U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

Inventarisatie aanbieden PrEP14-03-2018

PrEP is een medicijn dat het oplopen van HIV kan helpen voorkomen bij mensen die seksueel contact hebben met HIV-positieve personen.

PEP en PrEP

In tegenstelling tot PEP (post-expositie profylaxe, dus slikken achteraf ná risicocontact), slikken mensen PrEP ook vóór een risicocontact. Mensen slikken dit middel 1x per dag en dan zijn er 2 regimes: óf enkele dagen rondom risicovol seksueel contact, óf continu. Het middel dat hiervoor gebruikt wordt is Tenofovir Disoproxil/Emtricitabine, ook geregistreerd als medicijn voor de behandeling van HIV. Vooralsnog is PrEP vooral bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen (MSM). 

 

Beschikbaarheid PrEP

PrEP wordt niet vergoed, maar is wel betaalbaarder geworden dan voorheen. Sinds 1 januari 2018 is een PrEP variant beschikbaar voor circa 54 euro in Nederlandse apotheken. GGD Hollands Noorden inventariseert momenteel wat de mogelijkheden zijn om PrEP kunnen bieden aan de doelgroep. Deze inventarisatie omvat onder meer: de behoefte van PrEP en de beschikbaarheid van financiele middelen voor diagnostiek, voorschrijven en medische begeleiding van de behandeling (dus niet de medicatie zelf).

Op dit moment kunnen wij cliënten dus (nog) geen PrEP voorschrijven. De mogelijkheden om op dit moment aan PrEP te komen, zijn:

  • Via de huisarts. Echter, een huisarts kan niet verplicht worden gesteld om gevraagde medicatie voor te schrijven.
  • Verwijzing van de huisarts naar de internist.
  • Online bestellen via internet, via prepnu.nl.

 

Voor wie is PrEP?

  • MSM of transgender personen die de afgelopen 6 maanden anale seks zonder condoom hadden met een mannelijke partner met onbekende hiv status of met een bekend hivpositieve partner die een (veronderstelde) detecteerbare viral load had.
  • MSM of transgender personen bij wie in de afgelopen 6 maanden een rectale soa gediagnosticeerd werd.
  • MSM of transgender personen aan wie in de afgelopen 6 maanden een Post-expositie profylaxe (PEP) kuur voorgeschreven werd