U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

Mazelen in Europa - Check vaccinaties voor de reis06-07-2018

In een aantal landen in Europa is een uitbraak van mazelen. Op dit moment geldt een waarschuwing vooral voor Roemenië, Griekenland, Frankrijk en Italië. Gaat u op reis naar een van deze landen, controleer dan je vaccinaties en die van je reisgenoten. Ben je gevaccineerd tegen mazelen? Dan ben je beschermd.


In Nederland zit de vaccinatie tegen mazelen (BMR) sinds 1976 in het Rijksvaccinatieprogramma: één keer op de leeftijd van 14 maanden en een herhaling op 9-jarige leeftijd. Heb je deze vaccinaties gehad dan ben je voldoende beschermd. Nog een keer vaccineren is dan niet nodig.

Ben jij niet of onvolledig gevaccineerd tegen mazelen?
Voor Roemenië geldt een algemeen advies om gevaccineerd te zijn tegen mazelen. Voor Italië, Frankrijk en Griekenland is vaccinatie alléén nodig als je heel nauw contact hebt met de lokale bevolking. Verwacht je ook Italiaanse, Franse of Griekse gezinnen te bezoeken? Of logeer je bij mensen thuis? Dan is vaccinatie zinvol. Een bezoek aan een lokale supermarkt of zwembad vormt geen risico.

Kinderen van 6 tot 14 maanden?
Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die naar deze landen op vakantie gaan, kunnen een vervroegde vaccinatie tegen mazelen krijgen. Overleg met jouw consultatiebureau of het verstandig is om jouw kinderen vervroegd te vaccineren tegen mazelen. Je kunt hiervoor contact opnemen met Jeugdgezondheidzorg via 088-01 00 550 (maandag t/m vrijdag 8.30-17.00).

Kinderen vanaf 14 maanden tot 18 jaar en niet gevaccineerd?
Ben je jonger dan 18 jaar en heb je nooit eerder een BMR-vaccinatie gehad, dan kun je alsnog een afspraak maken voor deze vaccinatie. Je kunt hiervoor contact opnemen met Jeugdgezondheidszorg via 088-01 00 550 (maandag t/m vrijdag 8.30-17.00).

Volwassenen vanaf 18 jaar tot 54 jaar en niet gevaccineerd?
Ben je nooit eerder tegen mazelen gevaccineerd of ben je geboren tussen 1965 en 1976, dan kun je bij Reizigersadvisering online een afspraak maken of telefonisch via 088-01 00 530. De kosten van de vaccinatie en de spreekuurtijd zijn voor je eigen rekening.

Geboren voor 1965?
Personen geboren voor 1965 hebben als kind mazelen doorgemaakt. Zij zijn beschermd en hebben geen vaccinatie nodig.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie en veel gestelde vragen en antwoorden over Mazelen op de website van het RIVM.