeelden van. Tijdens het zwemseizoen (van mei tot oktober) beoordeelt de regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord in opdracht van de provincie de kwaliteit van zwemwater in Noord-Holland. Dit gebeurt minimaal eens per maand. 

Bekijk waar buitenzwemwater schoon en veilig is

 

Blauwalg

Blauwalg is een bacterie die water een blauwachtige gloed kan geven. Als je in aanraking komt met blauwalgen of bij het zwemmen binnenkrijgt, kan het een geïrriteerde huid en ogen veroorzaken. Ook kan er hoofdpijn, misselijkheid, braken en diarree optreden.

Advies: Blauwalg is vaak zichtbaar in water, dan is het beter om deze te mijden. Als er toch contact is geweest, is direct afspoelen onder de douche de beste remedie.

 

Ziekte van Weil

Ziekte van Weil is een ziekte veroorzaakt door bacteriën die door ratten verspreid worden. In onze regio hebben we elk jaar 10-15 gevallen. Meestal worden deze mensen ernstig ziek met hoge koorts en vaak leidt dit tot opname op een intensive care.
Ratten komen overal voor en houden zich niet aan grenzen, dus ook in gecontroleerd zwemwater kan het gebeuren dat een rat de ziekte van Weil verspreidt.

Advies: Bij aantreffen van een rat tijdens zwemmen, zorgen dat je geen water in je mond krijgt en het water uit gaan.

 

 

Zwemmersjeuk

Zwemmersjeuk is een huiduitslag die vaak heftig jeukt of brandt met rode vlekjes die later branderige pukkeltjes en blaasjes worden. Er kan ook hoofdpijn en koorts bij ontstaan, soms met misselijkheid en braken. De klachten worden veroorzaakt door larven van een platworm die de huid inkruipen en dan sterven.
Eenden die deze platworm bij zich dragen poepen de eitjes van deze worm uit. De larven die uit de eitjes komen, zoeken een slak om verder te groeien. Hierna gaat de larve weer op zoek naar eenden waarmee de cirkel rond is. Bij warm weer kunnen er duizenden larven op zoek gaan en per ongeluk een mens treffen en daar dan de huid penetreren, wat de klachten veroorzaakt.

Officieel zwemwater wordt gecontroleerd op het voorkomen van de wormen. Wanneer men de larven aantreft. worden er borden met een waarschuwing geplaatst. Niet op alle plaatsen waar men kan zwemmen wordt gecontroleerd. Het risico op zwemmersjeuk treedt vooral op in ondiep, stilstaand of langzaam stromend water, waar zowel eenden als slakken aanwezig zijn. Het advies is om daar dan niet te gaan zwemmen en bij klachten naar de huisarts te gaan.