U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

Toenemende vraag naar meningokokkenvaccinaties08-06-2018

Er is een toenemende vraag naar meningokokkenvaccinaties voor de typen A, C, W en Y bij groepen die niet vallen onder het Rijkvaccinatieprogramma.

 

Gewijzigd Rijksvaccinatieprogramma

In 2017 heeft de minister besloten het Rijksvaccinatieprogramma aan te passen, omdat een stijging te zien is in het aantal ziektegevallen met meningokokken type W. De aanpassing van het programma houdt in, dat sinds 1 mei 2018 alle baby's van 14 maanden een vaccinatie krijgen aangeboden die beschermt tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Tot die tijd was dit alleen een vaccinatie tegen meningokokken type C. Ook alle kinderen, die vanaf 1 mei 2018 14 jaar worden, ontvangen een uitnodiging voor de aangepaste vaccinatie. Dit najaar vindt er een door het RIVM landelijk gecoördineerde vaccinatieronde plaats voor jongeren die 14 worden tussen 1 mei en 31 december 2018.

 

Besmetting en risico

De belangrijkste groepen om verspreiding van meningokokkenziekte tegen te gaan zijn jonge kinderen en pubers. Met het vaccineren van de kinderen rond de leeftijden van 14 maanden en 14 jaar verwachten we een toename in de besmettingen met meningokokken type W te voorkomen. Wanneer de besmettingen onder deze groepen worden teruggedrongen, betekent dit dat ook andere groepen minder risico zullen lopen.

 

Beschikbaarheid vaccin

Het meningokokkenvaccin is beschikbaar voor de groepen die in het Rijksvaccinatieprogramma vallen. Vaccinatie voor anderen dan deze groepen is vanwege beperkte beschikbaarheid van het vaccin niet mogelijk. Wilt u weten wanneer wij het vaccin voor deze groepen weer op voorraad hebben, laat dan uw e-mailadres achter

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u de website van het RIVM raadplegen.