U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

Muggenalarm Zuidoost Azië: ZOEM-onderzoek13-09-2019

Wil jij deelnemen aan een uniek onderzoek naar bescherming tegen muggen? Meld je dan aan voor het ZOEM-onderzoek via de app GGDreistmee.

Wie kan meedoen?

  • Ga jij naar Zuidoost Azie: Indonesië , Vietnam, Thailand, Myanmar, Laos, Cambodja, Maleisië, de Filipijnen, Brunei, Singapore, en Oost-Timor.
  • Ben je 16 jaar of ouder?
  • Heb jij een smartphone die draait op Android?

Ben je vóór 1 januari 2020 weer terug? (LET OP: het was 1 december, je kunt nu meedoen tot 1-1-2020!)
Dan kun jij meedoen! Jouw hulp is belangrijk bij het ontwikkelen van nieuw soort voorlichting aan reizigers om ziekten door muggen en import van deze ziekten te voorkomen. Een uniek onderzoek in Nederland dat nog nooit is gedaan. Wil jij je steentje bijdragen? Geef je dan op via de app GGDreistmee. 

Hoe werkt aanmelden via de app?

  1. Haal, als je die hebt, de oude app GGDreistmee van je Android telefoon, zorg dat hij helemaal is verwijderd.
  2. Download de nieuwe versie in de appstore.
  3. Klik op het land dat jij bezoekt of kijk in menu bij: ZOEM-onderzoek.

Je kunt je nu aanmelden voor het onderzoek 

Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je tijdens je reis en tot 2 weken na de reis berichten van ons. Dat kunnen tips zijn, maar belangrijker nog: vragenlijstjes. Dit zijn korte en makkelijk in te vullen vragenlijstjes die we via een app-bericht naar je toesturen. Voorwaarde is wel dat je je locatievoorzieningen hebt aanstaan. Jouw deelname stellen we zeer op prijs en geeft belangrijke informatie voor verbetering van voorlichting aan reizigers. Het is belangrijk dat je ook de vragenlijstjes op dag 2 en 14 na je reis nog even invult.

Waarom dit onderzoek?

Met het warmer worden van de aarde verandert ook het ecosyteem om ons heen. Insecten zoals muggen die we niet kenden vestigen zich in West-Europa, zoals de Aedes mug, ook wel bekend als tijgermug. Dit brengt risico’s op ziektes met zich mee zoals zika, dengue, chikungunya of malaria door de Anopheles mug. Import van deze ziekten in West-Europa kan leiden tot uitbraken van deze aandoeningen doordat het zich in West-Europa gaat verspreiden. Goede voorlichting kan helpen om import en deze verspreiding te voorkomen. Het ZOEM-onderzoek is deel van een groot onderzoek naar muggen in Nederland. 

Meer informatie

Ga naar www.zoem.info