U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

Huis vol Compassie biedt toekomst voor kinderen met obesitas 09-11-2017

Obesitas komt steeds vaker bij kinderen voor en het gezin speelt daarin een belangrijke rol. Ook zijn persoonlijke, sociale en lichamelijke factoren belangrijk. De gemeente Hoorn heeft groen licht gegeven voor een nieuw behandelaanbod voor kinderen met obesitas.

 Onder de naam 'de Toppers' worden kinderen en jongeren deskundig begeleid naar een gezond gewicht.
 In een intensieve samenwerking tussen Huis vol Compassie, diëtist, GGD HN, kinderartsen, Sportcentrum Hoorn en het wijkteam zullen diverse deskundigen zich multidisciplinair gezamenlijk inspannen om deze lastige aandoening te behandelen. 

Werkwijze 

Er wordt gewerkt aan herstel van gezonde leefstijl, leefgewoonten en het emotioneel welbevinden van kind en gezin. De doelstelling hierbij is het terugdringen van de gezondheidsrisico’s en bevorderen van een gezonde leefstijl van het kind en het gezin. In deze overlappende behandeling gaan psycholoog, verpleegkundige specialist, diëtiste en beweegdeskundige het kind en het gezin begeleiden om de toekomstige kwaliteit van leven van het kind te verbeteren. 

De behandeling is intensief gedurende ruim een jaar in drie fasen, zowel individueel als in een groep. En het gezin wordt betrokken. Er worden twee groepen samengesteld voor de leeftijd 8-12 jaar en 12-16 jaar. 

Rol jeugdgezondheidszorg

GGD HN ondersteunt het project behandelarrangement voor obesitas bij kinderen en heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend. De jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen zien veel kinderen op scholen en volgen de groei en ontwikkeling. Preventie, signalering, begeleiding en verwijzing van kinderen en jongeren met overgewicht en obesitas hoort tot de taak van de jeugdgezondheidszorg. 

In de gemeente Hoorn is nu een goed aanbod voor deze groep. Maak daar gebruik van en informeer ouders en jongeren.
 Samen met andere partners in de gezondheidszorg kunnen we iets doen en voor deze kinderen betekenen.

Aanmelding voor de behandeling kan via huisarts, jeugdarts, kinderarts, jeugdverpleegkundige of diëtiste. Of neem voor meer informatie rechtstreeks contact op met Huis vol Compassie, Petra Verra, 0229 – 304 120. www.huisvolcompassie.nl.