U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

Stoptober13-09-2017

Voor het vierde achtereenvolgende jaar staat de maand oktober in het teken van Stoptober. Het doel is om rokers te stimuleren om gedurende 28 dagen niet te roken. Dankzij de positieve aanpak, de gratis Stoptober-app en de steun van stoppers onderling, hebben vorig jaar in Noord-Holland Noord 2.279 inwoners meegedaan aan Stoptober.

 

Situatie in Noord-Holland Noord

  • Ruim 1 op de 5 volwassenen (19 t/m 64 jaar) rookt, dat komt neer op ruim 84.000 inwoners
  • Gemiddeld 10 sigaretten per dag
  • 3% van de volwassenen is een zware roker (20 of meer sigaretten per dag), dat komt neer op ruim 11.600 inwoners

Bekijk de infographic voor meer informatie over de situatie in Noord-Holland Noord en voordelen van stoppen met roken.

 

Meedoen aan Stoptober

  • Meld je aan op www.stoptober.nl
  • Download de app (vanaf 28 september)
  • Stop, samen met vele anderen, 28 dagen met roken. Laat je steunen en wissel ervaringen uit via de Stoptober app en social media.
  • Na 28 dagen niet roken heb je vijf keer meer kans dat het lukt om definitief gestopt te blijven.

 

Ambassadeurs

Dit jaar gaan ook zanger Nielson en zakenvrouw Olcay Gulsen de uitdaging aan. Nielson krijgt steeds meer last tijdens het zingen en doet daarom mee: ‘Ik ben benieuwd of mijn stem verandert als ik niet meer rook.Ik heb geen idee hoe dat klinkt, ik rook al zo lang.’

 

80% Rokers wil stoppen met roken
Uit onderzoek blijkt dat tachtig procent van alle rokers in Nederland graag wil stoppen met roken, maar eenvoudig is het niet. En wat is het juiste moment? Stoptober creëert dit moment, op 1 oktober, en biedt met haar programma positieve steun aan iedereen die wil stoppen met roken. De afgelopen twee jaar hebben duidelijk gemaakt dat het geheim van Stoptober zit in de positieve aanpak, de gezamenlijkheid en de steun die Stoptobers stoppers te bieden heeft. Bovendien is een periode van 28 dagen goed te overzien. Wie eenmaal door die lastige eerste fase heen is, heeft na 28 dagen vijf keer meer kans om blijvend te stoppen. De steun van Stoptober bestaat onder meer uit de gratis Stoptober-app die elke dag berichten stuurt en tips en advies geeft. Daarnaast worden dagelijks tips en berichten gedeeld op de Facebookpagina.

 

Stoptober Magazine

Nieuw dit jaar is het Stoptober Magazine dat alle deelnemers van Stoptober - zolang de voorraad strekt - gratis kunnen ophalen bij een Albert Heijn-vestiging bij hen in de buurt.

In het magazine staan inspirerende verhalen van bekende en onbekende Nederlanders en vanzelfsprekend veel tips om de 28 dagen door te komen. Nielson en Olcay Gulsen sieren de

cover van het magazine en vertellen uitgebreid over hun beweegredenen om mee te doen aan Stoptober.

 

Initiatiefnemers
Stoptober is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, het Trimbos-instituut, GGD GHOR

Nederland en de Alliantie Nederland Rookvrij. Stoptober begon in Engeland. Ook daar is de campagne al jaren een succes.