U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

Let op lood!21-01-2019

Lood kan negatieve effecten hebben op de gezondheid van jonge kinderen, zoals moeite met leren. Daarom zijn er in het verleden internationaal verschillende maatregelen ingevoerd om de hoeveelheid lood in het milieu te verminderen. Lood is uit benzine en verf gehaald en op veel plekken zijn loden waterleidingen vervangen.

Toch komt lood nog op verschillende plekken voor. Zorg dat u weet waar lood mogelijk voorkomt en hoe u ervoor zorgt dat u en uw kinderen geen lood binnen krijgt. Jonge kinderen en zwangere vrouwen zijn extra gevoelig voor lood.

Lood kan in het lichaam terecht komen op verschillende manieren. Kinderen van nul tot zes  jaar kunnen als ze spelen op grond waarin lood zit via hun vuile handjes lood inslikken. Ook kunnen ze lood binnenkrijgen als zij groente eten uit een tuin waar lood in de bodem zit. Hieronder staan tips om inname van lood via de bodem, waterleidingen en oude verf te verminderen.

West-Friesland onderzoekt lood bij speelplekken (NHD, 21 januari 2019)

Lees meer over lood: lood in leefomgeving