U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

Griepepidemie in Nederland01-01-2019

Griepepidemie

Op dit moment is er sprake van een griepepidemie. We spreken van een “griepepidemie” als er twee weken achter elkaar meer dan 51 per 100.000 mensen griep of een griepachtig ziektebeeld hebben. 

 

Verschil griep en griepachtig ziektebeeld

In de volksmond wordt vaak gesproken over griep als je specifieke ziekteverschijnselen hebt, zoals koorts, hoesten, hoofdpijn en spierpijn. Deze ziekteverschijnselen kunnen echter ook door anderen, dan het griepvirus, veroorzaakt worden. Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus).

 

Ziektebeeld

Griep gaat over het algemeen gepaard met onderstaande ziekteverschijnselen:

  • Koorts: Griep begint vaak plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Binnen 12 uur kan de koorts oplopen tot 39°C of hoger en neemt daarna geleidelijk weer af. De koorts duurt meestal 3 tot 5 dagen. Koortsverlagende middelen, zoals paracetamol, kunnen de hoogte van de koorts beïnvloeden. 
  • Spierpijn en hoofdpijn: Hoofdpijn en spierpijn behoren ook tot de eerste verschijnselen van griep. Spierpijn kan optreden in bijvoorbeeld armen, benen en de rug. De ernst van de spierpijn en hoofdpijn hangt samen met de hoogte van de koorts. Als de koorts zakt, nemen deze verschijnselen ook af. 
  • Keelpijn en droge hoest: Keelpijn en een droge hoest horen eveneens bij griep. Maar deze verschijnselen krijgen pas de overhand als de koorts daalt en hoofdpijn en spierpijn afnemen. Verschijnselen zoals keelpijn en hoesten duren over het algemeen 3 tot 4 dagen. 

Iedereen kan besmet raken met een griepvirus. Ben je gezond, dan genees je bijna altijd vanzelf. Een kleine groep mensen wordt ernstig ziek, al dan niet aan de gevolgen van de griep. Het gaat hierbij vooral om ouderen en mensen met onderliggende ziekte. Van deze kleine groep is er een klein deel dat overlijdt aan griep of de gevolgen ervan. In zeldzame gevallen kunnen ook gezonde, jonge mensen ernstig ziek worden of zelfs overlijden aan complicaties van griep. Bij deze mensen is er vaak sprake van een complicatie bij griep, zoals een longontsteking.

 

Kans op besmetting beperken

Griep en verkoudheid zijn erg besmettelijk. Goede hygiëne kan verspreiding voorkomen. De onderstaande maatregelen verkleinen de kans dat u besmet wordt, of dat u griep of verkoudheid aan anderen overdraagt. Leer de maatregelen ook aan kinderen.

  • Houd uw hand of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest. Nies of hoest niet in de richting van een ander. 
  • Gebruik bij voorkeur papieren zakdoeken, tissues of handdoekjes en gebruik ze éénmalig. Gooi ze na gebruik in de vuilnisbak. 
  • Was regelmatig uw handen met water en zeep, zeker voor het eten en na het hoesten, niezen of snuiten. Droog daarna goed – en hygiënisch – uw handen.
  • Maak voorwerpen zoals deurknoppen vaak schoon. Was ook regelmatig beddengoed en stoffen speelgoed op 60°C. 
  • Ventileer woon- en slaapruimten. Laat ventilatieroosters altijd iets open, of zet het raam op een kier (met anti-inbraakstang of slot).