U bevindt zich hier

GGDHN op Twitter

Bent u geïnteresseerd in nieuws van en over de GGD? Volg ons dan ook op twitter. We zijn daar ook bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

 twitter.com/GGDHN

Doe mee aan een onderzoek naar muggenbescherming02-07-2019

Wil jij deelnemen aan een uniek onderzoek naar bescherming tegen muggen? Geef je dan op voor het ZOEM-onderzoek. Aanmelden kan vanaf 15 juli 2019.

Wie kan meedoen?

  • Ga jij tussen 15-7-2019 en 30-11-2019 naar Zuidoost Azie?
  • Ben je 16 jaar of ouder?
  • Heb jij een smartphone die draait op Android?
  • Ben je voor 1 december weer terug?

Dan kun jij meedoen! Jouw hulp is belangrijk bij het ontwikkelen van nieuw soort voorlichting aan reizigers om ziekten door muggen en import van deze ziekten te voorkomen. Een uniek onderzoek in Nederland dat nog nooit is gedaan. Wil jij je steentje bijdragen? Geef je dan op via de app GGDreistmee. Je kunt je aanmelden via het menu of als je klikt op een van de deelnemende landen.

Waarom dit onderzoek?

Met het warmer worden van de aarde verandert ook het ecosyteem om ons heen. Insecten zoals muggen die we niet kenden vestigen zich in West-Europa, zoals de Aedes mug, ook wel bekend als tijgermug. Dit brengt risico’s op ziektes met zich mee zoals zika, dengue, chikungunya of malaria door de Anopheles mug. Import van deze ziekten in West-Europa kan leiden tot uitbraken van deze aandoeningen doordat het zich in West-Europa gaat verspreiden. Goede voorlichting kan helpen om import en deze verspreiding te voorkomen. Het ZOEM-onderzoek is deel van een groot onderzoek naar muggen in Nederland. 

Wat gebeurt er als ik meedoe?

Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je tijdens je reis en tot 2 weken na de reis berichten van ons. Dat kunnen tips zijn, maar belangrijker nog: vragenlijstjes. Dit zijn korte en makkelijk in te vullen vragenlijstjes die we via een app-bericht naar je toesturen. Voorwaarde is wel dat je je locatievoorzieningen hebt aanstaan. Jouw deelname stellen we zeer op prijs en geeft belangrijke informatie voor verbetering van voorlichting aan reizigers. 

Meer informatie

Lees meer over het onderzoek en deelname