U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

Reizen naar het buitenland met kinderen 09-04-2019

Met de meivakantie voor de deur boeken veel mensen een reis naar bijvoorbeeld Indonesië, Thailand, Marokko, Tunesië of Turkije. Reizigers die op vakantie gaan naar deze landen lopen gezondheidsrisico’s op. Kinderen zijn over het algemeen kwetsbaarder voor reisgerelateerde ziekten en problemen dan volwassenen. Zij lopen sneller een infectieziekte op waar zij vaak zieker van zijn dan volwassenen.  

Het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering (LCR) adviseert vaccinaties voor deze landen. Echter, uit onderzoek blijkt dat 50% van de reizigers naar deze landen ook daadwerkelijk een vaccinatie haalt. Veel mensen realiseren zich niet dat zij gezondheidsrisico’s oplopen tijdens hun vakantie. In landen zoals Indonesië en Thailand is er onder andere risico op een besmetting met hepatitis A of een andere ernstige infectieziekte. Besmetting kan bijvoorbeeld plaatsvinden via besmet water of voedsel. Dit kan ervoor zorgen dat een kind ziek wordt op vakantie en risico loopt op uitdroging. Bij hepatitis A is het daarnaast mogelijk dat een kind het virus na terugkomst verspreidt op de school of het kinderdagverblijf.  

Dit kan voorkomen worden door inentingen, zodat de kinderen beschermd zijn en dus ook geen andere kinderen kunnen besmetten!

De GGD kan meer vertellen over welke vaccinaties geadviseerd worden, welke we kunnen geven en welke niet. Het vaccinatieadvies voor kinderen kan daarom anders zijn dan het vaccinatieadvies voor de ouders/verzorgers. Ook geeft de GGD over bijvoorbeeld bescherming tegen muggen, rabiës en andere adviezen.

Voor diverse reisbestemmingen adviseert de GGD vaccinaties die ook in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) zitten. Soms raden wij aan om een vaccinatie uit het RVP te vervroegen in verband met de reis. Het gaat dan met name om de BMR (Bof, Mazelen en Rode Hond). Deze vaccinatie vindt op het consultatiebureau plaats.

Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 088-0100530 of via www.ggdhn.nl/reizen