U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

JOGG-pilot: Voedselomgeving in en rond mbo- en vo-scholen gezonder maken22-01-2021

Gezonde keuze voortaan op en rondom school de makkelijkste!

Gemeente Alkmaar doet samen met Lelystad en Katwijk mee aan een JOGG-pilot (Jongeren op Gezond Gewicht) om de voedselomgeving in en rond MBO- en VO-scholen gezonder te maken.
Gemeente Alkmaar werkt in deze pilot samen met JOGG Alkmaar, GGD Hollands Noorden, JOGG Nederland, Greendish en het Voedingscentrum. De pilot wordt onderzocht door Wageningen University Research en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Jongeren worden op een schooldag volop verleid tot voedingskeuzes, maar maken vaak nog een ongezonde keuze. De pilot geeft gedurende een schooljaar inzicht in wat er nodig is om te komen tot een samenhangende aanpak voor de gezonde keuze als makkelijke keuze voor de Alkmaarse jeugd.

De gemeente Alkmaar zet zich sinds 2013 in voor een gezonde jeugd met een lokale JOGG-aanpak. JOGG staat voor ‘een gezonde jeugd, een gezonde toekomst’. Het gezonder maken van de leefomgeving op school en het aanbod op en rondom scholen, maakt hier deel van uit. Leerlingen en studenten kunnen hierdoor gedurende de schooldag de gezonde keuze maken, omdat er zowel op school als in de directe omgeving van school een gezond aanbod is.

Stimuleer gezonde keuzes
Om het voedingsgedrag en de gezondheid van scholieren en studenten positief te beïnvloeden, is een gezondere eetomgeving in en rondom scholen van belang. Een integrale aanpak helpt hierbij. Scholen, winkels, horeca, gemeente, bedrijven, ondernemers en scholieren spelen allemaal een rol in het gezonder maken van de eetomgeving.

In de pilot wordt onderzocht of de methode die JOGG Nederland hiervoor ontwikkelde ook echt werkt. In Alkmaar wordt samenwerking met het Stedelijk Dalton College Alkmaar en het ROC Horizon College Alkmaar aangegaan. Beide scholen hebben al een gezonde kantine.
Met de pilot wordt gekeken of leerlingen gestimuleerd kunnen worden om nog vaker hun lunch in de gezonde kantine te halen en ook binnen de schoolomgeving op te eten. Daarnaast gaat de gemeente samenwerken met voedselaanbieders in de directe omgeving van deze twee scholen en en onderzoek doen naar de rol van de gemeente.