U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

Pilot Gezonde eetomgeving op en rond scholen: gezondere keuze voortaan de makkelijke keuze voor Alkmaarse jeugd28-05-2021

 

 

Donderdag 27 mei 2021 kregen 8 voedselaanbieders het startsein van wethouder Elly Konijn voor de experimenten in de Pilot Gezonde eetomgeving op en rondom scholen in JOGG-gemeente Alkmaar. Komende periode wordt uitgebreid gekeken naar acties bij de voedselaanbieders rondom de school die de gezondere keuze de makkelijke keuze maken.

 

Ook de Alkmaarse jeugd wordt op een schooldag volop verleid tot voedingskeuzes en maken vaak nog een ongezonde keuze. Bij de twee deelnemende scholen ROC Horizon en het Stedelijk Dalton College is een onderzoek gedaan naar de voedselkeuze van scholieren en studenten en het gebruik maken van voedselaanbieders op en rondom de school. Acht voedselaanbieders rondom de scholen doen mee met experimenten die zij inzetten om de gezondere keuze de makkelijke keuze te maken.

De voedselaanbieders: Bakkerij Bart, Domino Pizza, Albert Heijn de Mare, Albert Heijn de Hoef, Hema, AH to go, DEEN en de Jumbo Paardenmarkt zetten een passend aanbod neer om de studenten te verleiden naar een gezondere keuze. De experimenten variëren van spaaracties tot combideals waar speciaal gekeken is naar gezonde alternatieven voor veel gekochte minder gezonde producten onder de studenten.

Gemeente Alkmaar werkt in deze pilot samen met het lokale JOGG-team, GGD Hollands Noorden, JOGG NL (Gezonde jeugd, Gezonde toekomst), Greendish en het Voedingscentrum. De pilot wordt onderzocht door Wageningen University Research en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Gezonde verleiding en bewustwording

Om het voedingsgedrag en de gezondheid van scholieren en studenten positief te beïnvloeden, is een gezondere eetomgeving in en rondom scholen van belang. GGD Hollands Noorden en Voedingscentrum bieden samen ondersteuning aan scholen om dit op structurele en integrale wijze aan te pakken met de Gezonde School-aanpak, waar de Gezonde Schoolkantine onderdeel van uitmaakt. Binnen de integrale aanpak is het belangrijk om naast aandacht voor een gezondere eetomgeving ook in te zetten op educatie over gezonde voeding op de scholen. Ongezonde verleidingen zullen er altijd zijn, dus bewustwording bij leerlingen en studenten is van belang zodat zij zelf in staat zijn om gezondere keuzes te maken.

Over de organisatie

De gemeente Alkmaar zet zich sinds 2013 in voor een gezonde jeugd met behulp van de lokale JOGG-aanpak. JOGG staat voor ‘een gezonde jeugd, een gezonde toekomst’. Het gezonder maken van de leefomgeving op school en het aanbod op en rondom scholen, maakt hier deel van uit. Leerlingen en studenten kunnen hierdoor gedurende de schooldag de gezonde keuze maken, omdat er zowel op school als in de directe omgeving van school een gezond aanbod is.